Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: Oplopende rentes zetten AEX lager en waarom u ASML prima op deze dip kunt kopen

De AEX opende vlak en klooide maar wat aan rond de slotstand van vrijdag. Met vandaag: goud scherpt all-time high zowat dagelijks aan, zilver gaat nog beter en maakt u zich om ASML vooral geen zorgen. Uiteindelijk sluiten we 0,6% lager op 898,33 punten.

Slotcall: Oplopende rentes zetten AEX lager en waarom u ASML prima op deze dip kunt kopen

Het cijferseizoen is inmiddels in volle gang. Na de valse start van vorige week gaan we nu voor een herkansing. Met deze week voor u in de aanbieding: Heineken, Besi, Unilever, Signify, Pharming, Ebusco en veel meer. In de VS komen ook enkele grote jongens met hun cijfers. Denk aan General Motors, Lockheed Martin, Texas Intruments, Boeing, Coca-Cola, UPS, IBM en meer.

Elders in Europa zal de aandacht uitgaan naar de resultaten van Renault, Orange en Deutsche Bank. Het wordt overigens ook een leuke macroweek. Zo komt de VS met groeicijfers, voorlopige PMI's, het Beige Book en de belangrijke werkloosheidscijfers op donderdag. In de Eurozone komt Duitsland met inzichten over het ondernemersvertrouwen en inflatiecijfers. 

Cijferseizoen van extremen?

We zijn pas net begonnen, maar tot dusver ontwikkelt deze periode zich als een cijferseizoen van extremen. De resultaten zijn of heel goed, of zwaar teleurstellend. Dat maakt beleggers al extra voorzichtig. Die voorzichtigheid zal wellicht verder toenemen, vooral als blijkt dat de mensen die het dichtst op het vuur zitten hun aandelen verkopen. 

Volgens een analyse van de Washington Service, gepubliceerd door Bloomberg, stijgt het aantal insiders dat verkoopt in rap tempo. Sterker nog, hun verkoopsignalen zijn de hoogste in meer dan drie jaar. Hoewel sommige insiders mogelijk cash nodig hebben voor andere zaken, blijven de verkopen opvallen tijdens een verder onverstoorbare beursrally.

Over een verkoopgolf gesproken: morgen is het alweer een week geleden dat ASML in de uitverkoop ging. Voor de publicatie van de (gelekte) cijfers kostte een aandeel nog €800. En zo'n hoge waardering laat natuurlijk weinig ruimte voor fouten. Die fout kwam er, waardoor een aandeel ASML in een klap €140 euro goedkoper werd. Toch hoeft u zich weinig zorgen te maken. 

Allereerst omdat het charttechnisch - op z'n Nico Bakkers - nog altijd prima uitziet. De afgelopen zes maanden daalde de koers met bijna 20%. Dat is een serieuze correctie. Maar als u uitzoomt en het plaatje van de afgelopen twaalf maanden erbij pakt, zie je nog steeds een winst van bijna 20%. 

Vaak zie je dat de daadwerkelijke kwartaalcijfers niet bijzonder veel uitmaken bij bedrijven die hard groeien. De verwachtingen zijn het belangrijkste. Zo ook ASML, waarbij het orderboek een verwachting is voor toekomstige omzet. Analisten verwachtten vooraf ruim €5 miljard aan nieuwe orders. Dat werd 'slechts' €2,6 miljard:

Als dat slechts de helft blijkt te zijn, is dat schrikken. Dan vragen beleggers zich logischerwijs af waar al die miljarden zijn gebleven. Maar als u naar de totale orderportefeuille kijkt, ziet het beeld er opeens heel anders uit: 

 

Zodoende stelde het management de vooruitzichten voor 2025 neerwaarts bij. De verwachte jaaromzet is verlaagd van €35 miljard naar €32,5 miljard, met name door minder EUV-bestellingen en lagere verkopen in China. Analisten komen vervolgens met lagere koersdoelen, waardoor de verkoopdruk aanhoudt. Maar dat ASML een paar miljard aan omzet kwijt is, gaat op lange termijn het verschil niet maken. Onthoud: lange termijn.  

Stijgers & dalers

Dan naar het Damrak, waar we twee uitschieters zien. De een heet JDE Peet's en doet +16,4%. De ander heet - niet geheel onverwachts - Ebusco en koerst 19,5% lager. Laten we maar beginnen met het goede nieuws. JDE Peet's kondigt een nieuwe topman aan, maar belangrijker was dat grootaandeelhouder JAB voor een slordige €2,15 miljard de resterende aandelen van Mondelez overneemt tegen een forse premie op de slotkoers van vrijdag.

De helft van het belang werd doorgeplaatst bij partners waardoor de free float van het aandeel van 23 naar 32% stijgt (de free float laat zien hoeveel procent van de aandelen vrij verhandelbaar is). De nieuwe CEO Rafael Oliveira, afkomstig van Kraft Heinz, kan de strategie aanscherpen en kan het sentiment helpen, verwacht zakenbank Jefferies. Daarbij kwam nog dat het koffiebedrijf op basis van de eerste 9 maanden op koers ligt om de outlook te halen. Is het aandeel ook koopwaardig?

Dan Ebusco, waar de situatie steeds gecompliceerder wordt. Degroof Petercam stopt zelfs met het volgen van het aandeel. De oorzaak is dat twee klanten hun orders hebben geannuleerd. Ebusco is een rechtzaak gestart om betaling van een derde klant af te dwingen, zo bleek vanochtend. Deze annuleringen zorgen voor druk op de kasstroom en het compleet stilleggen van de productie lijkt al helemaal geen oplossing. Is er überhaupt nog een oplossing? Dat leest u in onderstaande analyse. 

Verder daalt PostNL vandaag ook met een ruime 4%. Beleggers zijn er blijkbaar niet blij mee dat een postzegel vanaf 1 januari 'maar' 6% duurder wordt. Het tarief gaat van €1,14 naar €1,21. Een aandeel PostNL kost op het moment van publiceren €1,08. Lees hier het persbericht van PostNL. Dan vindt u hieronder nog het complete overzicht:

Zullen we maar weer even wat goed nieuws doen dan? Kijk bijvoorbeeld eens naar die goudprijs. Het all-time high wordt zowat dagelijks aangescherpt en staat nu op $2720. Dat betekent op ytd-basis een stijging van 32,6%. Maar wat te denken van zilver, dat het nóg beter doet dan goud met een ytd-rendement van inmiddels 43,1%. De weg naar een nieuw all-time high ($47,52) is nog lang, maar in een omgeving van o.a. een dalende dollar kan het zomaar hard gaan. 

Wall Street kleurt rood

De belangrijkste graadmeters kwamen vanmiddag licht lager uit de startblokken. Beleggers doen het rustig aan in aanloop naar deze drukke cijferweek, waarin ook belangrijke macro-economische cijfers zullen verschijnen. Vliegtuigbouwer Boeing stijgt 4% op het nieuws dat het een voorlopig akkoord heeft bereikt met vakbonden en zo een staking heeft weten af te wenden.

Bij de grote techfondsen koerst Tesla 1,2% lager op weg naar de resultaten later deze week. UPS zakt 2,9% weg. De Britse bank Barclays heeft de pakjesbezorger op de verkooplijst gezet vanwege de risico's op korte- en lange termijn vanwege de rivaliserende markt.

Rentes

De rentes lopen vandaag over de gehele linie hard op. De Nederlandse vergoeding op een 10-jaars staatspapier bedraagt 2,55% (+10 bp). 

Brede markt

Een vat WTI-olie wordt vandaag duurder en kost nu $69,64. Bitcoin (-2,2%) blijft plakken rond de $67.000-grens. De euro daalt licht ten opzichte van de dollar en noteert rond 1,0823. Goud zwakt af, maar staat nog altijd comfortabel boven de $2700-grens. Zilver daalt weliswaar, maar houdt knap stand boven de grens van $33. De VIX (+6,4%) sterkt aan tot een niveau van 19,17. 

Agenda: dinsdag 22 oktober

  • 00:00 IMF - World Economic Outlook
  • 06:30 Consumentenvertrouwen oktober (NL)
  • 06:30 Investeringen augustus (NL)
  • 06:30 Prijzen bestaande koopwoningen september (NL)
  • 07:00 Randstad Q3-cijfers
  • 13:00 3M Q3-cijfers
  • 13:00 General Motors Q3-cijfers
  • 13:00 Kimberly-Clark Q3-cijfers
  • 13:00 Lockheed Martin Q3-cijfers
  • 13:00 Philip Morris Q3-cijfers
  • 18:00 Deutsche Börse Q3-cijfers
  • 18:00 FlatexDeGiro Q3-cijfers
  • 18:00 L'Oreal Q3-cijfers
  • 22:00 Texas Instruments Q3-cijfers

En dan nog even dit

Uw dagelijkse dosis China

Prosus sluit verdubbeling beurswaarde niet uit 

En het gaat maar door

Same here:


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.