Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall 5 juni: ASML jaagt de AEX naar een nieuw record - en sleept Europa mee omhoog

Slotcall: ASML jaagt de AEX naar een nieuw record - en sleept Europa mee omhoog

De chippers stellen even orde op zaken in de AEX vandaag. Na een kwakkelend begin van juni staat er vandaag na een stijging van 1,9% een nieuwe hoogste slotstand op het bord: 918,67.

Alleen door de chipaandelen? Niet helemaal, maar (vooral) ASML, ASMI en Besi waren wel de drijvende krachten, ook goed te zien aan de voorsprong waarmee het Damrak vandaag voor de andere Europese beurzen is geëindigd.  

Als zwaargewicht ASML met meer dan 8% de grootste stijger van de dag is - het is ook de grootste stijger in de Euro Stoxx 50 en zelfs in de Nasdaq 100 - zegt dat eigenlijk al genoeg over hoe de Nederlandse hoofdindex erbij ligt. Vandaag werd namelijk duidelijk dat de grootste chipmaker ter wereld TSMC, na eerder nog twijfels te hebben geuit over het prijskaartje, eind dit jaar de eerste High-NA EUV-machine van ASML geleverd gaat krijgen. 

Dat dat prijskaartje wat afschrikt is niet heel raar: één machine kost $380 miljoen en aangezien ASML de enige aanbieder is van deze hypergeavanceerde chipmachines is het voor een afnemer lastig om te onderhandelen over de prijs, anders dan een beetje tegenstribbelen. Voor analisten is de afname door TSMC het sein om de omzetverwachting voor komend jaar met enig vertrouwen naar de bovenkant bij te stellen.

Alle chippers liggen goed

Overal liggen de chipaandelen goed trouwens, want in Amerika voeren AMD, Broadcom, Nvidia en Intel de koersoverzichten aan. Nvidia zet - luttele dagen voor de 1:10 splitsing - nog maar eens een nieuw koersrecord in de boeken. En in Nederland gaan ASMI en Besi mee omhoog in de ASML-slipstream.  

Besi heeft morgen een beleggersdag - niet in Duiven, maar in Oostenrijk, waar het bedrijf ook een vestiging heeft - waarop het bedrijf een update zal geven over de vraag naar zijn hybrid bonding-producten. Analisten verwachten al min of meer dat Besi de doelstellingen voor de lange termijn zal verhogen, zo peilden onze collega's van ABM Financial News, dus de verwachtingen zijn al hoog gespannen. Hoe hoog leest u hier.

Het feit dat de hele techsector er goed bij ligt duidt meestal ook op rente-optimisme en die was er ook, zeker in Amerika. Volgens het mantra 'slecht nieuws = goed nieuws' werd nieuws over de afkoelende Amerikaanse banenmarkt door de beurs positief ontvangen. Want dat betekent weer meer kans op die langverwachte renteverlaging in september. Volgens de Fedwatch-tool is die kans in een week tijd gestegen van 42% naar 58%.

 

Volgende week neemt de Fed ook een rentebesluit, maar dan zal nog niet aan de rente worden getornd. De komende dagen zal, in de vorm van verse banencijfers op donderdag en vrijdag, al wel veel meer duidelijk worden over hoe de vlag er dan bij zal hangen.

ECB en de havikse renteverlaging

Maar eerst is de ECB aan de beurt. Die zou de markt juist extreem op het verkeerde been zetten als die niet zouden verlagen morgen. Dat er morgenmiddag een kwartje af gaat is zo goed als zeker, maar helemaal gerust zullen ze er in Frankfurt ook niet op zijn, want de laatste inflatiecijfers vielen toch weer wat hoger uit dan verwacht.

De verwachting voor morgen is dan ook een 'havikse renteverlaging', oftewel een verlaging die in de persconferentie van Christine Lagarde zal worden begeleid door waakzame taal, zonder toespelingen op toekomstige rentebeslissingen. Alles wat van dat scenario afwijkt zal de markt - en wij uiteraard ook - natuurlijk met grote interesse volgen.

Foei, Traders

Opvallend nieuws was er nog van Flow Traders, dat op de vingers werd getikt foor de Italiaanse toezichthouder. Het handelsbedrijf zou tijdens de crash van het aandeel Saipem in 2022 flinke shortposities hebben ingenomen, zonder die te melden bij de instanties, of de markt. 

Concullega Optiver trof hetzelfde lot, maar dat is niet beursgenoteerd. Voor Flow bedraagt de schade €5 miljoen, waarvan de helft bestaat uit boete en de andere helft uit het moeten inleveren van de winst op de transacties. Analist Maryin Crum sloeg aan het rekenen en vond uit hoe groot de deuk in de winst- en verliesrekening van Flow Traders is.  

Glorende kansen bij KPN

KPN viel, zoals zo vaak, niet echt op op het koersenbord vandaag, maar kwam toch met een aardig nieuwtje op de proppen. Vorige week nam het in een joint venture al een deel van het glasvezelnetwerk van concurrent Delta over, vandaag neemt het een meerderheidsbelang in een gezamelijke onderneming met pensioenfonds ABP, waarin infrastructiuur voor mobiele netwerken is ondergebracht. 

Twee strategische moves die de positie van KPN in de Nederlandse telecominfrastructuur versterken, een positie die volgens analist Teun Verhagen ijzersterk is: "als KPN in de toekomst besluit deze transactie inderdaad als voorbeeld te nemen voor bijvoorbeeld de eigendomsstructuur van het glasvezelnetwerk, dan gloren hier flinke kansen voor aandeelhouders".

Dat is wel toekomstmuziek uiteraard. Hoe Verhagen tegen de huidige beleggingskansen van KPN aankijkt leest u hier:

De brede markt

  • De AEX fietst met drie chippers in de kopgroep het hele Europese peloton op een hoop
  • Nederland levert met ASML en Adyen de twee grootste stijgers in de Euro Stoxx 50
  • De Bel20 presteert het om te dalen op een dag waarop de meeste beurzen ruim in het groen staan
  • Ook op Wall Street regeert tech: Nasdaq +0,8%, Dow Jones +0,2%
  • De rentes dalen verder, Amerikaanse 10-jaars nu op 4,29%, de Duitse op 2,50%
  • De dollar trekt wat aan de laatste twee dagen, EURUSD noteert weer ruim onder $1,09 
  • De daling van de olieprijs komt even tot stilstand
  • Goud en bitcoin kijken weer omhoog: goud boven $2350, bitcoin weer boven de $70K

Stijgers & dalers

  • De top-3 en flop-3 van het Damrak

  • Het hele podium is voor de chippers vandaag
  • Andere tech (Adyen) volgt daar kort achter (+4,6%), Prosus (+0,6%) volgt meestal zijn eigen (Chinese) route
  • Heineken (+3,1%) draait zonder noemenswaardig nieuws knap mee bovenin de AEX
  • De daling van de olieprijs komt tot stilstand waardoor Shell (-0,1%) ook even vlak ligt 
  • ArcelorMittal (-1,9%) kreeg een kleine koersdoelverlaging van ING (bleef wel een koopadvies)
  • Aperam (-1,6%) ligt al even slecht
  • Alfen (+4%) leidt de midkap-index
  • Basic-Fit (+1,9%) herstelt wat na twee dagen om de oren te hebben gekregen
  • Weinig grote uitslagen in de smallcapsectie, behalve stuiterbal Vivoryon (-6,7%), dat vandaag weer eens de hekkensluiter is 

De agenda voor morgen

Het is natuurlijk ECB-dag morgen, maar veel Nederlandse beleggers zullen ook op het puntje van hun stoel meekijken naar de Besi-beleggersdag, die dit jaar in Oostenrijk wordt gehouden.

  • 08:00 Fabrieksorders april (Dui)
  • 09:00 Besi beleggersdag
  • 11:00 Detailhandelsverkopen april (EU)
  • 14:00 Fastned jaarvergadering
  • 14:15 Europese Centrale Bank (ECB) rentebesluit
  • 14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
  • 14:30 Handelsbalans april (VS)
  • 14:45 ECB rentebesluit: toelichting Lagarde

En dan nog even dit

Is het goed dat pensioenfondsen duurzaam beleggen?

Nieuw in 2025: de Texas Stock Exchange

Hebben verkiezingsuitslagen geen invloed op de beurs? Op sommige plekken echt wel

Japanse ruimte-Renewi is gewild op de beurs


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. BeleggersPodcast: Sidderen voor verkiezingen en wie vindt techaandelen te duur?
  2. Glansrol Besi stuwt AEX naar een bíjna nieuw record
  3. Gangmaker Nvidia valt stil en dat merken we op het Damrak

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.