Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (907,14)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 24,50%
Lager 75,50%
Slotcall: bloed loopt door de straten, chippers -10% en recessievrees in VS
Beeld: iStock

Slotcall: bloed loopt door de straten, chippers -10% en recessievrees in VS

AEX: -3,1% | AMX: -2,1% | AScX: -2,1% | S&P500: -2,1%

De highlights van vrijdag 2 augustus

  • De AEX-index maakt een enorme duikeling
  • Vooral bij chipaandelen vallen veel spaanders: dubbelcijferige verliezen
  • Ook op Wall Street loopt het bloed door de straten
  • Het R-woord duikt op na tegenvallend banenrapport VS
  • Markt prijst renteverlaging Fed met 50 basispunten in
  • Amerikaanse tienjaarsrente duikt onder 4%
  • Paniekbarometer VIX schiet omhoog naar 26 (!)

U dacht dat de koersdaling van 1,5% van donderdag erg was? Dit bleek slechts kinderspel vergeleken met wat beleggers vandaag te wachten stond. De AEX stapte vanmorgen al met het verkeerde been uit bed na verliezen op Wall Street en op de Japanse beurs. Maar na het verschijnen van het Amerikaanse banenrapport toog de index nog verder zuidwaarts. Ook de AMX en AScX kleurden bloedrood, evenals de beurzen elders in Europa.

Vooral de drie chipaandelen kregen onder uit de zak: Besi -9,3%, ASML -11,2% en ASMI zelfs -12,6%. Ook Adyen en financials hadden het zwaar.

De stijgers zagen we vooral in de defensieve hoek, en dan moeten we denken aan fondsen als Ahold Delhaize, Unilever, Heineken en JDE Peet's. IMCD (+6,7%) eindigde met stip bovenaan, na cijfers. De resultaten van Brunel (-10,8%) vielen minder goed in de smaak. Een bedrijf dat juist handenwringend naar dit soort beursdagen uitkijkt is Flow Traders, dat het best gedijt bij hoge volatiliteit op de beurzen. Dat zien we ook terug in de koers: deze werd 5,3% hoger gezet.

3 IEX modelportefeuilles met kwaliteitsaandelen

'Koop als het bloed door de straten vloeit', luidt een bekende beurswijsheid. Maar een andere luidt: 'Never catch a falling knife'. Wat is nu wijsheid: kopen op de dip of stil zitten, onder het motto 'wie geschoren wordt moet stilzitten'? Bedenk dat in dit soort markten bijna alles omlaag gaat, ook aandelen van kwaliteitsbedrijven. Dit kan een uitgelezen moment zijn om aandelen die ten onrechte hard zijn afgestraft voor een zacht prijsje op te pikken. Dan moet u natuurlijk wel de juiste eruit weten te pikken.

Een handig hulpmiddel zijn de drie modelportefeuilles van IEX, met kwaliteitsaandelen met veel potentie. Deze hebben sinds de start twee jaar geleden rendementen behaald van 27,8% tot 35,1%.

Bekijk ook de adviezen van individuele aandelen. Afgelopen week hebben de analisten van IEX weer enkele aandelen getipt die nu zeer interessant zijn om te kopen. Met een Premium-abonnement heeft u toegang tot een schat aan informatie.

Wilt u koop- (of verkoop-) tips krijgen op basis van technische analyse, dan kunt u zich abonneren op Tostrams.

Rotatie: ja of nee?

De vraag die beleggers afgelopen week bezighield was of er sprake is van een rotatie van grote techaandelen naar smallcaps en waarde-aandelen. Er zijn de laatste weken zeker waarde-aandelen te vinden die gretig aftrek vinden. Zo voeren Unilever en Ahold Delhaize op maandbasis de de Euro Stoxx 50 aan.

Maar een draai richting smallcaps is lastig te verdedigen. De Russell 2000 staat op maandbasis 3,7% hoger, maar de Nasdaq doet nog altijd +11,4%. En vandaag gaan béide indices hard omlaag. Ook de AScX staat er met een daling van 5,3% op weekbasis en 2,1% op maandbasis niet denderend voor, al ligt dat vooral aan één fonds: Ebusco.

De beleggingsexperts die deelnamen aan de Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano zijn verdeeld over dit vraagstuk. 41% van hen denkt dat dit die rotatie is waar de markt al een tijdje op zat te wachten en dat er nog meer moois in het vat zit voor smallcaps. Maar een even zo groot percentage beschouwt de draai als een tijdelijk fenomeen.

Favoriete aandelen van beursexperts

De experts tippen deze maand ASML, Besi, Adyen en Heineken: aandelen die vorige maand flink zijn afgestraft. Tot nu toe hebben die tips nog verre van gerendeerd, maar de maand is pas net begonnen.

Een stuk beter doen de tips het die de experts begin dit jaar gaven voor heel 2024: slechts 2 missers.

Getipte aandelen voor 2024
Rendement Floppers voor 2024
Rendement
ASML +11,8% Philips +24,6%
NN Group +24,7% Besi -23,3%
DSM-Firmenich +26,2% ArcelorMittal -23,1%
Adyen -8,0% Heineken -11,7%
    IMCD -9,9%
    Randstad -24,6%

De 1.154 particuliere beleggers die deelnamen aan de maandelijkse sentimentspeiling van IEX tipten voor deze maand ASML, ASMI, Besi, NN Group en Aegon. Precies de aandelen die nu onderuit gaan, maar ook hiervoor geldt: de maand is pas net begonnen.

IMCD oogst applaus

Twee bedrijven kwamen vandaag met cijfers: IMCD en Brunel. Zoals gezegd werden deze zeer verschillend beoordeeld. IMCD oogstte lof. De distributeur van chemicaliën was er afgelopen kwartaal in geslaagd de kater van Q1 grotendeels weg te werken: stevige krimp maakte plaats voor groei. Maar Teun Verhagen wijst er wel op dat dit geheel was te danken aan overnames. Juist deze strategie loopt tegen zijn grenzen aan, zo waarschuwt hij.

Brunel met pek en veren beursvloer over gejaagd

Lelijke misser bij Brunel', luidt de kop van de analyse van Martin Crum. De tweedekwartaalcijfers van de detacheerder lijken op het eerste gezicht heel redelijk, met een omzetstijging van zo'n 6%, een gelijkblijvende brutowinst en een marginaal lager bedrijfsresultaat. Maar onderliggend vielen ze tegen. Brunel zelf repte van 'uitdagende marktomstandigheden' en vertragingen bij een aantal sleutelprojecten in de energiesector in Azië. Beleggers deden het aandeel vandaag in de uitverkoop.

Crum brengt in herinnering dat de bedrijfsprestaties van Brunel nogal grillig zijn: het vierde kwartaal van 2023 was zwak, het eerste kwartaal 2024 weer goed, maar het afgelopen tweede kwartaal stelde toch weer teleur. Niet echt wat we van Brunel zijn gewend, aldus de analist.

Maar hij ziet ook lichtpuntjes: het bedrijf gaat flink in de kosten snijden en de kas is nog altijd royaal gevuld. Wat is wijsheid, als we de plussen en minnen tegenover elkaar zetten: (bij)kopen op de dip of verkopen als u de stukken al heeft? Zijn advies leest u hier.

Net binnen: cijfers OCI

Nabeurs volgden de cijfers van OCI, dat voorafgaand hieraan 1,3% lager eindigde. De nodige minnen. Het bedrijf had afgelopen kwartaal naar eigen zeggen last van lagere stikstofprijzen wereldwijd, contractueel hogere gasprijzen in het Midden-Oosten en gepland onderhoud bij Natgasoline.

Hier vindt u het cijferstaatje:

Wall Street daalt verder, vooral techaandelen

Wall Street (en vooral de Nasdaq) ging gisteren met verlies de dag uit en vandaag herhaalt zich dit scenario. Het banenrapport wees op een grotere afkoeling van de arbeidsmarkt dan verwacht. Dat is goed nieuws, zou je zeggen, want dat brengt een renteverlaging dichterbij. Maar die renteverlaging zat er in september al aan te komen, dus dat was niets nieuws onder de zon. Dus is het glas vandaag half leeg: de cijfers wakkeren de angst voor een harde landing aan; precies wat de Federal Reserve níet wil. En dus dook het R-woord (recessie) weer op in de headlines. Is het dan toch too little, too late door de Fed?

Beleggers konden zich ook buigen over een enorme stroom cijfers, zeg maar gerust een tsunami. En die waren ook niet uitsluitend positief.

  • Intel ziet ruim 25% beurswaarde verdampen na een slecht-nieuws-show die bestaat uit tegenvallende cijfers, een opgeschort dividend en een aangekondigde reorganisatie waarbij 15% van het personeel het veld moet ruimen.
  • Bij Amazon gaat ruim 9% van de koers af na de cijfers. De resultaten waren niet eens zo slecht, maar de outlook leek tegen te vallen. Het oordeel van Ivo Breukink van IEX - met antwoord op de vraag of het slim is om dit aandeel op de dip te kopen - leest u hier.
  • Apple (+2,3%) houdt zich wél kranig staande. De cijfers zijn beter dan verwacht, ondanks een daling van de iPhone-verkopen.
  • ExxonMobil (-0,3%) doet een bescheiden stapje terug, ondanks cijfers die de marktverwachtingen overtroffen.
  • Chevron (-3%) levert wat meer in. Deze cijfers waren een mixed bag: een meevallende omzet, maar tegenvallende winst.
  • Coinbase (-1,9%) staat ook in het rood. De omzet was beter dan verwacht, maar het cryptoplatform waarschuwde voor een 'bescheiden tegenwind' in Q3.
  • De cijfers van DoorDash worden beloond met een koerswinst van ruim 6%. De combinatie van een dubbelcijferige groei en een slinkend verlies klinkt beleggers als muziek in de oren.

Magnificent 7 wordt Magnificent 1

Vrijwel alle Magnificent 7-aandelen gaan onderuit. Op eentje na: Apple:


Ondertussen slaat de fear-greed-indicator van CNN door naar standje 'fear':

Banenrapport wakkert angst voor recessie in

Zoals gezegd viel het banenrapport tegen. Er waren minder banen bijgekomen dan verwacht en de werkloosheid liep op:

  • Banengroei: +114K (tegen +185K verwacht)
  • Werkloosheid: 4,3% (tegen 4,1% vorige maand
  • Uurloon: +0,2% MoM, +3,6% YoY

Daarnaast werd de banengroei uit de voorgaande maanden neerwaarts aangepast:

  • Mei: +216K (tegen eerdere raming van +218K)
  • Juni: +179K (tegen +206K in mei)

Dit heeft ook gevolgen voor het monetaire beleid van de Fed. De Federal Reserve heeft een dubbel mandaat: naast prijsstabiliteit streeft zij ook naar volledige werkgelegenheid. Met dat laatste wordt een werkloosheid van maximaal 4% bedoeld. Daar gaat dit cijfer inmiddels duidelijk overheen.

In zijn toelichting op het rentebesluit van afgelopen woensdag liet Fed-voorzitter Jerome Powell zich nog zeer positief uit over de Amerikaanse economie: de economische cijfers zijn nog steeds sterk en de kans op een harde landing achtte hij klein. Maar nu zijn toch barstjes zichtbaar, of misschien wel barsten, wat de vraag oproept of de Fed niet te restrictief is geweest.

Markt prijst renteverlaging 50 basispunten in, tienjaarsrente duikt onder 4%

Tot vandaag leek een renteverlaging met 25 basispunten het meest waarschijnlijke scenario (ingeschat op 90,5%). Powell hintte daar zelf ook op: hij gaf aan dat hij 'niet denkt' aan een verlaging met 50 basispunten.

Maar na het banenrapport zijn de verwachtingen aan het verschuiven. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group wordt de kans op een verlaging met 50 basispunten momenteel ingeschat op 79,5%.

Dit werkt uiteraard ook door op de obligatiemarkt. Daar daalde de tienjaarsrente op Amerikaans staatspapier met maar liefst 13 basispunten naar 3,84%.

Beursnieuws

  • 17:42 London Tunnels plaatst weer aandelen
  • 17:29 RBC verlaagt koersdoel Galapagos
  • 16:08 Amerikaanse fabrieksorders flink gedaald
  • 14:37 Amerikaanse banengroei duidelijk minder dan verwacht
  • 13:36 ExxonMobil presteert beter dan verwacht
  • 13:05 Chevron boekt lagere winst, maar hogere omzet
  • 12:40 Deutsche Bank verlaagt koersdoel ArcelorMittal
  • 09:52 KBC Securities verhoogt koersdoel Fagron
  • 09:39 Deutsche Bank verhoogt koersdoel Wolters Kluwer
  • 08:53 Franse industrie produceert meer
  • 08:43 Lichte stijging CO2-certificaten DGB
  • 07:49 Meer omzet bij Brunel
  • 07:28 IMCD boekt licht lager operationeel resultaat
  • 07:15 TKH neemt Liberty Robotics over
  • 01 aug Coinbase waarschuwt voor bescheiden tegenwind
  • 01 aug Maaltijdbezorger DoorDash blijft groeien
  • 01 aug BNP wil AXA Investment overnemen
  • 01 aug Galapagos handhaaft cashburn richtlijn
  • 01 aug Apple verslaat verwachtingen
  • 01 aug Intel gaat reorganiseren en schort dividend op
  • 01 aug Omzet Amazon stelt teleur

De brede markt

  • Met een daling van 3,1% bevindt de AEX-index zich in de onderste regionen in Europa. De koersverliezen lopen uiteen van 1,3% (FTSE100) tot 3,7% (Zwitserland).
  • Ook op Wall Street kleuren de koersenborden donkerrood: S&P500 -2,1%, Dow Jones-index -1,9%, Nasdaq -2,5%. Een rotatie naar smallcaps dan maar? Nee hoor, de Russell 2000 staat zelfs 3,7% in de min.
  • Zoals gezegd is de Amerikaanse tienjaarsrente gedaald naar 3,84%. De Nederlandse doet 2,48%: 20 basispunten minder dan vorige week.
  • 'Paniekbarometer' CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is enorm opgelopen, naar 26. Dat is hoog en getuigt van grote nervositeit.

  • De euro loopt flink op naar 1,0912 ten opzichte van de dollar.
  • Schuilen in goud heeft geen zin. Voor nu althans. De goudprijs staat 0,5% lager op $2.435 per per troy ounce, maar dat is nog altijd hoog.
  • Ook de bitcoin gaat hard onderuit: 2,9% er af op $63.299.
  • De olieprijzen kelderen fors met zo'n 4%. Voor een vat WTI uit de VS wordt nu $73,68 betaald en een vat Brent uit de Noordzee kunt u voor $77,02 in de schuur zetten. Enerzijds zorgen oplopende spanningen in het Midden-Oosten voor een prijsopdrijvend effect, anderzijds zijn er zorgen over de vraag naar olie, nu de Chinese en wellicht ook de Amerikaanse economie er wat minder denderend voorstaat dan verwacht.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  • TKH Group (-2,1%) maakte de overname bekend van het Amerikaanse Liberty Robotics, dat 3D-visiegeleidingssystemen maakt voor robotapplicaties in de automotive-sector.
  • Wolters Kluwer moest 1,3% inleveren, ondanks een bescheiden koersdoelverhoging van Deutsche Bank (van €130 naar €132, bij handhaving houden-advies).
  • De koers van Fagron steeg met 1,4% na een koersdoelverhoging door KBC Securities (van €22 naa €24, met handhaving koopadvies). Gisteren klom de koers ook al op met 1,9%.
  • ArcelorMittal zag de koers gisteren al met 4,5% dalen na cijfers. Vandaag ging er nog eens 2,8% af na een koersdoelverlaging van Deutsche Bank.
  • De kwartaalcijfers van Galapagos van gisteravond vallen niet lekker: beleggers zetten het aandeel 5,8% lager. Het biotechbedrijf handhaafde de cashburnverwachting, maar meldde wel hogere R&D-kosten.
  • PostNL is maandag aan de beurt om de cijfers te presenteren. Aan de vooravond daarvan noteert het aandeel 2% lager. De Belgische concurrent Bpost (-1,7%) opende vandaag al de boeken. De omzet en winstgevendheid daalden, maar analisten hadden erger verwacht.
  • London Tunnels gaat 437.056 nieuwe aandelen uitgeven, maar dat nieuws werd pas nabeurs bekend gemaakt, dus daar konden beleggers pas na het weekend op reageren.
  • Shell eindigde 2,3% lager. Ook BP en Total Energies leverden in, waarschijnlijk als gevolg van de daling van de olieprijzen.

Stijgers en dalers afgelopen week

Grote weekverliezen bij de large-, mid- en smallcaps:

  • AEX: -3,1%
  • AMX: -1,9%
  • AScX: -5,3% (!)

Het aantal dalers was ver in de meerderheid. De drie chipaandelen leden de grootste schipbreuk: Besi verloor 15%, ASML 10,2% en ASMI 10%. Ook Heineken (-10%) belandde in de koopjeskelder. Banken en verzekeraars waren eveneens uit de gratie. ING publiceerde deze week kwartaalcijfers en ABN Amro meldde dat het op zoek moet naar een nieuwe CEO. Vorige week liepen zij nog mee in de voorhoede.

Wat moest u dan wél hebben? Nou, Philips (+9,9%), IMCD (+6,9%) en DSM-Firmenich (+5,3%) bijvoorbeeld, die deze week met cijfers kwamen. Of defensieve waarden als Unilever (+1,3%) en Ahold-Delhaize (+0,3%). Ook vastgoedaandelen deden het goed.

In de Midkap deden vijf bedrijven die met cijfers kwamen goede zaken: JDE Peet's (15,7%), Fagron (+4,8%), AMG (+3,2%), Just Eat Takeaway (+2,2%), Allfunds (+0,5%) en WDP (+2,1%). Het eveneens cijferende Fugro (-9,6%) sloot de rij, gevolgd door Aalberts (-9%), Alfen (-8%), Basic-Fit (-7,5%) en Galapagos (-6,5%).

De AScX telde slechts twee stijgers: vastgoedfondsen NSI (+2,2%) en Vastned (+1,5%). Aandeelhouders van BAM (-12,4%) en Brunel (-10,4%) daarentegen renden naar de uitgang. Maar de allergrootste daler op het Damrak was Ebusco, dat meer dan 36% beurswaarde zag verdampen. Dit had niet alleen te maken met de kwartaalcijfers. Als je met schuldeisers om de tafel moet, weten beleggers: het is foute boel.

Grondstoffenprijzen: goud loopt op, olie daalt, bitcoin -7%

Goud en zilver hebben de weg omhoog gevonden, maar de olieprijzen zijn flink gedaald:

  • Goud: +1,9%
  • Zilver: +2,0%
  • Koper: +0,3%
  • WTI-olie: -4,1%
  • Brent-olie: -4,7%

De bitcoinkoers kelderde met maar liefst 7,1% en ether moest 7,3% prijsgeven.

IEX BeleggersPodcast: ASML, ING, AMG, JET en oh-oh Ebusco

De drukste beursweek van het jaar zit er op, en die kenmerkte zich naast een overvloed aan cijfers door veel gooi- en smijtwerk, zoals u hierboven kon zien. In de IEX Beleggerspodcast maakt hoofd content Pieter Kort met analisten Teun Verhagen en Hildo Laman de balans op.

Agenda maandag: PostNL

De agenda is voor maandagbegrippen vrij lang. Bij het ochtendgloren openen PostNL en de Duitse chipper Infineon de boeken. In de VS is om 13 uur het podium voor BioNTech.

PostNL kwam vorige maand met een pre earnings call, waarin het post- en pakkettenbedrijf volgens analist Peter Schutte een gemengde boodschap gaf. Het zette hem aan vraagtekens te stellen bij de houdbaarheid van het dividend.

Analisten houden rekening met een positief bedrijfsresultaat, maar een daling van de vrije kasstroom, zo valt te lezen in deze vooruitblik van ABM Financial News.

De pakketvolumes zijn naar verwachting met 7% opgelopen. Dat is minder uitbundig een dan in Q1 (+4,6%). De postvolumes zijn volgens analisten juist met 4,5% gedaald, maar die daling is minder sterk dan in Q1 (-12,5%). Dat heeft waarschijnlijk voor een belangrijk deel te maken met de verzending van de stembiljetten voor de Europese verkiezingen.

PostNL probeert met allerlei harde maatregelen de postdivisie er weer bovenop te krijgen. Zo is de postzegelprijs in juli verhoogd van €1,09 naar €1,14, haalt PostNL een op de tien brievenbussen weg en voert het concern een lobby voor een wetswijziging waaarbij PostNL 72 uur de tijd krijgt voor het bezorgen van brieven. Zal dat helpen?

... en inkoopdata

Verder staan er inkoopmanagersindexen voor de diensten op de rol. Van een deel van de cijfers was al een voorlopige meting bekend gemaakt:

  • Japan: stijging van 49,4 in juni naar 53,9 in juli (groei)
  • Eurozone: daling van 52,8 in juni naar 51,9 in juli (nog wel groei)
  • VS, meting S&P: stijging van 55,3 in juni naar 56 in juli (groei en hoogste niveau in 28 maanden)

Van China en de Amerikaanse ISM-index is het nog gissen. In juni vielen beide cijfers tegen:

  • China (Caixin): daling van 54 naar 51,2
  • ISM: daling van 53,8 naar 48,8 en dus krimp.

Hierbij de volledige agenda voor maandag:

01:30 Inkoopmanagersindex diensten juli def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten (Caixin) juli (Chi)
07:00 PostNL Q2-cijfers
07:00 Infineon Q3-cijfers
09:55 Inkoopmanagersindex diensten juli def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten juli def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten juli def. (VK)
11:00 Producentenprijzen juni (eur)
13:00 BioNTech Q2-cijfers
15:45 Inkoopmanagersindex diensten (S&P) juli def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten (ISM) juli (VS)

Highlights rest van de week: ABN Amro, Ahold, Alibaba, Disney, Uber

De cijferstorm gaat wat liggen, al staan er nog voldoende interessante cijferaars op het programma. De macro-economische agenda is weinig enerverend.

Deze Nederlandse bedrijven openen de boeken:

  • Woensdag: ABN Amro en Ahold Delhaize
  • Donderdag: SBM Offshore, Corbion, ForFarmers en CTP
  • Vrijdag: het niet-beursgenoteerde Volksbank

Uit het buitenland komen onder andere de volgende cijfers:

  • Dinsdag: Adecco, Bayer, Zalando, Caterpillar, Yum Brands, Uber, Rivian en Super Micro Computer
  • Woensdag: Commerzbank, Möller-Maersk, Siemens Energy, Deliveroo, Lyft, Beyond Meat en Disney
  • Donderdag: Allianz, Deutsche Telekom, Siemens, Alibaba, Eli Lilly, Burger King, Euronav en KBC
  • Vrijdag: Lotus Bakeries

Op macro-economisch gebied worden dit de highlights, het is niet veel:

  • Dinsdag: Duitse fabrieksorders en Europese detailhandelsverkopen
  • Woensdag: Duitse industriële productie
  • Donderdag: Chinese handelsbalans
  • Vrijdag: Chinese consumenten- en producentenprijzen en Duitse inflatie

Zo ver is het nog niet. Eerst weekend! Ik wens u gezellige en vooral zonnige dagen toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.