Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Een nieuwe Aziëcrisis

Ik loop al wat jaren mee. Ik ben in 1986 begonnen in de effectenhandel en nadat ik me ging verdiepen in de crash van 1987 ben ik een expert in bearmarkten geworden. Nu had ik niet alleen een topjaar in 2008, maar ook in 1998, toen mijn Twinbroer (Gerard) en ik met de toenmalige Market Masters nieuwsbrief in de roos schoten tijdens de Aziëcrisis.

Okay, we hedden gelijk om de verkeerde redenen, want ook wij werden overvallen door de valutacrisis, maar we hadden wel de goede posities om hiervan te profiteren. Ook bleven we niet flauw tot het einde, waardoor we ook aan het herstel verdienden.

Waarom haal ik deze oude koeien uit de sloot? Omdat er steeds meer stemmen opgaan dat we aan de vooravond van een nieuwe Aziëcrisis zouden staan. Op zich is dat vreemd, want de landen met de minste schulden en de meeste groei hebben de afgelopen tijd meer moeite met geld lenen op de financiële markten dan de landen met veel schulden, geen groei en die hun eigen schuld opkopen.

Beren in Brazilië
Nu kan dit laatste een goede uitleg zijn waarom de schuldenlanden toch lage rentes hebben. Brazilië is, nadat het eerder al niet mee deed aan de rallies in Amerika, in mei door steunniveaus gezakt en sindsdien behoorlijk om laag gedoken.

Wie nog langer kijkt ziet dat de correctie toch wel ernstige vormen begint aan te nemen. De Twindicator heeft perfecte verkoopsignalen gegeven.

Nu was ik zelf geen fan van de BRIC-landen omdat ik al een tijd vind dat Rusland niet lekker bezig is. Daarom zat ik in de Next Eleven, zeg maar de toekomstige BRICs: Mexico, Nigeria. Turkije, Iran, Pakistan, Bangladesh, Indonesië, Vietnam, Zuid Korea en de Filippijnen.

Trendbreuk
Hoewel ik nog op winst sta, zijn deze landen fors onderuit gegaan. We zien eigenlijk verkoopsignalen in de ETF. Nu zit ik in een beleggingsfonds dat het beter doet dan de ETF, maar toch…

Als we ook hier even wat uitzoomen, dan zien we een trendbreuk en moeten we eigenlijk afscheid nemen van deze positie.

Een van de boosdoeners is Turkije. Door de sociale onrust is de Turkse markt onderuitgegaan. Ook de Turkse lira heeft een flinke beweging gemaakt.

Tijdelijke dip?
Maar ook de andere Emerging Markets. Zie de iShares Emerging Markets-ETF:

Op langere termijn is de daling in de Emerging Markets overigens nog beperkt.

De vraag is dan ook: is dit een tijdelijke dip en moet je nu juist kopen? Of moet je elke opleving juist gebruiken om te verkopen? Ik weet het niet, maar ga wel mijn belangen afbouwen.

Eenzelfde hiccup-verhaal hebben we ook in de rente. De rente liep even flink op en ging vervolgens weer omlaag. Ook hier is de vraag: was dit een voorbode van een grotere beweging of was dit het alweer? De Bund laat nog steeds een short zien, maar zolang we niet uit de trend zijn ga ik niet short in de Bund.

Valuta-manipulatie
Italië liet ook mooi een dip zien en heeft ook nog een verkoopsignaal gegeven. Ook hier nog geen reden tot paniek.

De afgelopen week werd bekend dat valuta handelaren van grote banken de boel manipuleerden. Dit kreeg minder aandacht dan het Euribor-schandaal, terwijl dat laatste niet altijd slecht hoefde te zijn voor de klant. 

Men denkt dat de valutamarkt één heel grote markt is die heel liquide is en daarom eerlijk is, maar in het echt zijn het honderdduizenden deelmarkten, die per saldo helemaal niet zo liquide zijn en soms op bepaalde tijden zelfs illiquide zijn en waar elke regelgeving ontbreekt.

In mijn actieve handelscursus leg ik dan ook vaak uit dat valutahandel niet voor de gemiddelde particulier is weggelegd. Toch blijven veel partijen (vaak zonder vergunning) de belegger lokken naar deze krochten van de financiële markten.

Overigens is er één partij die de valuta nog beter manipuleert… en ja, dat is de overheid.

Valutatruc mislukt
De euro herstelt ten opzichte van de dollar. Dus onze zwakke-euro-truc lijkt niet helemaal te lukken.

Ook in Japan dreigt de zwakkevalutatruc niet te lukken. Stond de dollaryen een paar weken boven de 100 (rond de 104), nu staan we weer rond de 94.

Japan is sowieso supervolatiel en de beweeglijkheid jaagt normale beleggers de markt uit. Kortom, geef het Japanse portie spreekwoordelijk maar even aan Fikkie.

Rondje indices: verkoopsignalen
De Dax heeft een verkoopsignaal gegeven en zou best verder terug kunnen vallen in de opgaande trend.

De Dow Jones heeft nog steeds een verkoopsignaal gegeven.

Ook als we naar de Dow Jones EB indicator kijken hebben we een verkoopsignaal.

Ook hebben we in de S&P 500 een verkoopsignaal. De vraag is: krijgen we een consolidatie of krijgen we een val? Je zou na zo'n grote stijging eerder een zijwaarts patroon verwachten dan direct een duik.

Maar het is goed te bedenken dat de Amerikanen eigenlijk nog nauwelijks gedaald zijn. Wij deden met onze AEX minder hard mee omhoog en gingen omlaag wel al fors mee. Nu hebben wij geen herbeleggingsindex zoals de Dax en daardoor is het optisch nog erger. 

Per saldo zitten we op een moeilijk punt. Als we omlaag gaan kunnen we hard en snel veel lager gaan en als we herstellen kan het ook een heel snel herstel worden waarbij iedereen snel de markt weer ingezogen wordt. We moeten dus even goed blijven opletten.

Ik voorzie dus nog geen tweede Emerging Markets-crisis zoals de Aziëcrisis. Ik heb nog wel wat VIX (volatiliteitsindex) long maar ik moet wel heel veel paniek in de markt gaan zien alvorens ik met winst uit deze Trackers kom. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.