Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Beursexperts verwachten koersherstel ASML

Beursexperts verwachten koersherstel ASML

Beleggingsexperts zien het voor de AEX zonniger in dan vorige maand, zo blijkt uit de Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano. ASML en Shell zijn volgens hen rijp voor een inhaalslag. Philips, ArcelorMittal, IMCD en Adyen kunt u in hun ogen beter links laten liggen.

September staat niet bekend als een goede beursmaand. Ook dit jaar wist de AEX-index niet overeind te blijven. Het verlies bleef wel beperkt tot 0,9%. Dat komt redelijk overeen met de voorspellingen van de beursexperts, die geen duidelijke kant op wezen: het aantal optimisten en pessimisten hield elkaar aardig in evenwicht.

Oktober: optimisten nipt in de meerderheid

Voor oktober, dat vooral in het teken staat van de derdekwartaalcijfers, zijn de experts iets optimistischer. Ruim een derde van de experts verwacht dat de AEX-index gaat stijgen, maar er is ook een grote groep die uitgaat van een daling. Dit zijn de verwachtingen:

  • 34,9% is optimistisch (dat was vorige maand 33,3%)
  • 36,5% is neutraal (tegen 31,3% in september)
  • 28,6% is pessimistisch (tegen 35,4% de vorige keer)
  • Saldo: +6,3% (was vorige maand nog -2,1%)

Particuliere beleggers zien het opnieuw zonniger in dan de experts

Daarmee tonen de experts zich - net als in voorgaande edities - opnieuw somberder dan de 934 particuliere beleggers die deelnamen aan de meting van het Nationaal Beleggerssentiment door IEX. Van deze groep verwacht maar liefst 55,6% dat de AEX-index deze maand met meer dan 2% zal oplopen. Slechts 6,4% voorziet een daling.

De Sentimentsindicator, een optelsom van alle vragen uit de enquête, liep zelfs nog iets verder op, van 56,1 naar 56,3 punten, het hoogste niveau van dit jaar. Dat getuigt van optimisme: de grens tussen optimisme en pessimisme ligt op 50 punten.

Sentiment komende halfjaar op hoogste niveau in 12 maanden

De verwachtingen voor de komende zes maanden zijn zijn positiever. Bijna 45% denkt dat de AEX over een half jaar flink hoger staat dan nu: het hoogste niveau in de afgelopen twaalf maanden. Slechts een kwart verwacht een daling.

  • 44,4% is optimistisch (dat was vorige maand nog 35,4%)
  • 31,8% is neutraal (tegen 43,8% in september)
  • 23,8% is pessimistisch (dat was 20,8%)
  • Saldo: +20,6% (was +14,6%)

Ook hier zien particuliere beleggers het nog zonniger in. Maar liefst 73,8% van de IEX-lezers denkt dat de AEX-index de komende zes maanden nog verder gaat oplopen en slechts 8,6% voorziet een daling.

Aandelenkeuzes september: ASML en Shell dalen tegen de verwachting in

Een vast onderdeel van de Beursenquête is het overzicht van de (minst) favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe goed brachten de deelnemers aan de vorige peiling het ervan af?

Niet best, zo blijkt. Alle getipte aandelen eindigden in de min. Vooral de keuze voor ASML bleek ongelukkig. Van de floppers deed alleen Besi wat het moest doen: dalen. De rest steeg tegen de verwachting in. Met name ArcelorMittal en Philips deden het veel beter dan de experts hadden verwacht.

Per saldo zou een fictief long/shortfonds maar liefst 9% hebben verloren. Ook de lezers van IEX hebben weleens betere maanden gekend (de verslikten zich ook in ArcelorMittal en ASML), maar zij deden het iets beter dan de experts. 

Toppers september
Rendement Floppers september Rendement
ASML -8,2% ArcelorMittal +11,2%
ASR Nederland -0,6% Besi -3,6%
Heineken -2,2% IMCD +5,5%
Shell -7,9% Randstad +2,4%
    ABN Amro +4,6%
    Philips +8,1%


Stock picks voor oktober: ASML topfavoriet

Voor oktober hebben de experts hun geld vooral gezet op twee aandelen die vorige maand teleurstelden: ASML en Shell. ArcelorMittal, Philips en IMCD blijven in het beruchte rechterrijtje staan. Daarna volgen Adyen en de financials Aegon, ABN Amro en ING.

Toppers oktober
Saldo Floppers oktober Saldo
ASML 11 Philips -5
Shell 5 ArcelorMittal -4
Unilever 4 IMCD -4
DSM-Firmenich 3 Adyen -3

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Particuliere beleggers tippen eveneens ASML, maar zijn ook enthousiast over Besi

Particuliere beleggers hebben alle drie de chippers in hun kooplijstje gezet. Ook zien ze het positief in voor Prosus, dat profiteert van het verbeterde sentiment op de Chinese beurs. Aegon, waar de experts wat minder over te spreken zijn, maakt het rijtje compleet. Dit is het kooplijstje:

  • ASML (met opnieuw een overweldigende meerderheid)
  • Besi (ook topfavoriet)
  • Prosus
  • Aegon
  • ASMI

Over de aandelen waar u beter voorzichtig mee kunt zijn, zijn de meningen sterk verdeeld. Philips is het enige aandeel dat op beide lijstjes voorkomt:

  • Heineken
  • Randstad
  • Philips
  • AkzoNobel
  • Exor

Lees hier de visie van uw medebeleggers: IEX Sentimentspeiling: Prosus krijgt plekje bij de toppers voor oktober

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 watergeus 7 oktober 2024 15:09
    quote:

    Sustainable schreef op 7 oktober 2024 15:01:

    Kortom alle bedrijven die de beursexperts voor september hadden aanbevolen zijn in de min geëindigd en bijna alle bedrijven waarover zij negatief waren in de plus. Zou dit iets over de toegevoegde waarde van dit soort voorspellingen zeggen of ben ik nu weer te cynisch?
    Helemaal eens , dit soort voorspellingen zijn volkomen onzinnig. Is leuk tijdverdrijf en je kunt weer een column inleveren.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.