Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

A cunning plan...

Er doen geruchten de ronde dat de EU een soort backdoor-herstructurering van Griekse schulden aan het voorbereiden is. Het plan is nu langzaam gelekt naar de pers en heeft vooralsnog de volgende vorm volgens journalistieke bronnen:

  1. de Grieken gaan doodleuk nog eens 50 miljard euro lenen van het EFSF (Europese reddingsfonds),
  2. de Grieken gaan met behulp van het EFSF hun eigen schulden terugkopen tegen 75-65% van de nominale waarde (een de facto afstempeling dus, van 25% tot 35%) terwijl de looptijd van de EFSF leningen worden verlengd tot 30 jaar, en, last but not least,
  3. er moet een grondwetswijziging komen in Griekenland die vastlegt dat de overheidstekorten niet groter mogen zijn dan 3%. Let wel, dit is nog steeds een tekort… 

Zoals Baldrick uit de serie Blackadder zou zeggen: "I have a cunning plan: we borrow more and pay less."

30% minder spaargeld
De bruto geconsolideerde overheidschulden van Griekenland worden op ongeveer 330 miljard euro geschat, dus als het gerucht waar blijkt te zijn kost dat de Griekse schuldhouder (ten opzichte van nominaal) tussen de 83 en 116 miljard euro. Dit raakt dus de ECB, de DNB, en eventueel uw pensioenfonds.

Als dit plan al lukt, zal dit voldoende zijn? De Griekse schuld zal dan tussen de 214 en 247 miljard euro komen te liggen en dit is nog zonder het overheidstekort van de komende jaren. Al met al zal de schuld van Griekenland nog steeds rond de 100% van het BBP liggen.

Dit is zeer hoog voor een stabiel westers land, en uiterst hoog voor een onstabiel land zoals Griekenland. De problemen met de inning van belastingen zijn nog steeds erg groot, dus naar mijn mening is de kans op overschrijding van de afgegeven verwachting omtrent het begrotingstekort zeer wel mogelijk.

En dan is er nog het grote gevaar dat de Griekse banken verder ondersteund moeten worden door de aanhoudende kapitaalvlucht. De effecten hiervan zijn identiek vergeleken met die van Ierland (waar de overheid de banken herhaaldelijk kapitaal moet verschaffen waardoor de staatschuld alsmaar verder oploopt). Inmiddels is iets van 30% van alle spaartegoeden weggehaald van de Griekse bankrekeningen.

Dit plan lost niets op
De ECB helpt de banken nu aan liquiditeit, maar dat kan niet eeuwig doorgaan. Een deal zoals met Ierland zit dan misschien ook nog in de pijplijn. Dit zal de Griekse schuldenberg weer doen groeien. Al met al zijn de gelekte plannen alleen maar een vorm van uitstel.

In ieder geval kan Jan Kees de Jager alvast een speech voorbereiden waarin hij mag uitleggen waarom de garanties die Nederland heeft gegeven de Nederlandse belastingbetaler tóch geld gaan kosten (hij beweerde stellig van niet destijds).

Dit plan lost de structurele problemen niet op. Uiteindelijk zal er behalve extra tijd niks bereikt worden. Griekenland heeft vele structurele problemen (te dure gezondheidszorg, te royale ambtenarensalarissen, te royale pensioneringsvoorwaarden, te lakse belastinginning, etc.). Dit alles heeft er mede voor gezorgd dat Griekenland een heel lage concurrentiekracht en een veel te groot en duur overheidsapparaat heeft.

Populisme en nationalisme
Economische groei is uiteindelijke de beste basis om de crisis op te lossen, omdat het sparen en aflossen mogelijk maakt. Dit moet het thema zijn van elke bail-out, onderbouwd door specifieke en systematische aanpak van alles wat er economisch mis is in Griekenland.

Maar hier wringt de schoen juist. Zoals ik in mijn twee vorige artikelen (deel 1 en deel 2)heb betoogd, de Griekse kiezers zullen steeds meer aversie hebben tegen de verdere bezuinigingen die deze plannen met zich meebrengen. Op een gegeven moment zullen de populistische (dan wel nationalistische) politieke figuren die een verdere afstempeling en terugkeer naar de drachme nastaan een meerderheid krijgen.

Begrijpt u me niet verkeerd, ik zeg niet per se dat dit het beste is voor Griekenland of de EU. Ik schets alleen het scenario wat ik voorzie. De voorgestelde grondwetswijziging kan dus ook zo weer ongedaan gemaakt worden.

Een vooraanstaande Ierse krant heeft een enquête gehouden die bovenstaand scenario onderschrijft. 82% van de respondenten gaf aan dat de volgende regering gunstiger voorwaarden moet bedingen bij EU, ECB en IMF. Deze voorwaarden waren al zeer gunstig in vergelijking met wat de markt in rekening zou brengen, maar de Ieren willen nog minder betalen.

De visie van Jim Rogers
Verder gaf 85% aan dat de nieuwe regering moet onderhandelen met de senior-schuldhouders. Deze schuldhouders krijgen tot nog toe de volle mik terug maar het Ierse volk wil duidelijk dat er een afstempeling moet komen. Ierland geeft weer eens aan dat het scenario wat ik voorzie niet zo ver gegrepen is als vele eurofanatici claimen. 

Wat te doen? Superbelegger Jim Rogers, die vanavond in Amsterdam spreekt, heeft een heel duidelijke manier om hier mee om te gaan. Hij zegt: als het economisch herstel doorzet, zijn grondstoffen helemaal hot. Maar als er weer een economische crisis uitbreekt gaan de overheden een heleboel geld printen, wat weer inflatie veroorzaakt.

Zoals u wellicht weet zijn grondstoffen (en andere harde essentiële activa) een hele goede verzekering tegen de negatieve effecten van inflatie. Dus de heer Rogers heeft met zijn beleggingskeuze niet op één, maar op twee scenario’s gewed. Dat is zo gek nog niet.

 


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. hap 1 februari 2011 16:21
    Begrijpelijk dat men vanuit Londen de eigen uiterst sombere economische omstandigheden (bv. economische krimp) projecteert op de eurozone, die voor het grootste deel trouwens weer draait als een tierelier. Zelfs Spanje heeft het begrotingstekort gehalveerd en moet nu minder rente betalen. Dat de, voornamelijk Britse, speculatie tegen de euro de mist ingaat maakt de stemming daar natuurlijk ook niet beter. Hier past het gezegde van de splinter in andermans oog en de balk in eigen oog. Juist de steun aan de grote banken is, net zoals in Ierland, verantwoordelijk voor de enorme staatsschuld in het UK. Misschien is die anti-euro propaganda wel een poging om de aandacht van het eigen falen af te leiden. Ze hebben meer kans op succes als ze tegen het pond gaan speculeren.
  2. [verwijderd] 1 februari 2011 16:47
    laat Giekl aub de drachme hergebruiken, devalueren , zij wonen toch al in een (arm)paradijs. Nu kan de maak-industrie uit China terugkeren
    naar griekenland om europa te bedienen. Maar die cultuur daar doet daar echt niet aan mee en het gaat dan oook niet lukken. Zij horen niet thuis in de EU.
    Tot nu toe wordt oplichting en fraude stomweg vergoelijkt door die suffe EU. Zo leren ze nooooooooit.
    Alleen na devaluatie is het een leuk vakantieland want nu zijn de prijzen fors opgehoogd om de toerist hun inertie te laten compenseren.
  3. [verwijderd] 1 februari 2011 17:09
    Alexander,

    Ik snap niet exact wat er tegen is om obligaties tegen hun huidige marktwaarde te kopen, ook als die waarde 70-75% van de oorspronkelijke waarde is. Dat is toch marktwerking. De rente op de obligaties is niet voor niets zo hoog: het is een vergoeding voor het risico.
    Ik ben het met je eens dat dit niet alle problemen in een klap oplost, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting.
    Vervolgens neem je een flink aantal stappen waarbij je telkens het negatieve scenario kiest. Ik zeg niet dat het niet kan, maar je redeneert wel naar een uitkomst toe.
    Volgens mikt de EU (net als de VS) op inflatie als oplossing voor de schulden. Een jaartje of tien 7% inflatie en de schulden zijn al gehalveerd. En wat is 7% inflatie onder vrienden?

    Edwin
  4. [verwijderd] 1 februari 2011 17:45
    @hap...speculatie tegen de euro zou winstgevend zijn geweest... eurgbp staat nog steeds lager dan in het begin van het jaar. ik geef toe dat de lage q4 GDP enigszins roet in het eten heeft gegooid, maar ben van mening dat Cameron in staat lijkt om de staatsschuld drastisch te verkleinen. Het negatieve q4 cijfer wordt voornamelijk toegeschreven aan het slechte weer in December - de UK lijkt daar overgevoelig voor en het is de belangrijkste maand qua consumentenuitgaven. Ik vind 'uiterst sombere economische omstandigheden' daarom sterk overdreven. Naar mijn mening staan landen als Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland er nog steeds een stuk slechter voor, kijk bijvoorbeeld eens naar de werkloosheid.. Ik blijf short eurgbp!!
  5. [verwijderd] 1 februari 2011 18:04
    @ HAP Ter verduidelijking: artikel is op persoonlijke titel geschreven, ik woon in Nederland maar werk voor een Engelse broker. Dus ik doe niet aan euro bashen. Ik beschrijf waarom het mis is gegaan en waarom het niet te fixen valt.
    Verder, als Spanje haar begrotingstekort halveert is dat nog steeds een tekort, waardoor de schuld nog steeds oploopt. Verder is het probleem in Spanje nog niet verwerkt: de vastgoedbubble moet nog leeglopen. Banken aldaar hebben nog bij lange na niet genoeg afgeschreven op hun uitstaande slechte leningen. Dit riekt weer naar Ierse toestanden.
    Verder ben ik ook niet vast op Britse pond noch de US dollar op lange termijn. Zwitserse Franc is, relatief, de beste westerse munt. En nee ik ben geen Zwitser, heb geen Zwitsers horloge noch een zwisterse vriendin.
  6. [verwijderd] 1 februari 2011 18:16
    @edwin Inflatie is inderdaad de makkelijkste weg op papier. Maar in praktijk is het erg moeilijk om inflatie constant te houden. De hele werking van inflatie is dat het zich zelf telkens versterkt door de verwachtingen van de consumenten. Dit kan wel een een beest worden wat niet te controleren valt door de centrale banken.
    En dat ik cynisch ben dat klopt wel. Toen de kredietcrisis nog niet was uitgebroken werd ik ook als dr doom neergezet. Toen het allemaal uitkwam hoorde je iedereen zeggen dat het een one in a million event was en dat niemand dat had kunnen zien aankomen. Op een belgische bank had ik ook een sterke mening (dat er wel degelijk een tweede rechten emissie moest en zou komen) die niemand wou geloven. Mijn cynisme heeft me altijd geholpen om zo mijn klanten (die misschien wel uw pensioen beheren) te helpen om toch het beste beleggingsresultaat te behalen. Maar 1 ding is wel duidelijk, een sterke mening wordt maar moeilijk geaccepteerd, al helemaal in Nederland (zie de niet feiotelijke reacties op voorgaande artikelen).
    Verder hoop ik dat ik het NIET bij het juiste eind heb. Is beter voor ons allen en beter voor mij en mijn concullega's EN uw pensioen. Maar ik kijk ik lees ik interview en kom telkens weer maar op 1 conclusie uit...
  7. [verwijderd] 1 februari 2011 20:14
    Geachte heer Sassen van Elsloo,

    Dank voor uw artikel, maar het valt mij op dat in veel discussies Italië, toch 1 van de BRIICS, eigenlijk zelden als een probleem wordt gezien, hoewel het daar economisch en politiek toch ook niet zo lekker gaat? Er wordt m.i. erg weinig over geschreven of ziet u dit anders? Ik ben erg benieuwd naar uw mening!
  8. [verwijderd] 1 februari 2011 21:35
    quote:

    Schurk31 schreef op 1 februari 2011 20:14:

    Geachte heer Sassen van Elsloo,

    Dank voor uw artikel, maar het valt mij op dat in veel discussies Italië, toch 1 van de BRIICS, eigenlijk zelden als een probleem wordt gezien, hoewel het daar economisch en politiek toch ook niet zo lekker gaat? Er wordt m.i. erg weinig over geschreven of ziet u dit anders? Ik ben erg benieuwd naar uw mening!
    Je bedoelt PIIGS natuurlijk ;)
  9. bert pit 2 februari 2011 10:14
    Goeie info.

    Ik heb nooit begrepen dat wanneer je schulden te hoog zijn, je dan een extra lening moet nemen om de schulden af te betalen. Maar ik zal wel gek zijn.

    Wat betreft Jim Rogers: ik volg deze man al jaren en hij heeft een goede visie. Alleen wat betreft grondstoffen is het een beetje "wij van WC eend adviseren WC eend". Of de markt nu omhoog gaat of omlaag, of er inflatie is of deflatie, of je nu in 1980 leeft of in 2011, je moet van Jim altijd in grondstoffen zitten en daar geeft hij wel een paar leuke fondsjes voor.

    Maar eerlijk is eerlijk, ik zit ook in grondstoffen en vorig jaar was dat prima.
  10. Humans R underrated 2 februari 2011 10:42
    Waar Jim Rogers niet zijn geld op zet, en ik persoonlijk wel, is de optie van vertragende economische groei en dalende grondstof prijzen.
    Grondstoffen behoren trendmatig goedkoper te worden, sinds 2001 hebben ze hun trendkanaal verlaten en laten ze een spike zien, met recordprijzen voor veel grondstoffen op dit moment. QE vindt momenteel zijn weg de Chinese economie in, waar ze hun Yuan weigerde te re-evalueren wordt nu de markt overstroomd met dollars. Dit veroorzaakt enorme inflatie. Neem dit met de enorme vastgoedbubbel, enorme investeringen in grondstoffen (in China en Afrika), en het scenario wat zich gaat ontvouwen is als volgt: China kan niet anders dan de rente drastisch verhogen, dit zal de economie vertragen. China is de voornaamste reden dat alle grondstoffen stijgen en die valt weg dan.
    Anders gezegd: sinds China zich aan de wereldmarkt heeft toegevoegd hebben ze vooral grondstoffen zitten gebruiken, nu is de omslag dat ze zo veel gespecialiseerd zijn en geinvesteerd hebben, dat de productie in zo'n mate groeit dat grondstoffen weer in hun neerwaartse trendkanaal komen.

    ps en laten we ook de skyscraper index niet vergeten, die economische cycli en wolkenkrabbers correleert, in 2014 en 2015 zullen hoogste gebouw nummer 2 en 3 vd wereld in Shanghai gebouwd worden, dat gaat zeker met een crash gepaard.
  11. [verwijderd] 2 februari 2011 12:42
    @ Victor Je maakt een Zeer interessant punt. Tussen nu en de crisis die ik voorzie kan nog veel gebeuren. Cycle within a cycle zeg maar. Ik krijg bij China altijd dezelfde onderbuikgevoel als dat ik bij Dubai had. Timing is moeilijk, maar dat er een correctie komt dat moet haast wel. Het kan zelfs zo zijn dat jouw chinese scenario de trigger is voor mijn scenario. Punt is dan wel dat de inflatie DAARNA gaat oplopen. En ter verduidelijking, in weze is er in mijn scenario een instortende wereldeconomie. Dit is niet goed voor vraag naar grondstoffen. Maar door het printen van geld, gaat het nominale prijskaartje wel omhoog. Dus je wordt alleen gecompenseerd voor inflatie. Natuurlijk is het ook zo dat als men massaal activa gaat zoeken om geen koopkracht kwijt te raken, er dan allerlei bubbles ontstaan doordaat de markt in bepaalde grondstoffen niet liquide is (iedereen propt zich door de kleine deur)dus dan kan je toch nog een positief resultaat boeken in reeele termen. Misschien is shoryt China equities een betere zet dan short commodities op lange termijn. Korte termijn sluit ik een correctie niet uit. Beleggers die mijn scenario aanstaan zullen dat zien als bijkoop moment. Dank voor je bijdrage. cheers, Alex
  12. [verwijderd] 2 februari 2011 12:48
    @schurk123 Italie is inderdaad DE grote vis. De schulden zijn volgens velen te groot voor een ECB/IMF reddingsactie. Dus als Italie gaat dan is het echt game over. Voordeel wat de Italianen hebben is dat veel van de staatschulden door Italianen (lees banken) worden gekocht. So far so good zeg maar, maar daar kan verandering in komen. Politiek is het land niet stabiel, en terwijl er geen echte vastgoed bubble heeft plaatsgevonden (noch ultra grote begrotingstekorten), ligt het gevaar in hogere rente. Als Italie richting de rentevoet gaat die Portugal nu aan de markt moet betalen, dan is de schuldenberg nauwelijks draagbaar. Maar door de set-up is Italie de laatste domino die gaat vallen. Eerst Griekenland, Ierland en Portugal. Die "kleintjes" kan de ECB/IMF net aan. Maar Spanje kan al te groot zijn... en als Spanje gaat, dan verwacht ik ook dat Italie next in line is...
  13. Humans R underrated 2 februari 2011 15:20
    @Alex

    Ik denk dat er twee onderliggende principes aan grondstofprijs stijgingen liggen die fundamenteel incorrect zijn.

    De eerste is de Chinese regering is onfeilbaar.
    De tweede is dat de ongelooflijke hoeveelheid mensen die zich voegen aan de wereldmarkt de grondstofprijzen omhoog zullen stuwen in deze eindige aarde.

    Over de jaren heen is de krankzinnige opvatting ontstaan dat een staatsgeleide economie robuuster is dan een vrije economie. Wat ook de problemen mogen zijn, de Chinese regering is oppermachtig en overkomt die problemen.
    Staatsgeleide economie is een zwakte, geen sterkte. Weinig mensen weten bv dat ook Rusland een snellere economische groei had de eerste decennia na de 2de wereld oorlog dan de VS, terwijl projecten megalomaner werden en te veel geld naar het militaire budget ging en de bureaucratie en corruptie hand in hand toenamen werd toen al de basis gelegd voor de val vd russische economie. Niet dat de situatie volledig vergelijkbaar is, maar de projecten zijn ook nu megalomaan (grootste treinnetwerk vd wereld met snelste treinen, spooksteden van 1,5 milijoen mensen, grootste wolkenkrabbers vd wereld, Three Gorges dam) en de corruptie is enorm en neemt enorm toe.
    Maar het grootste punt is dat onfeilbaar niet bestaat. Tegen 1600 miljard aan QE is geen overheid bestand. Inflatie stijgt enorm snel op dit moment en het zal mij niet verbazen wanneer ze eind dit jaar richting double digit territory gaan. Daar hoort een enorme rente stijging bij en uiteindelijk zal de economie vaart verliezen. Dit zal het toekomst perspectief (waar grondstofprijzen vnl op vooruit lopen) verminderen als mede de eigenlijke vraag. Dan zal eindelijk de correctie plaats vinden, die eigenlijk in de 2008 recessie al had moeten plaats vinden.
    Het tweede punt is alleen waar in zoverre wanneer die nieuwe mensen zelf geen grondstoffen delven. Nu er over de miljard productiemedewerkers zich aan het arbeiders bestand van de wereld hebben gevoegd, is het logisch dat die veel grondstoffen verbruiken. Investeringen in grondstoffen hebben tijd nodig, 5 jaar bv voor een goudmijn, maar nu komt er bij dat er bij het huidige delven veel technologie en specialisme bij komt kijken. Goedkoop arbeid was er eerst, nu komen de gestudeerden en investeringen. Het zal dan niet lang duren of de bijdrage van China is evenredig aan wat de Westerse wereld deed, en in die wereld worden grondstoffen trendmatig goedkoper, wat alle peak "grondstof naar keuze" gelovers ook mogen beweren.
  14. [verwijderd] 5 juni 2012 16:51
    Maar wat ik wel eens zou willen weten is, waar blijft al het geld dat naar Griekenland gaat en komt het uit mijn portemonee? Indien ja, heb ik dan ook recht om mee te beslissen? De toestanden zijn wel erg veranderd sinds de dag waarop wij gestemd hebben. De banken moesten (ik zei "moesten")geld aan failliete zaken geven en dat is zeer waarschijnlijk met o.a. mijn geld gebeurd. Als de ontvangers van die centen die tzt niet terugbetalen, wie dan verliest deze centen? IK. Dus ik verlies via de staat en via mijn bank. Ik ben dus GEKKE GERRITJE. Maar U ook. Griekenland is gewoon een gat in Europa en wij blijven er maar geld in gooien. Waar blijven Onassis en z'n maten? Die lachen zich rot. Zij zitten op hun jachten in Monaco of zijn in hun jets onderweg naar Bermuda of Vanuatu, of misschien zelfs wel op schoot bij Putin.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.