Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Microfinanciering: beleggen in de reële economie met dagelijkse liquiditeit

Connect C Microfinanciering: beleggen in de reële economie met dagelijkse liquiditeit

“Triodos Fair Share Fund financiert meer dan 100 microfinancieringsinstellingen en banken in 40 landen in Latijns-Amerika, Azië, Afrika en Oost-Europa die zich richten op lage inkomensgroepen en op het midden- en kleinbedrijf. Met microkredieten stellen zij mensen in staat hun levensomstandigheden te verbeteren en op eigen kracht een betere toekomst op te bouwen.

De financiële instellingen in de portefeuille van het fonds bereiken mensen en bedrijven die traditioneel niet of nauwelijks toegang hebben tot financiële dienstverlening. Triodos Fair Share Fund is een dagelijks verhandelbaar impactfonds dat zich volledig richt op financiële inclusie. Het fonds doet dat met succes. Triodos Fair Share Fund bestaat inmiddels meer dan 20 jaar en het heeft altijd gedaan wat het heeft beloofd, te weten impact boeken en een stabiel rendement leveren.

Florian Bankeman

 

Zeer lage correlatie met financiële markten

Het bijzondere aan het fonds is dat het een zeer lage correlatie heeft met de financiële markten. Ook tijdens de grote financiële crisis in 2008 boekte het fonds een positief rendement. De ervaring leert dat de microkredieten van de financiële instellingen die het fonds financiert ook in crisistijden keurig zijn terugbetaald. Dat is ook wel logisch, want een bakker in Indonesië verkoopt ook zijn brood als er problemen zijn met de Amerikaanse huizenmarkt of als Griekenland moeite heeft om zijn schulden af te betalen.

Het jaar 2020 was een uitzondering. Toen brak de coronapandemie uit en ging alles op slot, waarbij de echte economie geraakt werd. Ondanks dat er geen defaults waren op de leningen van het fonds, werd er bij de aandelenbelangen wel de onzekerheid meegenomen in de waardering. Gelukkig was dit van tijdelijk aard en pakte men het leven weer snel op, dit is ook te zien in het herstel van rendement.

Stabiel rendement met een laag risico

Het fonds kent verschillende risico’s zoals landen-, valuta-, krediet-, concentratie- en liquiditeitsrisico. Om die te beperken, financiert Triodos Fair Share Fund microkredieten in meer dan 40 opkomende landen, verspreid over de hele wereld. Wereldwijd is er altijd wel ergens een crisis. Daarom is spreiding zo belangrijk.

Sinds de lancering van het fonds bedraagt de default ratio 0,1%. Dat is ongekend laag. De daadwerkelijke schade, de write-off ratio, is lager, omdat onder de meeste leningen een onderpand hangt.

Het stabiele rendement is de kracht van het fonds. Aandelenbeurzen mogen dan nu op een recordstand staan, we hebben vaak genoeg gezien hoe snel en diep de aandelenbeurzen kunnen vallen. Het is dan wel zo fijn als een deel van de portefeuille bestaat uit een fonds dat niet afhankelijk is van de aandelenbeurs om te renderen, waarbij de zeer lage correlatie in de meeste portefeuilles voor portefeuille-optimalisatie zorgt. Ofwel, het rendement is hetzelfde maar de bewegelijkheid ligt lager.

"Het stabiele rendement is de kracht van het fonds"

Ook dekt het fonds de valutarisico’s zoveel mogelijk af, waardoor hevige valutaschommelingen de waarde van het fonds minder raken. Dus zelfs al zouden beleggers geen impact willen boeken, dan helpt Triodos Fair Share Fund in ieder geval de risicorendementsverhouding verbeteren.

Met eigen ogen zien

De grote uitdaging voor mij en het team is om de portefeuille zo goed gespreid als mogelijk te hebben. Er moet een optimale balans zijn tussen impact, rendement en risico. Dat vraagt kennis, die wij gelukkig hier in huis hebben. Daarin is Triodos Investment Management echt onderscheidend.

Daarnaast gaan wij op pad om microkredietinstellingen te bezoeken en prospects ter plekke te bezoeken. Dat is echt belangrijk om een goed zicht te hebben op met name de risico’s.

Om de behaalde fondsimpact in kaart te brengen, publiceren we jaarlijks een impactrapport specifiek over het fonds. Daarin staan de impactdoelen beschreven en of deze zijn gehaald. Een deel van de input komt van microfinancieringsinstellingen waarmee wij samenwerken. Zij rapporteren maandelijks en/of per kwartaal. Daarbij letten wij er bijvoorbeeld sterk op dat leningen worden gebruikt voor het opzetten of laten groeien van een bedrijf en niet zo zeer voor consumptie.

Meeste microkredieten naar vrouwen

Het streven naar financiële inclusie sluit naadloos aan bij mijn persoonlijke idealen. Ik geloof dat je mensen niets hoeft te geven als ze prima in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Daartoe moeten ze dan wel de kans krijgen, bijvoorbeeld door een microkrediet af te kunnen sluiten.

Vervolgens is er dan vaak sprake van een sneeuwbaleffect. Wie zekerheid heeft over zijn eigen financiën, gaat al snel meer over de toekomst nadenken met bijbehorende investeren, bijvoorbeeld doormiddel van educatie, pensioen of gezondheid. Zo werkt financiële inclusie als een katalysator van sociaal-economische groei. Ook helpen wij microfinancieringsinstellingen met het geven van financiële educatie om dit effect te versterken.

De meeste microkredieten – zo'n 80% - worden momenteel aan vrouwen verstrekt. De meesten wonen op het platteland. Vrouwen hebben in opkomende landen de slechtste toegang tot het financiële stelsel. Dat is eigenlijk heel vreemd, want vrouwen betalen in de regel hun leningen beter terug dan mannen. Lenen aan vrouwen betekent dus ook risico’s verminderen.

"Lenen aan vrouwen betekent dus ook risico’s verminderen"

Ieder zijn deel

Het mooie aan Triodos Fair Share Fund is dat het zijn naam eer aandoet. De afnemers van een microkrediet krijgen toegang tot het financieel stelsel en daarmee de gelegenheid een betere toekomst voor zichzelf en hun gezin op te bouwen. Ze krijgen een lening op goede voorwaarden en betalen een eerlijke rente. Mocht iemand een keer te laat zijn met betalen, dan wordt daar op een goede manier mee omgegaan.

Beleggers die geld in Triodos Fair Share Fund steken, ontvangen een stabiel rendement dat een zeer lage correlatie heeft met de financiële beurzen en boeken met hun geld positieve impact. Een cliché wellicht, maar wel een goed voorbeeld van een win-win situatie."

Florian Bankeman is fondsmanager bij Triodos Investment Management.

Meer weten, kijk op de website van Triodos Fair Share Fund.

Dit artikel is een marketingcommunicatie. Raadpleeg het prospectus en het Essentiële-informatiedocument van Triodos Fair Share Fund voordat u een beleggingsbeslissing neemt. De Engelse samenvatting van de rechten van investeerders vindt u hier. De waarde van de activa van het fonds kan als gevolg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. Triodos Fair Share Fund wordt beheerd door Triodos Investment Management. Triodos Investment Management heeft een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen en van icbe’s en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank in Nederland.Triodos Investment Management kan beslissen het aanbieden van zijn instellingen voor collectieve belegging in uw land stop te zetten.

Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Gastauteur IEX

Auteur:

Als Gastauteur figureren beleggers die volgens de redactie van IEX bijdragen leveren die het waard zijn een groter publiek te bereiken. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. causio 9 oktober 2024 16:23
    Meneer wordt gepresenteerd als gastauteur. Ik heb sterk de indruk dat hij deel uitmaakt van het Triodos team. En belang heeft bij een gunstige voorstelling van zaken t.a.v. het Fair Share Fund. Hij heeft het over "een stabiel rendement".
    Ik heb het even opgezocht. Over een periode van vijf jaar was het rendement 2,07% per jaar. Daar gaan de servicekosten van 0,48 % nog van af. En aan- en verkoop kosten van 0,40%.
    De fondskosten zijn 2,39%. Triodos verdient dus het meest aan het Fair Share Fund.
    Als je vermogens belasting betaalt heb je een negatief rendement van 0,5%

    Ik vind dat IEX.nl nauwkeuriger om moeten gaan met zogenaamd onafhankelijke gastauteurs en adviezen van die auteurs.
  2. Tempel 10 oktober 2024 09:24
    Volgens mij haal je netto en bruto rendement door elkaar, als ik zo kijk op de factsheet zijn de kosten daar al vanaf.

    www.triodos-im.com/funds/triodos-fair...

    Die 2,07% is dus al na kosten, bruto rendement zou dan 4.46% op 5 jaars.

    Wel wat fors qua kosten en lekker onduidelijk, voor marketing communicatie mag dat wel wat duidelijker.
    Maar dat is met de meeste private asset managers..
    Sinds oprichting dan weer wel netto 4.23% rendement jaarlijks.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.