Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Driedimensionaal beleggen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Mark Leenards

Auteur:

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. Deflatie of schuldontwaarding
  2. Keerzijde van succes
  3. Eindejaarsklif

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 juni 2013 17:53

    Wordt dat 3D niet wat overdreven? Ik begrijp er weinig van. Stel ik breek een kopje en op naar de printer. Moet ik dan steenvloeistof (what that may be) in de printer doen?

    Eind beursdag en verdorrie mijn biertje valt en op naar de printer en glasvloeistof erin. Etc Etc. Ik zie het allemaal niet zo voor mij.
    Gevaltje leeftijd? Onvoldoende innovatiebereidheid?

    Het lijkt me dus meer iets voor specifieke toepassingen in de industrie. Daar zit Faro begrijp ik. Wie zaten er ook al weer voor Microsoft op de PC-markt? Atari? Wordperfect? Een aantal medeposters zullen er uit de losse pols wel zo 50 kunnen noemen.

    Kortom ik denk dat je wel het juiste marksegmentkiest, maar een keuze wel erg vroeg is en super riskant. Maar ja, je zou de nieuwe MS maar missen? Stel: je gaat daar op gokken en doet er honderd keer duizend in. En raak!: ééntje is zoiets. Dan heb je een aandeel van 1000, maar daar wel 100,000 voor betaald. Moet de koers eerst keer 100 voor winst.

    Groet, Jonas

  2. [verwijderd] 27 juni 2013 10:59
    Het is eigenlijk een beetje terug in de tijd he. Want wie print er nu nog? Het kantoor moest papierloos worden.
    Je zou zeggen dat een productontwerp (uiteraard virtueel) voldoende moet zijn. Juist dat proces is ongelooflijk complex geworden omdat alles kàn, alles kan worden berekend en gesimuleerd.
    Dat beheersen is Vakwerk, of eigenlijk groepswerk, het is te veel voor 1 indivdu.

    En of je nou 3D print of freest maakt niet zoveel uit. Ik zie het als een mooie nieuwe techniek, maar het is 1 van de vele.

    Juist door de enorm toegenomen complexiteit in het ontwerpproces zie ik de niet-gespecialiseerde consument geen grote afnemer worden van 3Dprinters.

    Hier ligt m.i. een uitdaging en kans voor bedrijven als Autodesk, Dassault Sytemes en SiemensPLM.
    Wie komt het eerst met ontwerpsysteem voor ongeschoolden, c.q. consumenten?
  3. Met Effekt 27 juni 2013 11:30
    3D printen kan in sommige gevallen een oplossing beiden maar is nog erg duur voor massa productie (hoge volumes). Pas als de prijs daalt wordt het een grote markt. Maar als de prijs daalt dalen ook de marges en hoe interessant is een investering in 3D printen dan?

    En moet je in 3D printers of 3D printer "inkt" investeren?

    Vooralsnog lijkt het mij een hype.
  4. [verwijderd] 27 juni 2013 14:34
    3D printen wordt zwaar gehyped. Iedereen heeft het erover dus weet je al dat het niets gaat opleveren. Natuurlijk heb je graag eens een hardcopy in handen, maar net zoals bedrijven de voorkeur geven aan een paperless office, zal men ook bij 3D printen op materiaal willen besparen. En dan hebben we het geeneens over het logistieke en praktische probleem om de juiste ingredienten/grondstoffen in zo'n ding te stoppen. Nu denkt men zeke er wat metalen in te gooien en dat er goud uitkomt, of dat je er een lekkere hamburger mee kan printen. Gaat nooit gebeuren, zelfs niet in 100 jaar. CAD/CAM systemen bouwen al heel wat jaartjes in 3D en dat werkt wel.

    Ik zit al een jaartje of 20 in de IT business en als we ergens good in zijn is het het hypen van oplossingen. Het is niet voor niets dat de overheidsinvesteringen op dit gebied helemaal niets opleveren. Mooie verhalen maar er komt niks uit.

    Ik heb meer vertrouwen in hoge resolutie 3D VR systemen en tzt holograms. Dus geen fysieke presentaties van objecten maar een virtuele weergave. Het is dan niet tastbaar maar da's wellicht beter dan een tastbaar(maar onjuist door verkeerd materiaal en gewicht) equivalent zoals die door een 3D printer zou zijn geproduceerd.
  5. Oncko 27 juni 2013 14:38
    Opvallend hoe sceptisch de lezers hier zijn. Is dit een gevalletje leeftijd zoals Jonas opperde of is er sprake van onvoldoende technische fantasie. Zelf verwacht ik wel veel van deze techniek. De vergelijking met frezen die gemaakt werd gaat m.i. mank, bij 3D printing heb je juist nauwelijks materiaalverlies, waar je bij frezen juist (vaak) veel materiaal verkwist. Met name bedrijven die met een beperkte materiaalvariatie veel kleine series of enkel stuks fabriceren is het een geweldige mogelijkheid om de kosten te beperken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan alle gegoten producten, waar nu nog (meestal dure) mallen voor nodig zijn. Voor thuisgebruik zie ik echter ook slechts hobbytoepassingen als mogelijkheid en nee je zult natuurlijk geen massa product zoals een kopje of glas gaan printen. Hoewel, als je dat leuke oude glas van je oma wilt namaken zou het zomaar kunnen natuurlijk.
    Hoe dan ook, ik verwacht er wel veel van, al vind ik een prijs van 30x de winst ook te gortig op dit moment.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.