Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Nadert een recessie in de VS? Dit zegt de verrassend accurate Walmart-indicator

Nadert een recessie in de VS? Dit zegt de verrassend accurate Walmart-indicator

Als winkelpatronen verschuiven van duurdere winkels naar discountketen Walmart, vertraagt de economie en neemt het risico op een recessie toe. Dus bij Walmart is niet alleen alles te koop, het is ook een goede recessie-indicator.

Dit artikel is eerder verschenen in IEX Expert van 5 juli op basis van toen geldende koersen.

Beleggers zoeken naar goede signalen om recessies te zien aankomen, aangezien zoveel betrouwbare indicatoren de afgelopen jaren niet hebben gewerkt. De lijst met recessie-indicatoren gaat van de omgekeerde rentecurve tot de Leading Economic Index van de Conference Board en de snelle stijging van de rente in 2022 en 2023.

Het probleem is dat zachte economische landingen – aandelen lijken er nu één in te prijzen – in eerste instantie vaak op recessies lijken. Dit komt doordat beide gepaard gaan met verzwakkende economische data. Beleggers die ten onrechte denken dat er een recessie aankomt, zullen zich te conservatief positioneren en winst mislopen. Wie bijvoorbeeld in april van dit jaar zijn geld uit de markt haalde wegens hoogtevrees, is in mei en de eerste helft van juni flinke koerswinsten misgelopen.

Action versus Bijenkorf

Een goede economische indicator is verrassend genoeg de Amerikaanse supermarktketen Walmart, schrijft Jim Paulsen, een Wall Street-veteraan en ervaren Chief Investment Strategist, op zijn blog Paulsen Perspectives. De focus op prijsbewuste kopers – Walmart bedient de onderkant van de markt – geeft het management uitstekend zicht op de portemonnee van consumenten, vooral van degenen met minder geld. En zij voelen vaak als eerste de pijn van recessies.

Volgens Paulsen heeft de discountketen nog meer te bieden voor recessiewatchers. Een metriek die hij de ‘Walmart-recessieindicator’ noemt vergelijkt de aandelenkoers van Walmart met de S&P Global Luxury Index. Als winkelpatronen verschuiven naar Walmart en weg van duurdere goederen vertraagt de economie en neemt het risico op een recessie toe.

Walmart versus credit spreads

Paulsen heeft zijn Walmart-recessie-indicator, die stijgt als de economie verslechtert, ook vergeleken met de credit spreads van bedrijven, dat wil zeggen het verschil tussen de rente op bedrijfs- en staatsobligaties. Hij ontdekte dat de twee sinds 2007 bijna gelijk op zijn gegaan. Dat is niet verrassend, omdat credit spreads vaak groter worden naarmate het recessierisico toeneemt.

Het wordt interessant als de Walmartindicator en credit spreads verschillende signalen afgeven. Terwijl beide de financiële crisis in 2007 voorspelden, hield de Walmart-index in 2015 en 2016 stand, terwijl de credit spreads toenamen en wezen op een recessie. Die kwam uiteindelijk niet. De Walmart-indicator bleek opnieuw correct in de tweede helft van 2019 en gaf een recessiewaarschuwing toen de credit spreads dat niet deden.

Hoog niveau

Credit spreads zijn het hele jaar al krap, merkt Paulsen op, wat duidt op weinig financiële druk en een gezonde economie. Toch is de Walmart-indicator gestegen naar het hoogste niveau sinds de recessie van 2020. De laatste twee keer had Walmart gelijk en zaten de credit spreads ernaast. Wordt dit de derde keer? Paulsen zegt dat hij niet zeker weet hoeveel gewicht hij aan de Walmart-metriek moet geven, gezien de beperkte historie en het feit dat andere indicatoren de economie relatief gezond verklaren.

‘De balansen zijn sterk, de liquiditeit is ruim, de banengroei is vertraagd maar nog steeds positief en de reële lonen en winsten blijven stijgen’, schrijft hij. ‘Ik denk dat de Walmart-indicator wijst op een zachte landing. Maar als hij blijft stijgen, willen beleggers het recessierisico misschien in overweging nemen.’


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...