Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: Wall Street helpt AEX omhoog, geflopte overname zet Ahold lager en Alfen weer in trek?

Slotcall: Wall Street helpt AEX omhoog, geflopte overname zet Ahold lager en Alfen weer in trek?

De AEX opende vlak en klooide maar wat aan rond de slotstand van vrijdag tot het moment dat Wall Street de deuren opengooide. Dat was precies wat de AEX nodig had, want rond de klok van half 4 ging het hard. Uiteindelijk sluiten we 0,7% hoger op 922,63 punten. 

We hebben weleens drukkere maandagen gekend op de beurs. In Japan werd er niet gehandeld wegens Health-Sports Day. Dit is een nationale feestdag in Japan op de tweede maandag in oktober. De bedoeling is om het belang van sport en een actieve leefstijl te onderstrepen. In de Verenigde Staten is het Columbus Day. De aandelenmarkten zijn gewoon open, maar de Amerikaanse obligatiemarkten niet. Daarmee zijn de lagere handelsvolumes makkelijk te verklaren. 

Deze week is het vooral letten op kwartaalcijfers en het ECB-rentebesluit op donderdag. De ECB kiest - ijs en weder dienende - voor een verlaging van 0,25%. Dat is de tweede verlaging in amper een maand tijd en marktpartijen voorzien dat bij elk toekomstig rentebesluit de rente verlaagd zal worden. Eigenlijk heeft de ECB ook niet veel andere keus, want een renteverlaging kan de economie in de eurozone momenteel bijzonder goed gebruiken.

Door de tempoversnelling zakt de beleidsrente met 25 basispunten naar 3,25%, waar deze tot begin juni nog op 4% stond. In dit tempo kan de beleidsrente al in januari onder de 3% zakken, iets wat met een renteverlaging per kwartaal pas in juni 2025 was voorzien.

Q3's ASML, JET, Fastned en meer 

Het cijferseizoen is inmiddels weer begonnen, waar TomTom afgelopen vrijdag het startsein gaf. Vanavond hebben we nabeurs (18.00 uur) Theon. Dat wordt een leuke, want sinds de beursgang is het aandeel hard opgelopen, om vervolgens weer net zo hard terug te vallen. De waarde van het aandeel ligt nu nog maar net boven de introductiekoers.

Dan hebben we morgen Fastned, en op woensdag ASML, JET en NSI. In de tweede weekhelft cijferen Nedap, Sligro, Basic-Fit, CM.com en WDP. Kortom, er valt genoeg te beleven. En dan hebben we alleen de Nederlandse bedrijven pas gehad. Op donderdag krijgen beleggers ook cijfers van Netflix en TSMC.

Laatstgenoemde is van plan om meer fabrieken te bouwen in Europa. Dat zei de Taiwanese wetenschaps- en technologieminister Wu Cheng-wen in een interview met Bloomberg TV. De minister gaf geen tijdlijn voor de verdere uitbreiding van de productie van TSMC in Europa. En dan bent u natuurlijk reuzebenieuwd naar de tien spannendste kwartaalrapportage.

Stijgers & dalers

Net als vrijdag zijn er geen opvallende koersuitslagen. Enigszins opvallend is dan nog de daling van Ahold Delhaize (-3,5%). Na een rondje langs de networks blijkt het te gaan om de gigantisch gefaalde overname van het Amerikaanse FreshDirect. Ahold Delhaize kocht de boodschappenbezorger in 2021 voor - naar schatting - €390 miljoen. Al in het tweede jaar sloeg het sentiment om en namen veel klanten afscheid van bezorgdiensten.

Dit grapje kostte Ahold alles bij elkaar zo'n €590 miljoen aan afschrijvingen en verkoopverlies. FreshDirect is nu in handen van de Turkse flitsbezorger Getir, dat al sinds april niet meer in Nederland actief is. De geruchten luiden dat Ahold Delhaize ruim €180 miljoen meegaf om van de bezorgdienst af te komen. Een woordvoerder van Ahold laat ons weten niet in te gaan op financiële details. 

Deze hele situatie is voor zakenbank UBS reden genoeg om het aandeel voorlopig nog niet van de verkooplijst te halen. Ook JP Morgan handhaaft het verkoopadvies, maar Barclays houdt vast aan een hold-advies. Op 6 november komt Ahold met cijfers. 

U zou het bijna niet geloven, maar Alfen (+4,0%) is de stijger van de dag. Mogelijk dat daar de berichtgeving omtrent EVBox een rol speelt. Het Franse Engie laat weten het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox volledig op te heffen. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox. "Onder de hoede van Engie leed EVBox vooral verlies. Dat heeft het moederbedrijf volgens berekeningen in totaal €800 miljoen euro gekost", aldus het FD. 

Ook vinden we PostNL terug bij het rijtje dalers. Dat lijkt een naijleffect op het nieuws dat minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken voorlopig afziet van het voorstel om PostNL een dag extra te geven voor de bezorging. Let op, het gaat hier om de bezorging van brieven en kaarten. Hierdoor gaat wel een flinke besparingspost aan de neus van het bedrijf voorbij. Dat ziet analist Peter Schutte als een 'flinke aderlating'. Wat betekent dat voor het advies?

Wall Street kleurt groen

De Amerikaanse beurzen doen het goed. Techbeurs Nasdaq koerst een procentje hoger en de S&P volgt op de voet. Ook de Dow Jones-index heeft het openingsverlies inmiddels weggewerkt. Het enthousiasme omtrent Nvidia houdt aan en het aandeel Tesla herstelt licht ten opzichte van de koersval op vrijdag. 

Boeing daalt ook, nadat de vliegtuigbouwer aangaf 17.000 banen te zullen schrappen. Hoewel Boeing te maken heeft met een kostbare staking, zijn de ontslagen meer gerelateerd aan het verlagen van de operationele kosten bij het worstelende bedrijf. Hieronder ziet u actuele tussenstand op Wall Street. 

Rentes

De rentes doen vandaag niet zo gek veel. De Nederlandse vergoeding op een 10-jaars staatspapier bedraagt 2,56% (+2 bp). 

Brede markt

Een vat WTI-olie wordt vandaag ietsjes goedkoper en kost nu $73,65. Bitcoin (+4,8%) maakt gehakt van de $66.000-grens. De euro doet verder niet veel ten opzichte van de dollar en blijft plakken rond 1,0915. Goud zwakt af, maar staat nog altijd comfortabel boven de $2600-grens. Zilver daalt weliswaar, maar houdt knap stand boven de grens van $31. De VIX (-2,1%) zwakt ook af tot een niveau van 20,03. 

Agenda: dinsdag 15 oktober

  • 07:00 Fastned - Cijfers derde kwartaal
  • 08:00 Werkloosheid - Augustus (VK)
  • 08:45 Inflatie - September def. (Fra)
  • 11:00 ZEW economisch sentiment - Oktober (Dld)
  • 13:00 Bank of America - Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 13:00 Citigroup - Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 13:00 Goldman Sachs - Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 13:00 Johnson & Johnson - Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 13:00 UnitedHealth - Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 14:30 Empire State index - Oktober (VS)

En dan nog even dit

De recordbel wordt geluid!

Daar kun je mee thuiskomen

Het gaat erom spannen

Koersdoel gaat omhoog

Nog zo'n mooi koopmoment


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. danicole 14 oktober 2024 18:24
    FreshDirect is vorig jaar toch al afgehandeld, zie ook jaarverslag 2023... lijkt me raar dat dit 10 maand na dato nog invloed zou hebben. Wel vandaag 2 herhaalde adviezen: JP Morgan en UBS, beide al langer dan 6 maand negatief... afijn, we gaan het zien op 6 november. Heb in ieder geval weer uitgebreid.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.