Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Kabbelende koersen op de Nederlandse beurs

De vlakke AEX met hogere koersbodems wijst technisch op bodemvorming. Houd wel de paniekbarometer in de gaten, want die signaleert een lichte toename in de onrust.

Technische analyse Nederlandse beurs
Beeld: iStock

De Nederlandse aandelenbeurs is bezig de chipdip van vorige week te verwerken. De AEX maakt thans pas op de plaats en blijft in de buurt van de 900 punten hangen. Er is geen sprake van paniek, maar de top van 31 juli rond 927,21 punten raakt wel wat uit het vizier. We zien dus kabbelende koersen op de Nederlandse beurs. 

Het enthousiasme op Wall Street over de kwartaalcijfers is nog niet naar ons overgeslagen. Desondanks kunnen we het huidige koersverloop niet negatief noemen. Feitelijk is er sprake van een zijwaartse fase. Ten opzichte van augustus vormt de AEX wel hogere bodems. Hierdoor zou het technisch proces ook als ´bodemvormend' gekwalificeerd worden. Ik ben heel behoedzaam met deze kwalificatie, want nog niet alle seinen staan goed.

VIX in de gaten houden

Een indicator die mijn aandacht trok is de paniekbarometer, de VIX. Deze is de afgelopen dagen iets gedaald en laat al een paar weken een zijwaarts verloop zien. Echter sinds mei worden wel steeds hogere VIX-bodempjes gevormd. Dit geeft nog geen alarmfase aan, maar duidt wel op een lichte toename in de volatiliteit en onrust. Dus geen paniek, maar wel in de gaten houden die VIX. 

 Deze keer bekijk ik het kortetermijnkoersverloop van de AEX en van de VIX index. 

AEX-index blijft wat hangen

De AEX-index ligt er technisch redelijk neutraal bij. Het koersverloop tekent zich af in een zijwaartse trading range. Desondanks lijkt de AEX-index toch weer hogere bodems te vormen. Technisch bezien wijst dit op bodemvorming. Dit zou dan aangeven dat de markt zich opmaakt voor een sprong omhoog. 

Maar zover is het nog niet. Er komt pas ruimte voor meer opwaarts potentieel na een doorbraak boven weerstand 927,21 punten (gevormd op 31 juli). Na een uitbraak boven 927,21 wordt 949,14 punten het volgende opwaartse koersdoel. Steun hanteren we op 878,32  punten, de bodem van 6 september.

Technische analyse AEX index koers

VIX nog in de neutrale fase, met hogere bodems

De paniekbarometer beweegt sinds medio augustus zijwaarts. Vooralsnog is er geen reden tot zorg. Maar kijken we wat verder terug, dan valt op dat de VIX-bodems steeds hoger komen te liggen. Onder de oppervlakte zou de onrust onder Europese beleggers dus iets toenemen.

Ik heb die hogere bodempjes gelabeld:

  • Bodem S van 24 mei: 12,12
  • Bodem A van 12 juli: 12,83
  • Bodem B van 16 augustus: 14,50
  • Bodem C van 19 september: 15,38 definitief
  • Bodem D van 15 oktober op 17,51 is nog niet definitief

Conclusie: De VIX Europa stampt de bodem dus steeds meer aan. Indien de VIX Europa opwaarts uitbreekt, zou alsnog een alarmfase intreden. Zover is het lang niet, daarvoor met de VIX door weerstand 22,18 (gevormd op 14 juni) breken.

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

97 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ole In het Berenbos 23 oktober 2024 07:56
    Goedemorgen,

    Ik denk dat het beter is om even weg te blijven bij al het geweld.
    Bijvoorbeeld Goud geeft aan dat in de afgelopen 20 jaar maar 4x voor gekomen is dat het zo hoog staat

    m.a.w. pas nou toch op en probeer de realiteit te zien van de situatie.

    gr
  2. forum rang 7 Doptieman 23 oktober 2024 10:32
    Zo die 899.8 van 09.20 is ook weer geneutraliseerd nu de AEX weer
    terug gezet is naar 896!
    Lijkt me wel een mooie bodem om wat calls AX1 910 of 915 op te pakken
    die zijn behoorlijk goedkoop worden in een paar dagen.
    (relatief goedkoop dan ) Goedkope Leegloop lootjes bestaan immers niet, maar deze lijken me wel kansrijk.... Ciao..
97 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.