Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Deze 5 aandelen kunnen deze week voor turbulentie zorgen

We zitten in het hartje van het cijferseizoen. Komende week openen enkele smaakmakers de boeken. We lichten er vijf uit en leggen uit waarom zij voor flink wat turbulentie kunnen zorgen.

Deze 5 aandelen kunnen deze week voor turbulentie zorgen

Veel blue chips uit zowel binnen- als buitenland openen komende week de boeken. Denk aan Shell, ING, ASMI, Apple, Amazon, Intel, Mastercard, Alphabet.... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Om u een handje op weg te helpen, bespreken we hieronder 5 bedrijven waarvan de cijfers nog wel eens voor wat turbulentie op de beurzen kunnen zorgen. Onder ieder aandeel vindt u ook de ytd-grafiek. 

Vandaag kijken we naar Philips, ASMI, Shell, Volkswagen en Microsoft. In onze wekelijkse (Premium-)Vooruitblik, die morgen verschijnt, krijgt u natuurlijk nog diepgaandere en completere info over wat beleggers in de komende beursweek te wachten staat.

1. Philips (maandag)

De koers van Philips zit de laatste maanden weer in de lift na een onverwacht snelle en relatief goedkope schikking in de VS in de zaken rond ondeugdelijke beademings- en slaapapneu-apparatuur. Ook de halfjaarcijfers waren beter dan verwacht.

Bij de laatste 15 cijferpublicaties reageerde het aandeel slechts 6 keer positief. Toch zit Philips nu op een winning streak van 3, want bij de vorige publicatie ging het aandeel +14,6%, de keer daarvoor +10,4% en die keer daarvoor +29,4%. Het is een aandeel van extremen. Want als het goed is, is het ook echt goed. 

Toch waarschuwde IEX-analist Martin Crum vorige maand dat Philips nog niet van alle hoofdpijndossiers is verlost. Zo hangt het zorgtechnologiebedrijf een grote rechtszaak van ontevreden aandeelhouders boven het hoofd.

Analisten houden rekening met hogere winst op een vrijwel vlakke omzet. Zo zou de nettowinst rond de €173 miljoen liggen, tegen €90 miljoen een jaar eerder. Maar u weet: cijferpublicaties van Philips zijn nooit een garantie voor succes. Zelfs niet als de nettowinst op jaarbasis bijna zou verdubbelen. 

2. ASMI (dinsdag)

Als laatste van het Nederlandse sterrenensemble is ASMI aan de beurt om zijn cijfers te publiceren. Over ASML zullen we het maar niet hebben, en ook Besi ging ASMI al voor. Drie keer is scheepsrecht toch?

Lees ook:

Bij vorige cijferpublicaties wist ASMI beleggers wel te verrassen met zelfs een verhoogde omzetprognose voor dit jaar.

Anders dan ASML (EUV) en Besi (Hybrid Bonding) richt ASMI zich op een nichemarkt binnen de halfgeleiderindustrie; het heeft een sterke positie in atomic layer deposition (ALD)-technologie. Dit is een van de belangrijkste technologieën voor chipproductie, en ASMI’s samenwerking met grootmachten als Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) laat zien dat het bedrijf goed gepositioneerd is voor toekomstige groei.

De verhoogde verwachtingen voor 2024 tonen aan dat ASMI blijft profiteren van de aanhoudende vraag naar de technologieën van het bedrijf, vooral met de ontwikkeling van nieuwe transistorstructuren en de groei in geheugenchips.

Met een gezond orderboek van €698 miljoen en aanhoudende vraag naar zijn producten, kan ASMI wellicht zelfs de verhoogde verwachtingen nog overtreffen. Analisten blijven desalniettemin voorzichtig met hun waarderingen; de vraag blijft of ASMI in staat is de verwachtingen waar te maken. 

3. Volkswagen (woensdag)

De recente stagnatie van de aandelenkoers van Volkswagen geeft aan dat beleggers zich afwachtend opstellen richting de aankomende kwartaalcijfers. De Europese automarkt, waarin Volkswagen een sleutelrol speelt, kent toenemende concurrentie, en daarbij zijn de verwachtingen hooggespannen. De cijfers van Volkswagen hebben een bredere impact, ook voor sectorgenoten als Mercedes-Benz, BMW, Stellantis en Porsche.

Daarnaast kan het niet anders dan dat de Chinese markt — de belangrijkste groeimotor voor VW en de sector als geheel — aan bod komt in de komende resultaten. VW's strategische verschuiving richting elektrisch rijden wordt nauwlettend gevolgd, vooral in China, waar lokale concurrenten als Nio en BYD een sterke positie hebben opgebouwd. Mocht VW teleurstellen in China, dan kan dat niet alleen de eigen beurskoers drukken, maar ook die van concurrenten mee omlaag trekken. 

4. Microsoft (woensdag)

Met een marktwaarde van maar liefst $3,18 biljoen – waarmee alleen Nvidia en Apple nog boven Microsoft staan – zet de techgigant zijn stempel op vrijwel elk technologisch terrein, vooral met zijn indrukwekkende cloudbusiness. Azure, de cloudtak van Microsoft, blijft sterk presteren en neemt het op tegen giganten als Amazon Web Services. Waar vroeger vooral software de drijvende kracht was, is nu de cloud dé groeimotor, goed voor een steeds groter deel van Microsofts totale omzet.

Ook datacenters spelen een cruciale rol in Microsofts strategie. Met het streven om wereldleider in datacentertechnologie te zijn, investeert het bedrijf miljarden om de infrastructuur en rekencapaciteit verder op te voeren. In een tijd waarin alles ‘as a service’ aangeboden wordt, van AI tot data-opslag, is Microsoft bijzonder goed gepositioneerd om te profiteren van deze trend. Dat bleek ook uit de eerder gepubliceerde resultaten, waarbij de cloud-divisie goed was voor meer dan de helft van de totale inkomsten. 

5. Shell (donderdag)

Wie Shell zegt, zegt kasstroom. Bij Shell draait alles om de cashflow, oftewel de CFFO, en deze viel eerder onverwacht hoog uit. Die sterke kasstroom is cruciaal voor Shell om in het huidige klimaat het dividend stabiel te houden, $3,5 miljard vrij te maken voor eigen aandeleninkopen en toch de schuld verder te verlagen. Schaken op meerdere borden is aan Shell wel besteed.

In Q2 2024 overtrof Shell de verwachtingen met een aangepaste winst van $6,3 miljard, ver boven de analistenramingen van $5,9 miljard. Het bedrijf kondigde daarnaast een nieuw aandeleninkoopprogramma aan, en een focus op kostenbesparingen en transformatie naar een meer waardegedreven bedrijf. Dit laatste wordt onderstreept door de voortzetting van het bezuinigingsprogramma, waarmee sinds 2022 al $1,7 miljard is bespaard. Feit is: als indexzwaargewicht is Shell een dominante factor in de AEX.

Helemaal een verrassing worden de cijfers niet: begin deze maand kwam de oil major al met een summiere trading update.

Lees ook: Shell komt met eerste indicaties voor derde kwartaal

 


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.