Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Verduurzaming woning wordt verplicht, maar wie gaat dat betalen?
Beeld: ANP

Verduurzaming woning wordt verplicht, maar wie gaat dat betalen?

In april heeft DNB zich de woede van veel huizenbezitters op de hals gehaald. De Nederlandsche Bank is van mening dat 95% van de huizenbezitters de noodzakelijke verduurzaming - woningisolatie tot energielabel B en een warmtepomp - van hun woning zelf kan betalen. Dat moet dan met spaargeld, een tweede hypotheek of een lening.

De afgelopen jaren hebben veel huizenbezitters hun woning verduurzaamd. DNB is echter van mening dat het tempo achterblijft bij de doelstelling van 2,5 miljoen geïsoleerde woningen in 2030. Volgens de bank dat komt doordat huishoudens twijfelen of de investeringen zich terugbetalen. Bovendien maken weinig huizenbezitters gebruik van de beschikbare subsidies en gunstige leenvoorwaarden. Betere informatie hierover vanuit de overheid kan huizenbezitters die nog twijfelen overhalen om hun woning toch te verduurzamen.

Betere informatie

DNB heeft gelijk dat huizenbezitters veel beter geïnformeerd moeten worden. De informatie moet worden doorgegeven door degenen die in direct contact met hen staan: makelaars en hypotheekadviseurs zijn de aangewezen personen om voor de aankoop van een woning al informatie te verstrekken over het verduurzamen ervan.

Daarbij kunnen dan meteen de mogelijkheden voor subsidie worden besproken, en een hypotheekadviseur kan de verduurzaming van de woning direct meenemen in de hypotheek.

Verduurzamen met NHG

Voor hypotheken met NHG mag een huizenbezitter tot 6% boven de waarde van de woning voor energiebesparende middelen meefinancieren in de hypotheek. Er zijn twee manieren om de verduurzaming mee te financieren: de Energie Besparende Voorzieningen (EBV) en het Energie Bespaarbudget (EBB).

Huizenbezitters die precies weten welke verduurzamende maatregelen zij willen treffen, kunnen met behulp van een verbouwingsspecificatie gebruik maken van EBV. Bij een EBB daarentegen wordt een budget gereserveerd en kunnen klanten later bepalen hoe ze verduurzamen.

Bij beide wordt de volledige investering in depot gehouden en uitgekeerd op basis van nota’s. NHG heeft diverse rekenvoorbeelden op de site staan.

Verduurzamen zonder NHG

Voor hypotheken zonder NHG is het energielabel van belang voor het buiten beschouwing laten van het bedrag voor energiebesparende middelen.

Energielabel woning

Bedrag dat buiten beschouwing kan worden gelaten voor energiebesparende middelen
E, F, G €20.000
C, D €15.000
A, B €10.000

A+, A++, A+++

€10.000

Taxatiewaarde leidend

De vlag kan uit voor de starters die met veel geluk hun eerste huis kopen. Meestal kopen zij een koopwoning met een energielabel E tot en met G. Op het eerste gezicht kunnen zij dan €20.000 aan energiebesparende middelen extra meenemen in hun hypotheek.

De regeltjes zijn echter anders. De waarde van de woning is ook leidend voor de maximale hypotheek. Stel: een starter kan op zijn inkomen een maximale hypotheek krijgen van €200.000. Hij koopt zijn eerste koopwoning met energielabel G die te koop staat voor €180.000. Hij betaalt €200.000. Uit de taxatie blijkt echter dat de waarde van de woning maar €190.000 is. Kan deze starter €20.000 extra hypotheek krijgen voor verduurzaming?

Bij hypotheken zonder NHG heeft iedere bank zijn eigen voorwaarden. Dit betekent dat er verschillende mogelijkheden zijn. Er zijn banken die de NHG-regels volgen voor hypotheken zonder NHG. In dat geval is er 6% boven de waarde van €190.000 beschikbaar.

Het is echter ook mogelijk om de energiebesparende middelen mee te nemen in de taxatie. De taxateur bepaalt dan de waarde voor verbouwing en de waarde na verbouwing. Ervan uitgaande dat de energiebesparende middelen 1 op 1 worden meegenomen in de waardestijging, is de waarde na verbouwing in dit voorbeeld €210.000.

Een starter die zijn hypotheek nog moet afsluiten, kan vooraf dus rekening houden met de manier waarop een bank de energiebesparende middelen meeneemt in een hogere hypotheek.

Voor alle duidelijkheid: het gehele bedrag moet gebruikt worden voor energiebesparende middelen. Hieronder een lijst van energiebesparende maatregelen.

  • gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
  • hoogrendementbeglazing (ten minste HR++)
  • energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoogrendementbeglazing (tenminste HR++)
  • energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
  • warmtepompen
  • douchewarmteterugwinningssysteem
  • zonnecellen

Fraude lucratief

Nu het energielabel zo belangrijk is geworden, moeten we wel zorgen dat het betrouwbaar is. Volgens de Rijksoverheid zijn er de afgelopen jaren foutieve energielabels afgegeven. Het gaat dan om een leuk percentage. Voor 2020 was 10% verkeerd. In 2021 was dit aandeel nog 15,7% en in 2022 nog 8%. Gesjoemel levert aardig wat geld op. Het gemiddelde prijsverschil tussen een koopwoning met energielabel A en energielabel G is opgelopen tot €140.000. Drie jaar geleden was het nog €60.000!

Het verduurzamen van een koopwoning heeft dus diverse voordelen voor de huizenbezitter. De energierekening wordt lager en de koopwoning wordt flink meer waard.

Gedwongen verduurzamen

Verduurzamen kost geld, en de vraag is of iedereen dat heeft. Volgens het CBS kan 95% van de huizenbezitters de verduurzaming van de eigen woning (isolatie tot energielabel B en elektrische warmtepomp) financieel dragen met spaargeld of een lening. Hierbij hanteert CBS nog een financiële buffer van €10.000. 66% van de huizenbezitters kan de verduurzaming zelfs betalen van spaargeld. De reden dat veel huizenbezitters er niet toe overgaan is de terugverdientijd.

De vraag is nu of huizenbezitters “gedwongen” kunnen worden om te verduurzamen, en het antwoord is ja.

U moet dan denken aan een verduurzamingsplicht bij de aankoop van een nieuwe woning. Dit houdt in dat er een norm komt voor de minimale energieprestatie van een woning binnen een bepaalde tijd na de aankoop. Op het ogenblik zijn er ook al banken in Nederland (Allianz) die geen hypotheken meer verstrekken aan huizenbezitters als het energielabel lager is dan C.

Verduurzaming betalen: subsidie, lening of tweede hypotheek

Hoeveel geld is er nodig om te verduurzamen en hoe kunnen we de huizenbezitters helpen om aan dit geld te komen?

De kosten voor de verduurzaming zijn voor iedere huizenbezitter anders. Een warmtepomp kost tussen de €10.000 en €20.000. Goedkoop zorgt hierbij voor burenruzie, vanwege de geluidsoverlast die de warmtepomp dan veroorzaakt.

Veel huizenbezitters zijn niet bekend met de mogelijkheden van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) of de Energiebespaarlening (EBL). De overheid zou huizenbezitters helpen als betere informatie op één plek verzameld zou worden; wie even op internet gaat zoeken naar de subsidiemogelijkheden, zal concluderen dat er tal van websites zijn die informatie verstrekken.

Om aanspraak te maken op de ISDE-subsidie voor de warmtepomp moet u aan de volgende eisen voldoen:

  • U bent eigenaar van de woning en dit is uw hoofdverblijf.
  • De warmtepomp is geïnstalleerd in een woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Koopt u na 1 januari 2024 een warmtepomp, dan moet deze minimaal energielabel A++ hebben.
  • De meldcodelijst is een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor de subsidie.
  • De warmtepomp is geïnstalleerd voordat u de aanvraag doet door een bouwbedrijf.
  • De installatie mag absoluut niet door uzelf zijn uitgevoerd.
  • De installatie is binnen de afgelopen 24 maanden gedaan.
  • De hoogte van de te ontvangen ISDE-subsidie is afhankelijk van de meldcode van de warmtepomp. De subsidiehoogte varieert van een minimumbedrag van €500 en kan oplopen tot een maximum van €13.200 euro.

Een andere optie is het afsluiten van een extra hypotheek. Het grote nadeel van een extra hypotheek vormen de extra kosten die in rekening worden gebracht: taxatiekosten, notariskosten, advieskosten en/of NHG-kosten. Die kunnen oplopen tot in totaal €5.000. Bovendien moet de huizenbezitter weer zijn inkomen en eventueel zijn toekomstige pensioeninkomen aantonen.

In het kort komt het erop neer dat de bank goed controleert of de extra hypotheek wel mogelijk is en dat er geen overcreditering plaatsvindt.

Tweedeling

Zelf ben ik er groot voorstander van om al deze papieren rompslomp achterwege te laten. Verstrek als bank gewoon een bedrag van maximaal €30.000 dat de huizenbezitter kan gebruiken om zijn huis te verduurzamen. Dit bedrag gaat in depot. De huizenbezitter betaalt een vaste hypotheekrente van bijvoorbeeld 3,5% over een duur van 30 jaar. Voor de annuïteitenhypotheek is dan de bruto maandlast €135 .

Dat is niet haalbaar omdat banken vanwege hun zorgplicht moeten aantonen dat de huizenbezitter niet te veel leent. Dit laatste is natuurlijk onzin. De bruto maandlast die betaald moet worden voor de extra hypotheek wordt tenietgedaan door lagere energiekosten. Hierbij kan ook Den Haag eens goed in de spiegel kijken door de energiebelasting flink te verlagen.

Op het ogenblik is er een tweedeling ontstaan in Nederland. Huizenbezitters met geld hebben de verduurzaming al achter de rug, en profiteren daarvan door lagere maandlasten. Huizenbezitters die niet kunnen verduurzamen, gaan steeds hogere maandlasten betalen. Da betekent dat zij onderaan de streep minder kunnen sparen en dus ook niet kunnen verduurzamen. Het wordt dus tijd dat mijn voorstel door alle banken in Nederland wordt uitgerold.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. Verduurzaming woning wordt verplicht, maar wie gaat dat betalen?
  2. Wat heb je eigenlijk aan een taxatierapport?
  3. Hypotheek en studieschuld: hoe zit het nu in elkaar?

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ibou 19 juli 2024 10:38
    Het zou interessant zijn om de belastingen gerelateerd aan de woz-waarde te corrigeren voor het niveau van isolatie. De extra waarde ontstaan door het verbeteren van het energielabel wordt dan niet belast. Je middelt de hele boel zodat de inkomsten voor de overheid neutraal blijven. Om het eerlijk te houden voor minder kapitaalkrachtige houdt je goedkope leningen en subsidies voor het isoleren wel in stand. Het resultaat is dat het isoleren financieel veel rendabeler wordt.
  2. mjmj 19 juli 2024 11:47
    1,4 miljoen woningen vallen binnen een VvE. De besluitvorming binnen VvE's is in veel gevallen een drama door allerlei factoren waaronder belangentegenstellingen tussen de leden en de regelgeving van VvE's die is gebaseerd op handhaven van het bestaande (dus niet upgraden naar iets beters). Als je denk dat is oplosbaar met de huidige regelingen dan ken je de praktijk niet.
  3. BBB 19 juli 2024 12:57
    Bizarre bemoeizucht. Mag ik alsjeblieft zelf bepalen wat ik met mijn eigen geld doe? Ik leef noodgedwongen al lang voor mijn pensioen van zelf bijeengespaard pensioengeld. Op papier lijkt het misschien dat je geld hebt, maar in de praktijk ga ik mijn pensioenleeftijd niet eens halen, laat staan als ik ook nog eens geld moet spenderen aan allerlei peperdure maatregelen. Waar moet ik dan van leven? Oh ja, dan verkoop je toch gewoon je woning (en ga je op straat zwerven van de overwaarde)?

    Ben het helemaal eens dat er gewoon voor iedereen, ook degenen die arbeidsongeschikt zijn of om weet ik welke reden van spaargeld leven, extra geleend moet kunnen worden tegen gunstig tarief. Ik zou dan nog pleiten voor een hoger bedrag, want voor 10.000 of 20.000 koop je tegenwoordig niets meer. Gewoon elke woningbezitter een depot tot een ton, te lenen tegen 2% en als inkomen onder bijstandsnorm uitkomt tegen 0%.
  4. ton1947 19 juli 2024 13:03
    quote:

    BBB schreef op 19 juli 2024 12:57:

    Bizarre bemoeizucht. Mag ik alsjeblieft zelf bepalen wat ik met mijn eigen geld doe? Ik leef noodgedwongen al lang voor mijn pensioen van zelf bijeengespaard pensioengeld. Op papier lijkt het misschien dat je geld hebt, maar in de praktijk ga ik mijn pensioenleeftijd niet eens halen, laat staan als ik ook nog eens geld moet spenderen aan allerlei peperdure maatregelen. Waar moet ik dan van leven? Oh ja, dan verkoop je toch gewoon je woning (en ga je op straat zwerven van de overwaarde)?

    Ben het helemaal eens dat er gewoon voor iedereen, ook degenen die arbeidsongeschikt zijn of om weet ik welke reden van spaargeld leven, extra geleend moet kunnen worden tegen gunstig tarief. Ik zou dan nog pleiten voor een hoger bedrag, want voor 10.000 of 20.000 koop je tegenwoordig niets meer. Gewoon elke woningbezitter een depot tot een ton, te lenen tegen 2% en als inkomen onder bijstandsnorm uitkomt tegen 0%.
    Daar is de bijstand voor.
  5. Mugje 19 juli 2024 15:08
    Heel eenvoudig; de verduurzaming betaalt zich op hoofdlijnen zelf terug. Het vraagt alleen liquiditeit om het te realiseren.

    -1-de noodzakelijke investering daartoe vertaalt zich in een hoger milieulabel en hogere (verkoop)waarde.
    -2-de investering zal zich vertalen in maandelijks lagere energielasten

    De verduurzaming leidt tot een hogere (verkoop)waarde van de woning, je moet dus niet verwachten dat de Overheid/samenleving die kosten voor je gaat betalen. Je direct voordeel is niet alleen een hogere waarde van je woning maar ook lagere energielasten. Het moet dus duidelijk zijn dat de eigenaar m.i. niet moet rekenen dat een ander die kosten voor hem gaat betalen.

    Als je zelf over de middelen beschikt, dan betaal je de investering direct uit eigen zak. Je spaargeld wordt minder en je voert een fiscale conversie uit van box 3 naar box 1 (spaargeld daalt en de waarde van je huis stijgt). Box 1 is (boven de box3 vrijstellingen) voordeliger en je hebt maandelijks lagere energielasten.

    Als nadeel kan je hier ervaren dat je spaarrekening lager of leeg is geraakt. Stel je wil toch die andere auto kunnen kopen dan heb je een liquiditeitsprobleem. Dat kan je oplossen door de verduurzaming te betalen met een lening. Die financiering wordt gesubsidieerd, de financieringslast wordt dus al gedempt. De lagere energienota dempt nog extra.

    Eigen woningbezit is al elitair in Nederland (ik wijt dat vooral aan slecht Overheidsbeleid) en dat is niet zomaar. Eigen woningbezit wordt op allerlei manieren bevoordeeld in Nederland en het probleem is vooral dat je bijna geen woningbezitter kan worden. Als ook maar iemand vindt dat de eigenaar nog méér geholpen moet worden dan de al bestaande regelingen, dan vind ik dat mallotig. Woningbezit of huren veroorzaakt momenteel al een tweedeling in de samenleving en dat hoeft niet ook nog eens te worden versterkt onder de noemer verduurzaming.

    Mocht je het niet kunnen betalen (zelfs niet onder mogelijke overwaarde van je woning) dan ben je m.i. onterecht woningbezitter. Je kan je dat bezit dan blijkbaar niet veroorloven.

    Nederland moet eens stoppen met het ontzien en bevoordelen van eigen woningbezit, ook wat betreft de verduurzaming. Kijk ook eens over de grenzen hoe elders in Europa eigen woningbezit (fiscaal) wordt behandeld. Dat zal leiden tot een evenwichtiger samenleving en is beter voor de schatkist.
  6. BBB 19 juli 2024 18:58
    quote:

    Mugje schreef op 19 juli 2024 15:08:

    Heel eenvoudig; de verduurzaming betaalt zich op hoofdlijnen zelf terug. Het vraagt alleen liquiditeit om het te realiseren.

    -1-de noodzakelijke investering daartoe vertaalt zich in een hoger milieulabel en hogere (verkoop)waarde.
    -2-de investering zal zich vertalen in maandelijks lagere energielasten

    De verduurzaming leidt tot een hogere (verkoop)waarde van de woning, je moet dus niet verwachten dat de Overheid/samenleving die kosten voor je gaat betalen. Je direct voordeel is niet alleen een hogere waarde van je woning maar ook lagere energielasten. Het moet dus duidelijk zijn dat de eigenaar m.i. niet moet rekenen dat een ander die kosten voor hem gaat betalen.

    Als je zelf over de middelen beschikt, dan betaal je de investering direct uit eigen zak. Je spaargeld wordt minder en je voert een fiscale conversie uit van box 3 naar box 1 (spaargeld daalt en de waarde van je huis stijgt). Box 1 is (boven de box3 vrijstellingen) voordeliger en je hebt maandelijks lagere energielasten.

    Als nadeel kan je hier ervaren dat je spaarrekening lager of leeg is geraakt. Stel je wil toch die andere auto kunnen kopen dan heb je een liquiditeitsprobleem. Dat kan je oplossen door de verduurzaming te betalen met een lening. Die financiering wordt gesubsidieerd, de financieringslast wordt dus al gedempt. De lagere energienota dempt nog extra.

    Eigen woningbezit is al elitair in Nederland (ik wijt dat vooral aan slecht Overheidsbeleid) en dat is niet zomaar. Eigen woningbezit wordt op allerlei manieren bevoordeeld in Nederland en het probleem is vooral dat je bijna geen woningbezitter kan worden. Als ook maar iemand vindt dat de eigenaar nog méér geholpen moet worden dan de al bestaande regelingen, dan vind ik dat mallotig. Woningbezit of huren veroorzaakt momenteel al een tweedeling in de samenleving en dat hoeft niet ook nog eens te worden versterkt onder de noemer verduurzaming.

    Mocht je het niet kunnen betalen (zelfs niet onder mogelijke overwaarde van je woning) dan ben je m.i. onterecht woningbezitter. Je kan je dat bezit dan blijkbaar niet veroorloven.

    Nederland moet eens stoppen met het ontzien en bevoordelen van eigen woningbezit, ook wat betreft de verduurzaming. Kijk ook eens over de grenzen hoe elders in Europa eigen woningbezit (fiscaal) wordt behandeld. Dat zal leiden tot een evenwichtiger samenleving en is beter voor de schatkist.
    De beredenering "het betaalt zichzelf terug" vind ik zo'n onzin. Ten eerste wordt een onzinnig milieulabel bedacht om af te dwingen: het label wordt steeds slechter, ook als je niets doet waardoor waarde verdampt. Ten tweede verdient iets zich alleen terug als je je suf stookt. Niet iedereen doet dat. Sterker nog, ik zou pleiten dat iedereen in de eerste plaats energie bespaart door minder te verbruiken. En als je minder verbruikt, dan verdient e.e.a zich helemaal niet snel terug. Ja, tenzij je alles zo onaantrekkelijk en duru maakt dat je automatisch in een suffige cirkelredenantie komt.

    Met ene pistool op het hoofd geld steken in zaken waar je niets aan hebt vind ik niet kunnen. En voor degenen die het geld niet nodig hebben voor luxe middelen, zoals auto (in voorbeeld): waar ga je van leven als je al je geld hebt uitgegeven aan opgedrongen maatregelen? Ikzelf ben kleine zelfstandige, heb zelf pensioen bij elkaar gespaard. Bij loonslaven staat pensioen veilig geparkeerd en telt niemand dat mee, maar als je het zelf op een spaarrekening hebt bijeengespaard, dan is het niet de bedoeling dat aan te wenden voor andere zaken. Het is niet aan een ander om te bepalen waar je (veel) geld aan moet besteden. De hele redenatie komt op mij dus nogal dom over.
  7. Met Effekt 20 juli 2024 10:56
    quote:

    Mugje schreef op 19 juli 2024 15:08:

    Heel eenvoudig; de verduurzaming betaalt zich op hoofdlijnen zelf terug. Het vraagt alleen liquiditeit om het te realiseren.

    -1-de noodzakelijke investering daartoe vertaalt zich in een hoger milieulabel en hogere (verkoop)waarde.
    -2-de investering zal zich vertalen in maandelijks lagere energielasten


    Als je geen verkoopplannen hebt is een hogere waarde alleen maar nadelig want hogere WOZ leidt to hogere belastingen en huurwaarde forfait.

    Zolang de overheid te weinig doet om het electriciteitsnet te verzwaren is een warmtepomp geen oplossing. Daarnaast zijn er onvoldoende mensen om al die plannen uit te voeren.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.