Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (898,63)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 82,60%
Lager 17,40%

AEX opent licht hoger en gaan we met 900+ punten het weekend in?

De Amerikaanse beurzen bleven dicht bij huis. Ook de sessie in Azië zorgde niet echt voor veel spektakel. Gaat deze beursweek als een nachtkaars uit, of krijgen we nog een spannende dag?

AEX opent licht hoger en gaan we met 900+ punten het weekend in?
Beeld: © iStock

De AEX hield zich gisteren prima staande en daarmee staat het weekverlies op nog 'maar' 1,9%. Even relativeren, want ytd is het rendement nog altijd nagenoeg 15%. Beleggers zullen ook blij zijn met de stijging van ASML, zij het nipt (+0,1%). Daarvoor mogen we TSMC bedanken. De Taiwanese chipfabrikant zag de winst in Q3 met 54% stijgen.

De tegenvallende cijfers van ASML komen dus duidelijk niet bij 'klant' TSMC vandaan. Waar analisten een kleine $8,6 miljard aan winst hadden verwacht, hield de Taiwanese chipfabrikant onder de streep uiteindelijk een bedrag van $10,1 miljard over. Terwijl ASML spreekt van een 'tussenjaar', dat volgens CEO Christophe Fouquet een verlenging krijgt in 2025, is daar bij TSMC dus weinig van te merken.

ECB deed wat de markt verwachtte

Het andere belangrijke agendapunt was het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Zoals verwacht zet ze de rente 0,25% lager. De inflatie is onder het gewenste niveau van 2% gekomen, maar Lagarde waarschuwde dat de inflatie de komende maanden weer zal stijgen door bijvoorbeeld de nog altijd stijgende lonen. Uit de toelichting op het rentebesluit bleek dat Lagarde zich zorgen maakt over de economische groei, maar een recessie niet aanstaande is. We gaan richting een zachte landing, zei Lagarde.

Maar laten de cijfers niet een ander beeld zien? Kijk eens naar de export, die (yoy) met 2,4% daalde. De auto-industrie heeft bovendien nog altijd het water tot aan de lippen. Ook de uitzendbureaus hebben te maken met 'een aanhoudend uitdagend klimaat', bleek uit de toelichting op de tegenvallende cijferset van uitzendbureau Manpower. Dat verklaart ook meteen waarom Randstad (ytd -25%) gisteren de daler van de dag was. 

Dan nu maar even kijken naar de van de stand van zaken op de markten vanochtend:

  • De AEX opent naar verwachting vlak.
  • Europese futures wijzen op een vlakke tot licht lagere opening.
  • Azië sloot uiteindelijk gemengd.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) noteert op 19,11.
  • De euro/dollar noteert op 1,0841.
  • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,48%.
  • De goudprijs staat hoger op $2709 (!) per troy ounce.
  • Voor een vat WTI-olie betaalt u nu $70,44.
  • Bitcoin noteert op $67.752.  

Vandaag doen we het met de kwartaalcijfers van Basic-Fit. Dit wordt een interessante, juist nu een ongeduldige aandeelhouder de trom roert en wil dat de sportschooluitbater zijn strategische opties onderzoekt, waaronder een beursexit. Verder is het vandaag ook de beurt aan collega-midkapper WDP en smallcapper CM.com. We lopen er hieronder in sneltreinvaart doorheen.

Basic-Fit blijft op schema om 2024-doelen te halen

Basic-Fit liet sterke cijfers zien over de eerste negen maanden van 2023. De omzet steeg met 17% naar €892 miljoen, terwijl het aantal clubs met 14% groeide naar 1.570. Ook het ledenbestand zette de groei voort, met een stijging van 13% naar 4,2 miljoen.

Daarnaast zag het bedrijf de gemiddelde omzet per lid per maand licht toenemen naar €23,86. Vooruitkijkend naar 2024 verwacht Basic-Fit verdere groei, met een clubnetwerk van ongeveer 1.575 locaties en een omzet tussen €1,2 miljard en €1,25 miljard. 

CM.com scherpt winstverwachting voor 2024 iets aan

De kwartaalcijfers van CM.com laten zien dat het bedrijf langzaam maar zeker weer wat op stoom komt. De omzet steeg met 3%, wat misschien geen gigantische sprong is, maar na een eerdere krimp is het een teken dat de boel weer de goede kant op gaat. De brutowinst ging omhoog naar 21,1 miljoen euro, met een marge die verbeterde van 29,3% naar 32,2%. De aangepaste ebitda maakte een flinke sprong naar 4,7 miljoen euro, terwijl dit vorig jaar nog bijna nul was.

Wat vooral opvalt, is dat CM.com de kosten aardig in bedwang houdt, met als gevolg een verbeterde outlook voor 2024. Ook de vrije kasstroom laat een positiever beeld zien: in de eerste helft van het jaar nog negatief, maar de verwachting is dat de tweede helft positief zal uitpakken. Voeg daar nog wat nieuwe klanten en een stevige AI-focus aan toe, en CM.com lijkt weer wat vertrouwen te winnen voor de toekomst.

Wall Street kleurt groen

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren verdeeld gesloten. Eerder stonden alle drie de indices nog op fraaie plussen, geholpen door het herstel van halfgeleideraandelen en gunstig macronieuws. De S&P 500 daalde fractioneel, de Nasdaq sloot juist nipt hoger en de Dow Jones ging de dag uit met winst van 0,4%. 

Gisteren nabeurs kwam Netflix nog met Q3's. Daar waren beleggers wel over te spreken, want de verwachtingen zijn overtroffen en de outlook verbeterde. In het derde kwartaal steeg de omzet met 15% naar $9,83 miljard. Analisten zaten op $9,77 miljard. Ook bleek dat Netflix er ruim 5 miljoen nieuwe abonnees bij kreeg, wat het totaal brengt op 282,7 miljoen. 

Opvallend was wel dat Netflix met ingang van het eerste kwartaal van 2025 stopt met het rapporteren van kwartaalabonnee aantallen. Het bedrijf zei dat het zich richt op omzet en operationele marge als belangrijkste financiële maatstaven. 

Aziatische beurzen noteren verdeeld

De Aziatische beurzen lieten, net als de Amerikaanse beurzen, een gemengd beeld zien vanochtend. De beurs in Hongkong noteerde een winst van 0,8%, gesteund door het herstel van de Chinese economie. Shanghai volgde met een stijging van 0,7%, terwijl Sydney met een verlies van ruim 1% de grote verliezer was. De Japanse beurs in Tokio bleef vrijwel onveranderd.

Op macroniveau zorgen sterke cijfers uit China voor enige opluchting. Het bbp van de op één na grootste economie ter wereld stijgt in het derde kwartaal met 4,6% op jaarbasis, net boven de verwachtingen. De industriële productie versnelde met 5,4% in september, waar de detailhandelsverkopen met 3,2% groeiden. In Japan bleef de inflatie stabiel op 2,5%

 

Nieuws

De headlines sinds het slot van gisteren:

  • 07:49 AEX start handelsdag vermoedelijk vlak
  • 07:29 Japanse inflatie licht gedaald
  • 07:25 CM.com scherpt winstverwachting voor 2024 iets aan
  • 07:23 Aziatische aandelenmarkten noteren verdeeld
  • 07:04 Chinese industrie produceert meer dan verwacht
  • 07:01 Stabiele Chinese groei
  • 06:59 Europese beurzen openen naar verwachting lager
  • 17 okt Beursupdate: AEX op Wall Street
  • 17 okt Netflix overtreft verwachtingen en verhoogt de outlook
  • 17 okt S&P 500 na bereiken nieuw record fractioneel lager gesloten
  • 17 okt Olieprijzen licht gestegen
  • 17 okt Wall Street goed geluimd na goede economische data
  • 17 okt Arcona Property Fund maakt resultaat overnamebod bekend
  • 17 okt Prima dag voor Europese beurzen na renteverlaging ECB

Agenda: vrijdag 18 oktober

  • 00:30 Inflatie - September (Jap)
  • 04:00 Economische groei - Derde kwartaal (Chi)
  • 04:00 Detailhandelsverkopen - September (Chi)
  • 04:00 Industriële productie - September (Chi)
  • 07:00 Basic-Fit - Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 CM.com - Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 WDP - Cijfers derde kwartaal
  • 08:00 Detailhandelsverkopen - September (VK)
  • 13:00 Procter & Gamble  - Cijfers eerste kwartaal (VS)
  • 14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - September (VS)

Shortposities

De top-10 shortposities in het AFM-register (bron: Shortsell.nl)

En dan nog even dit

Of we alles nu wel gehad hebben?

De analist van JP Morgan over ASML:

En goud stijgt maar door

Over spectaculaire koersstijgingen gesproken!


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.