Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: Wij zijn de beste!

Mede dankzij Unilever en Besi sluit de AEX (+0,67%) vandaag hoger dan alle andere indices in Europa. Ook Wall Street blijft op ons achter. Het is wel een enorme dramadag voor aandeelhouders van Pharming en vooral van Ebusco.

IEX Slotcall van donderdag 25 oktober 2024

AEX: +0,67% | AMX: +0,43% | AScX: -0,57% | S&P500: +0,06%

De highlights van donderdag 24 oktober 2024:

  • AEX opent dag flink in de plus
  • Unilever verrast met goede cijfers
  • Beleggers geven Besi voordeel van de twijfel
  • Pharming verliest topman en veel beurswaarde
  • Ebusco staat op omvallen
  • Goede dag voor auto-aandelen
  • Echte luxe verkoopt altijd
  • Wall Street opent verdeeld

Geen Europese hoofdindex deed het vandaag beter dan de AEX. Logisch, want het aandeel met de zwaarste weging van tegen de 16% maakte een indrukwekkende koerssprong. We hebben het inderdaad over Unilever dat de markt verraste met mooie cijfers. 

Unilever (+2,94%) was vandaag niet de enige dat de boeken opendeed. Een ware cijfertsunami overspoelde vandaag beleggers. Zo kwamen ook andere AEX-fondsen als Besi en RELX door met cijfers. Zeker die van Besi (+5,68%), raar maar waar, werden met vreugde onthaald. 

Minder vreugdevol werden de cijfers van Pharming (-10,74%) en Ebusco (-19,81%) ontvangen. Ebusco vecht op dit moment om te overleven. In afwachting of Ebusco wel of niet failliet gaat, is de handel in het aandeel vanmiddag op een koers van €0,41 opgeschort.

De grote uitblinker was Alfen (+9,28%). Vandaag werd per ongeluk bekend dat de regering werk gaat maken met het uitbouwen van het elektriciteitsnet. Beleggers begrijpen dan wel wat ze op dat nieuws moeten kopen. 1 + 1 = 2. 

Uiteindelijk sluit de AEX 0,67% hoger. In de rest van Europa is het beeld wisselend met kleien plusjes en minnetjes. Op het moment dat Amsterdam dicht gaat, staat de Nasdaq wat hoger en de Dow wat lager. 

Unilever is goed bezig

Zwaargewicht Unilever (+2,94%) overlegde vanochtend de cijfers over Q3 en beleggers toonden zich enthousiast. De onderliggende groeiomzet bedroeg +4,5% en dat was beter dan verwacht. "Vooral de merken Dove, Liquid I.V., Comfort en Magnum deden het goed", zei CEO Hein Schumacher in een toelichting.

Opvallend is dat met name de ijsverkoop van Unilever het in Q3 goed deed. Laat dat nu net de divisie zijn die in de etalage staat. Volgend jaar wordt de knoop doorgehakt. Tot dan opereert de ijsdivisie van Unilever niet langer in Rotterdam maar in Amsterdam, waar in de homo-uitgaansstraat Reguliersdwarsstraat een nieuw onderkomen is geregeld.

De koers van het defensieve kwaliteitsaandeel was dit jaar al met 25% gestegen en daar komen vandaag nog wat extra procentjes bij. Volgens IEX-analist Martin Crum stelden de cijfers inderdaad tevreden. De door topman Schumacher ingeslagen weg is de juiste: meer focus op de sterke merken - 'Power Brands' - een plattere organisatie, en groei door meer te verkopen in plaats van door (nog) hogere prijzen." Lees de analyse van Crum.

Beleggers belonen matige cijfers Besi

Het kleine Besi (+5,68%) kwam vandaag met cijfers door en dan weten we bij IEX dat de site extra goed wordt bezocht. Besi is een populair aandeel onder particuliere beleggers die niet wakker liggen van hevige koersbewegingen. Zeker dit jaar is het aandeel bijzonder volatiel. Vanaf een koers van €135 stoomde het aandeel op naar €180 om vervolgens terug te vallen naar een koers rond de €100. Desondanks hebben langetermijnbeleggers in Besi weinig reden tot klagen. Het aandeel staat momenteel 25 keer hoger dan 10 jaar geleden en dat is exclusief de royale dividenden die aandeelhouders hebben ontvangen.

Maar over naar de cijfers. Die ogen zo op het eerste gezicht matig. De outlook werd wel gehaald maar de orderinstroom zakte verder terug dan voorzien. Beleggers reageerden in eerste instantie negatief want de koers opende vanochtend ruim 2% lager. Maar om half 10 stond de koers alweer 4% hoger dan de slotstand van gisteren.

Volgens IEX-analist Hildo Laman wordt het geduld van Besi-beleggers op de proef gesteld. Het grote wachten is op het herstel van de brede chipmarkt en natuurlijk op de groeiende verkoop van hybrid bonding machines. Lees de analyse van Laman. Overigens deden ASML (+0,38%) en ASMI (+0,78%) vandaag niet mee aan de uitbundige Besi-rally. 

Oerdegelijke RELX handhaaft outlook

Zo volatiel als de koersbeweging en de cijfers van Besi zijn, zo stabiel opereert databedrijf RELX (+0,92%). In de eerste negen maanden werd een onderliggende groei van 7% gerealiseerd en werd de verwachting uitgesproken dat de eerder afgegeven outlook voor 2024 prima haalbaar is. Wie had anders verwacht? Je hoeft geen TA-specialist te zijn om te zien dat RELX het toppunt is van een stabiele groeier. 

Pharming verliest topman en heel veel beurswaarde

Dan was er nog een ander populair aandeel onder particuliere aandeelhouders waarvan vanochtend cijfers naar buiten kwamen inclusief de mededeling dat de ceo, Sijmen de Vries, na zestien jaar gaat stoppen. "Onze onderneming staat er op dit moment goed voor. Dit is dus het juiste moment voor mij om plaats te maken voor een opvolger", aldus De Vries.

Pharming (-10,74%) zag de omzet in het derde kwartaal verder stijgen en ligt op koers om de doelstelling van 14 tot 20 procent groei dit jaar te halen. Beleggers waren desondanks not amused. Het aandeel opende de dag 5% in de min. Tegen drie uur was dat al bijna 10%.

Wat is hier aan de hand? Nou, volgens IEX-analist Martin Crum was er weinig mis met de cijfers maar wordt het naderend afscheid van de ceo aangegrepen om ook afscheid te nemen van het aandeel. Crum doet daar niet aan mee en houdt vast aan eerder gemaakte verwachtingen.

Ebusco vecht om te overleven

De bouwer van elektrische bussen kwam vanochtend met tamelijk miserabele cijfers maar erger nog was dat de rechter gisteren nabeurs oordeelde dat een grote order van Qbuzz mag worden geannuleerd.

Toen de koers iets na opening eindelijk op het bord verscheen was er nog eens 40% van de beurswaarde verdampt. Iets voor half was het verlies teruggebracht tot 20% maar werd de handel op last van de AFM stilgelegd. Toen was inmiddels ook bekend geworden dat de CFO was opgestapt, maar dat er wel weer toegang was tot de eigen bankrekening. Wat een fiasco!

Acomo heeft lek boven?

Goede cijfers van het geplaagde Acomo (+4,53%), ooit bekend als Amsterdam rubber. De handelsonderneming in specerijen, noten, eetbare zaden, thee en voedingsingrediënten heeft in het afgelopen kwartaal de omzet op jaarbasis met 14 procent tot 335,6 miljoen euro zien stijgen. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan dure cacaoprijzen. in 2023 waren juist dure cacaobonen verantwoordelijk voor een winstdaling van 70%. Handelen is en blijft een hachelijke business. Timing is alles.  

De grootste omzetstijging kwam uit de verkoop van organische ingrediënten, die met 30 procent aantrok tot 127,2 miljoen euro. De verkoop van specerijen en noten steeg daarnaast met 13 procent tot 115,8 miljoen euro, terwijl de omzet uit eetbare zaden met 5 procent terugliep tot 59 miljoen euro.

Auto-aandelen in de lift

Goede cijfers van Renault (+4,54%) trekken vandaag alle Europese auto-aandelen omhoog. Renault houdt voor dit jaar vast aan een operationele marge van minimaal 7,5% en een vrije kasstroom van minimaal €2,5 miljard. Het bedrijf overspoelt de markt met nieuwe modellen, zoals een elektrische Renault 5 en een nieuwe SUV van Dacia. 

Pas echt hard gaat het met de koers van Tesla (+18,5%). Vandaag wordt in een klap het koersverlies dit jaar goedgemaakt. Tesla kwam gisteravond met sterke cijfers over Q3. Met name door forse besparingen wist Tesla de marges te verbeteren. De brutowinst van Tesla steeg in Q3 met 20%. Volgend jaar verwacht topman Musk 20% tot 30% meer auto's te verkopen. In Q3 werd slechts 3% meer auto's verkocht. De energiedivisie (+52%) groeit wel flink door. Of Tesla koopwaardig is? Lees het oordeel van IEX-analist Ivo Breukink. 

Echte luxe verkoopt altijd

Terwijl de verkopen van Louis Vuitton en zeker Kering (van Gucci) last hebben van met name de afwachtende Chinese consument lag de omzet van Hermès (+1,07%) in het derde kwartaal 11,3% hoger. 

Hermès, dat tasjes verkoopt voor meer dan $10.000 en de meeste productie-ateliers gewoon nog in Frankrijk heeft staan, richt zich op de allerrijksten op deze aarde. Die kunnen zich altijd een tas van Hermès veroorloven. 

Gelukkig gaat de Amerikaanse economie als een trein

Van het macrofront moeten we het vandaag niet hebben. Zo blijkt de Chinese industrie in oktober harder te zijn gekrompen (van 49,7 naar 49,0) dan verwacht. Nieuw is dat nu ook de Chinese dienstensector krimpt (van 53,1 naar 49,3) en niet zo een klein beetje ook.

Een indexstand boven de 50 wijst op groei en onder de 50 op krimp. Op basis van deze cijfers wordt het voor Beijing nog een hele opgave om de jaarlijkse economische groei van 5% te bereiken. Er is geen econoom die daar nog in gelooft.

Ook geen macro-economische juichberichten uit de eurozone. De inkoopmanagers steeg van 45,0 naar 45,9. De index voor de dienstesector daalde van 51,4 naar 51,2. Het beeld dat de economie van de EU nergens naartoe gaat wordt vandaag weer eens bevestigd. 

Ook aan de andere kant van het Kanaal zal met enige spijt worden teruggedacht aan de keuze voor Brexit. De samengestelde inkopersindex (industrie en diensten) daalde van 52,6 naar 51,7. Dat duidt weliswaar op groei, maar het is wel de laagste stand in 11 maanden. Zorgelijk is de Britse rente-ontwikkeling. De rente van de Britse tienjaars obligatie bedraagt om half vier 4,30%. Daarmee ligt de rente van de Britse tienjaars iets meer dan 2% hoger dan die van de Duitse Bund. Ongehoord. 

Om de zaak af te maken kwam vanmiddag ook de Chicago fed index nog binnen. Deze index verslechterde van -0,01 in augustus naar -0,28 afgelopen maand. Een negatief cijfer duidt op een vertraging van de economische groei. Beter waren de inkoopcijfers van de Amerikaanse industrie en diensten. De samengestelde inkoopmanagersindex verbeterde van 54,0 in september naar 54,4 afgelopen maand. Ofwel, de Amerikaanse economie gaat nog altijd als een trein.

Brede beursnieuws

  • 17:49 Groen licht aandeelhouders voor claimemissie Ebusco
  • 16:28 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 16:28 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 16:28 Beursagenda: macro-economisch
  • 16:08 Meer nieuwe huizen verkocht in VS
  • 15:52 Amerikaanse industrie krimpt minder hard
  • 15:02 AFM legt handel in Ebusco stil
  • 14:47 Wall Street richting groene opening met Tesla als blikvanger
  • 14:35 Minder nieuwe steunaanvragen in VS
  • 14:34 Chicago Fed index krimpt harder
  • 14:33 Ebusco heeft weer toegang tot bankrekeningen
  • 14:27 Beursblik: lagere resultaten Signify verwacht
  • 13:43 American Airlines overtreft verwachting en verhoogt outlook
  • 13:38 Harley-Davidson verlaagt verwachtingen
  • 13:11 Dow worstelt in Europa
  • 12:45 Futures voorspellen overwegend groene opening Wall Street
  • 12:45 UPS rekent op hogere marge
  • 12:44 Honeywell verlaagt omzetverwachting
  • 12:36 Europese beurzen omhoog
  • 12:28 Beursblik: Bank of America verlaagt koersdoel Heineken
  • 12:05 CFO Ebusco stapt op
  • 12:05 Valuta: euro trekt aan na Duitse cijfers
  • 11:32 Beursblik: goed kwartaal voor Unilever
  • 11:29 Media: Siemens kijkt naar overname Altair
  • 11:08 Unilever beloond voor cijfers in groene AEX
  • 10:38 Tegenwind voor Britse economie houdt aan
  • 10:27 Economie eurozone blijft onder druk
  • 10:22 Beursblik: Unilever minder sterk zonder ijs
  • 10:10 CEO: volop groeimotoren voor Pharming
  • 10:00 Must read: EU krijgt te maken met extreme klimaatrampen
  • 09:50 KBC Securities verhoogt advies WDP
  • 09:36 Equinor profiteert van hogere gasprijzen
  • 09:36 Beursblik: tegenvallende outlook Besi
  • 09:16 Fors meer winst bij Barclays
  • 09:16 Hermes blijft groeien ondanks Chinese tegenwind
  • 09:09 Unilever aan kop op groen Damrak, Pharming -8%
  • 09:05 MotorK verlaagt outlook
  • 08:59 Renault bevestigt outlook na omzetstijging
  • 08:55 Orange ziet omzet aantrekken
  • 08:41 RELX handhaaft outlook
  • 08:40 Meevallende onderliggende groei bij Unilever
  • 08:30 Stabiele resultaten Ctac
  • 08:16 Ebusco worstelt om te overleven
  • 08:12 Onward Medical haalt 50 miljoen euro op
  • 08:10 AEX opent waarschijnlijk hóger op Super Thursday met Besi, Unilever en Pharming
  • 07:58 AEX start handelsdag vermoedelijk vlak ondanks terugval Wall Street
  • 07:57 Topman De Vries stopt bij Pharming
  • 07:50 Vastned handhaaft outlook
  • 07:39 Beursagenda: macro-economisch
  • 07:24 Aziatische beurzen doen stapje terug
  • 07:22 Acomo ziet omzet flink aantrekken
  • 07:13 Besi haalt outlook maar orderinstroom valt tegen
  • 06:51 Europese beurzen openen verdeeld
  • 06:45 S&P: krimp in Chinese dienstensector
  • 06:40 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 06:40 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 06:40 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • Lees hier alle beursberichten

De brede markt

  • Sterk dalende rentes in Europa (behalve VK), Japan en VS. 
  • Goud stijgt (uiteraard), net als bitcoin. 
  • De euro wint iets ten opzichte van de dollar.
  • De olieprijzen komen weer tot rust.

Dit zijn de sterkste stijgers en dalers in Amsterdam

Andere aandelen in de picture

  • Bank of America verlaagt koersdoel Heineken (+0,68%) van €103 naar €99.
  • ING heeft het advies van Aalberts (+1,37%) verhoogd van houden naar kopen met een koersdoel van €45.
  • Vastned (0,0%) handhaaft outlook en is klaar met desinvesteren.
  • Onward Medical (-15,91%) haalt €50 miljoen op door de uitgifte van 10 miljoen nieuwe aandelen. Met het nieuwe geld kan het biotechbedrijf naar eigen zeggen twee jaar vooruit.
  • Stabiele resultaten voor Ctac (-4,29%) waarbij de negatieve kasstroom toch wel een minpuntje was en ook de groei flink tegenviel.
  • KBC verhoogt advies WDP (+0,72%) nadat de koers van de uitbater van logistiek vastgoed dit jaar flink is terugevallen.
  • De Belgische luierproducent Ontex (-6,74%) maakt het wel erg bont door één kwartaal na het verhogen van de outlook deze weer te verlagen. Voor IEX-analist Teun Verhagen is het reden zijn eigen ramingen naar beneden bij te stellen. Buy the dip? Lees eerst zijn analyse.

Agenda: Signify, Wereldhave en Ifo-index

De week wordt afgesloten met de cijfers van Signify en Wereldhave. Hier ziet u de meest recente analyses van deze fondsen:

In Duitsland wordt de Ifo-index (een belangrijke graadmeter van het ondernemersvertrouwen) bekendgemaakt. De vorige meting viel tegen: de index daalde van 86,6 naar 85,4 punten, terwijl analisten op 86 hadden gerekend.

In de VS verschijnen de orders voor duurzame goederen en het 'kleine' consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.

    07:00 Signify Q3-cijfers
    07:00 Wereldhave Q3-cijfers
    07:00 Proximus Q3-cijfers
    08:45 Consumentenvertrouwen oktober (Fra)
    10:00 Ifo-index ondernemersvertrouwen oktober (Dld)
    13:00 Colgate-Palmolive Q3-cijfers
    14:30 Orders voor duurzame goederen september (VS)
    16:00 Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) oktober def. (VS) 

Nou ja, u bent weer enisgzins bijgepraat. Ik wens u een fijne avond!


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rob Stallinga

Auteur:

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.