Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: AEX hijst witte vlag en ASML even door €1000
Beeld: iStock

Slotcall: AEX hijst witte vlag en ASML even door €1000

De AEX stond het grootste deel van de handelsdag op winst, maar moest in het laatste handelsuur toch het hoofd in de schoot werpen. Dat het verlies beperkt bleef tot 0,1%, is te danken aan indexzwaargewicht ASML, dat 0,5% hoger eindigde en tussendoor voor het eerst de €1000 aantikte.

De AEX ging licht lager van start, maar wist zich binnen een kwartier te herpakken. Lange tijd zag het ernaar uit dat de index een dagwinst kon binnenslepen, maar in het laatste handelsuur ging het mis. Steeds meer aandelen zakten weg en uiteindelijk sloot de AEX 0,1% lager.

De koersuitslagen waren relatief bescheiden. De meeste hoofdfondsen bleven niet verder dan 1% verwijderd van het vorige slot. KPN was met een plus van 0,9% de sterkste stijger in de AEX en Adyen (-3%) de grootste daler. De AMX eindigde iets dieper in het rood (-0,2%), maar de AScX (+0,3%) hield droge voeten.

ASML even door €1000 (beurswaarde: €400 miljard)

ASML speelde zich vandaag in de kijker. De beurskoers schoot vandaag even door de grens van €1.000.

ASML bereikte even een beurswaarde van €400 miljard. Dat is evenveel als Shell (€229 miljard), Unilever (€136 miljard), Philis (€23 miljard) en ASMI (€35 miljard) bij elkaar.

Opluchting over Franse verkiezingen

Beleggers konden vandaag reageren op de onverwachte politieke plottwist in Frankrijk. Daar kwam bij de parlementsverkiezingen niet de partij van Marine Le Pen of president Emmanuel Macron is als grootste uit de bus, maar het linkse blok. Het Nouveau Front Populaire, een vergaarbak met alles van centrum-linkse partijen tot Groenen en communisten, behaalde 182 van de in totaal 577 zetels. Het Ensemble (de partij van Macron) werd tweede, met 168 zetels. En het rechtse Rassemblement National, dat in de eerste ronde nog fier aan kop ging, moest genoegen nemen met het brons, met 143 zetels.

Geen enkele partij haalde een absolute meerderheid in de Franse Tweede Kamer. Daarmee is de gevreesde absolute meerderheid voor de partij van Le Pen van de baan, maar blijft ook een almachtig links blok uit. Dat leidde tot enige opluchting op de obligatiemarkt, waar het renteverschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente terugliep:

De CAC40 stond net als de AEX een een groot deel van de dag op winst, maar sloot uiteindelijk 0,6% lager.

... voor zolang het duurt

Of de aanvankelijke euforie terecht is, is de vraag. Er zijn al langer zorgen over de staatsschuld van Frankrijk en het valt te bezien of het linkse blok deze zal wegnemen. De linkse partijen hebben enkele dure wensen, zoals een verlaging van de pensioenleeftijd en een verhoging van de ambtenarensalarissen. Dat zou moeten worden betaald door multinationals en Fransen met een groot vermogen, maar of dat afdoende is, moeten we afwachten. Her en der wordt al gemord dat de overwinning van het linkse blok misschien wel slechter uitpakt voor de Franse schatkist dan een zege van het Rassemblement National.

Niet dat het met die schatkist op dit moment zo goed gaat. Twee maanden geleden verlaagde ratingbureau S&P al de kredietbeoordeling van Frankrijk van AA naar AA-. En Moody’s waarschuwde onlangs voor de risico's van de in grote haast uitgeschreven parlementsverkiezingen. Verder werd Frankrijk onlangs door Brussel op de vingers getikt voor het overtreden van de begrotingsregels. De Europese Commissie heeft lange tijd een oogje dicht geknepen, om lidstaten de gelegenheid te geven om de malaise rond de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne te boven te komen. Maar zes landen (naast Frankrijk ook België, Italië, Polen, Hongarije, Slowakije en Malta) hebben de boel nog steeds niet op orde en dreigen nu onder toezicht te komen. Frankrijk moet voor 20 september aangeven hoe het de overheidsfinanciën alsnog in het gareel denkt te krijgen. Hier is nog enkele weken uitstel voor mogelijk, maar daarna houdt het wel op.

Er ligt dus een enorme politieke opgave, die nóg groter is nu geen enkel blok een absolute meerderheid heeft. Economen van ING schetsen twee mogelijke scenario's, waarbij het eigenlijk kiezen is tussen hoofd- en keelpijn. In het ene scenario wordt er een minderheidsregering gevormd, waarbij de kans groot is dat geen enkel voorstel de eindstreep haalt. Er is nog wel een politiek achterdeurtje: artikel 49.3 van de Grondwet, die het voor de regering mogelijk maakt om wetten buiten het parlement door te drukken. Maar die escape is door Links eerder zwaar veroordeeld.

In het tweede scenario zoeken politieke blokken samenwerking, maar Frankrijk heeft geen traditie in coalities bouwen en concessies doen, zal door de achterban van deze partijen niet worden gewaardeerd. Het blijft hoe dan ook aanmodderen, want tot juni 2025 mag de president geen nieuwe verkiezingen meer uitschrijven.

De grootste verliezer van dit politieke niemandsland is de staatsschuld...

Wall Street schommelt rond vorig slot

De drie belangrijkste indices op Wall Street schommelen rond het vorige slot. Beleggers lijken zich afwachtend op te stellen met het oog op het vuurwerk dat aan het eind van de week wordt verwacht. Donderdag verschijnt de Amerikaanse inflatie en als deze meevalt, brengt dat een eerste renteverlaging waarschijnlijk wat dichterbij. Ook gaat het cijferseizoen van start, met donderdag de resultaten van PepsiCo en Delta Air Lines en vrijdag die van Blackrock, Citigroup, JPMorgen Chase en Wells Fargo. Voor het zover is zal Fed-voorzitter Jerome Powell verschijnen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Maar of daar nieuws uit komt, is de vraag. Powell zal naar verwachting een standaardriedel afsteken.

De koers van Boeing staat ruim 2% hoger nadat bekend werd dat het bedrijf een nieuwe schikking heeft getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege twee fatale crashes met 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019. Boeing zal een boete van $244 miljoen moeten betalen en flink moeten investeren in een verbetering van de veiligheidsprocedures. Daarnaast zal Boeing schuld bekennen aan misleiding van de luchtvaarttoezichthouders. Dit krijgt mogelijk nog een staartje: door die schuldbekentenis kan Boeing buiten de boot vallen bij toekomstige aanbestedingen voor opdrachten bij Defensie, maar misschien lukt het de vliegtuigbouwer om een vrijstelling te krijgen.

Tesla (+2,6%) zet de rally nog even voort die ruim een week geleden werd ingezet na beter dan verwachteleveringscijfers. Het volledige jaarverlies is inmiddels weggepoetst.

De koers van Goldman Sachs (+0,8%) staat op een all-time high, exact een week voor de cijferpublicatie.

De brede markt

  • De AEX sloot 0,1% lager en daarmee zitten we op één lijn met de DAX40 en de FTSE100, maar doen we het beter dan de Fransen (-0,6%) en Belgen (-0,4%).
  • De belangrijkste indices op Wall Street blijven dichtbij huis. De Nasdaq staat fractioneel hoger, de S&P 500 en Dow fractioneel lager.
  • De Amerikaanse tienjaarsrente staat 1 basispunt hoger op 4,28%. De Nederlandse noteert 2,82%.
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) loopt op naar 12,54.
  • De euro noteert 1,0833 ten opzichte van de dollar.
  • De goudprijs staat 1,5% lager op $2.354 per per troy ounce. Maar analist Martin Crum ziet wel wat triggers voor een stijging.
  • De bitcoin glijdt verder weg: 1,9% eraf op $55.637.
  • De olieprijzen denderen ook omlaag: met zo'n 0,9%. Voor een vat WTI uit de VS wordt nu $82,41 betaald en een vat Brent uit de Noordzee kost $85,73.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag. Veel volatiele aandelen in de lijstjes:

  • BESI wil €350 miljoen ophalen met de uitgifte van obligaties. Het aandeel werd 0,7% lager gezet.
  • AkzoNobel investeert in uitbreiding van de productiecapaciteit in een fabriek in China, maar de koers daalde vandaag met 0,9%.
  • Aegon meldde dat het in mei aangekondigde inkoopprogramma van eigen aandelen, ter waarde van €200 miljoen, vandaag van start is gegaan. Maar de beurskoers doet er helemaal niets op.
  • JDE Peet's sloot 26 cent lager, maar noteerde ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stond het aandeel in de plus.
  • Just Eat Takeaway moet 1,2% prijsgeven na een koersdoelverlaging van €2 door Deutsche Bank. Het nieuwe koersdoel heeft overigens nog wel een upside van 75%.
  • Bij onze oosterburen moet JET's concurrent Delivery Hero een koersdreun van 7,2% incasseren, nadat bekend werd dat deze maaltijdbezorger een extra voorziening treft vanwege een mogelijke Europese boete van meer dan €400 miljoen vanwege concurrentieverstorende afspraken.
  • Opluchting bij aandeelhouders van Carlsberg (+3,3%) nu de overname van de Britse frisdrankmaker Britvic voor omgerekend €3,9 miljard tóch doorgaat. Driemaal is scheepsrecht: het openingsbod van 12 pond per aandeel werd weggehoond, het tweede met twee kwartjes ook, maar 13,29 pond per aandeel kan wél rekenen op unonieme steun.

Adviezen

  • Just Eat Takeaway: naar €20 van €22, maar advies blijft kopen - Deutsche Bank
  • Euronext: naar €98 van €94 en kopen - HSBC
  • Wolters Kluwer: naar €130 van €112 en houden - Deutsche Bank
  • Aperam: naar €26 van €25 en verkopen - Barclays

Agenda: Nederlandse inflatie en Powell in de Senaat

Morgen wordt het definitieve Nederlandse inflatiecijfer over juni bekendgemaakt. Vorige week werd al een snelle raming bekend gemaakt, waaruit bleek dat de inflatie was opgelopen van 2,7% op jaarbasis in mei naar 3,2% in juni.

Aan het eind van de middag zal Fed-voorzitter Jerome Powell verschijnen in de Amerikaanse Senaat om verantwoording af te leggen over zijn beleid. Hij doet dat twee keer per jaar. Waarschijnlijk zal hij herhalen wat hij de laatste weken steeds heeft gezegd: een renteverlaging is pas aan de orde als er meer zekerheid is dat de inflatie naar de gewenste 2% daalt. Woensdag doet hij hetzelfde kunstje voor het Huis van Afgevaardigden.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

06:30 uur: Consumptie huishoudens mei (NL)
06:30 uur: Inflatie juni def (NL)
12:00 uur: Ondernemersvertrouwen mkb juni (VS)
17:00 uur: Fed voorzitter Powell, verklaring voor Senate Banking Committee

Bekijk voor een uitgebreide vooruitblik op deze beursweek vooral ook de Vooruitblik die Hildo Laman van de IEX Beleggersdesk heeft geschreven. Hij staat onder andere stil bij de Amerikaanse verkiezingen en het jubileum van de NAVO, dat mogelijk voor beleggers in defensie-aandelen nog iets interessants opleveren.

En dan dit:

Nee, Jensen Huang staat hier niet bij.

Hebben we een mooie inhaalslag voor de boeg?

Komt er een einde aan de petrodollar? Zeer lezenswaardige longread op opiniesite Project Syndicate.

Zo kan het ook: een energieoverschot

Een beetje zoals de weersvoorspelling voor deze week: zon, maar stapelwolken pakken zich samen:

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. Slotcall: AEX hijst witte vlag en ASML even door €1000
  2. Het kan vriezen en het kan dooien vandaag en wat gaat de Franse beurs straks doen?
  3. Slotcall: AEX struikelt voor de finish en om deze 2 redenen gaat bitcoin door het putje

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.