Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Nationaal Beleggerssentiment op hoogste stand van dit jaar
Beeld: © iStock

Nationaal Beleggerssentiment op hoogste stand van dit jaar

ASML is ook voor september de onbetwiste topper onder particuliere beleggers. Besi is de runner-up, zoals we de afgelopen maanden vaker hebben gezien. Dat blijkt uit de nieuwste meting van het Nationaal Beleggerssentiment door IEX. In totaal deden er 1022 beleggers mee aan de enquête.

Het algemene beurssentiment onder beleggers is nog altijd goed en zelfs optimistischer dan vorige maand. Een maand geleden stond 54,3% (zeer) optimistisch tegenover de economische ontwikkelingen. Dat percentage is nu, voor de beursmaand september, gestegen tot liefst 60,4%. 

Ook het vertrouwen in aandelen gaat erop vooruit. Vorige maand stond 56,5% (zeer) optimistisch tegenover de aandelenmarkten. Dat percentage is voor deze maand gestegen tot 63,7%. Vorige maand was 10,9% (zeer) pessimistisch. Nu geldt dat voor 7,8% van de respondenten. De rest is neutraal. 

Comeback bleek sterker dan de setback

Afgelopen maand begon beroerd voor de AEX. Na een pas op de plaats herpakte de AEX zich in het restant van de maand echter meer dan prima. Uiteindelijk sloot onze hoofdindex de beursmaand augustus af met een lichtgroen plusje. Als we kijken naar de verwachtingen voor de komende maand, zien we dat 54,6% een stijging voorziet. Vorige maand ging het nog om 45,8%. 

Slechts 8,8% voorziet een daling en de rest (36,6%) is neutraal. Voor de langere termijn blijven beleggers optimistisch, al dan niet nog optimistischer. Vorige maand voorzag 68,6% een stijging in de komende zes maanden. Dat percentage is gestegen naar 73,5%. 9,2% van de respondenten voorziet een daling in het komend halfjaar en de rest is neutraal. 

Sentimentsindicator naar hoogste niveau van dit jaar

Dat beleggers over de hele linie optimistisch gestemd zijn, zien we terug in de Sentimentsindicator. Dit is een optelsom van alle vragen uit de enquête. Een indexstand van 50 duidt op een neutraal sentiment. Boven de 50 is optimistisch en alles onder 50 duidt op pessimisme. 

Deze maand komt de indicator van het Nationaal Beleggerssentiment uit op 56,1, wat hoger is dan bij de vorige peiling (toen 54,9 werd gemeten). 

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de enquête voor september is als volgt (tussen haakjes de scores van vorige maand):

Visie op de economische ontwikkelingen

  • Zeer optimistisch: 10,0% (was 8,4%)
  • Optimistisch: 50,3% (was 45,9%)
  • Neutraal: 32,3% (was 34,7%)
  • Pessimistisch: 6,2% (was 9,3%)
  • Zeer pessimistisch: 1,2% (was 1,7%)

Visie op de aandelenmarkten algemeen

  • Zeer optimistisch: 11,7% (was 8,1%)
  • Optimistisch: 52,0% (was 48,4%)
  • Neutraal: 28,6% (was 32,6%)
  • Pessimistisch: 6,7% (was 9,6%)
  • Zeer pessimistisch: 1,0% (was 1,3%)

Wat doet de AEX komende maand?

  • Omhoog: 54,6% (was 45,8%)
  • Neutraal: 36,6% (was 41,9%)
  • Omlaag: 8,8% (was 12,3%)

Wat doet de AEX de komende zes maanden?

  • Omhoog: 73,5% (was 68,6%)
  • Neutraal: 17,3% (was 19,6%)
  • Omlaag: 9,2% (was 11,8%)

Aandelenkeuzes augustus: toppers én floppers outperformen AEX

Een vast onderdeel van de IEX sentimentspeiling is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van particuliere beleggers: de toppers en floppers. Hoe hebben de geselecteerde aandelen de afgelopen maand gepresteerd?

Afgelopen maand was een goede, vooral voor de chippers, die door beleggers op hun kooplijstje werden gezet. NN Group en Aegon deden het ook uitstekend. Uiteindelijk schrijven de toppers een gemiddeld positief rendement van 7,2%. Dat is stukken beter dan het rendement van de AEX: +1,3%. 

De floppers waren in augustus even geen floppers, want slechts een van de vijf aandelen schreef rode cijfers. UMG (+10,2%) was vooral verantwoordelijk voor de outperformance ten opzichte van de AEX.

Toppers augustus
Rendement Floppers augustus Rendement
ASML +9,6% Randstad +3,4%
NN Group +0,8% UMG +10,2%
Besi +12,9% Heineken -0,5%
ASMI +11,4%  Philips +4,9%
Aegon +1,3% AkzoNobel +2,7%
Gemiddeld +7,2% Gemiddeld +4,1%
AEX +1,3%

Stock picks september: Adyen knokt zich bij de toppers

Tot slot de keuzes voor deze maand. Welke aandelen hebben volgens particuliere beleggers de beste kaarten en welke kunnen we in september beter uit de weg gaan?

ASML en Besi zijn de duidelijke favorieten. Daarna volgen NN Group, ASMI en Adyen. Beleggers blijven huiverig voor Randstad, ArcelorMittal, UMG, DSM-Firmenich en KPN.

Toppers september
Saldo* Floppers september Saldo*
ASML +206 Randstad -99
Besi +88 ArcelorMittal -82
NN Group +49 UMG -45
ASMI +37 DSM-Firmenich -27
Adyen +31 KPN -23

* Het saldo staat voor het aantal positieve antwoorden minus het aantal negatieve antwoorden.

Er deden deze keer 1022 beleggers mee aan onze enquête. Hartelijk dank daarvoor!


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd