Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wall Street richting groene opening

Wall Street richting groene opening
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden in aanloop naar de openingsbel tot 0,4 procent in het groen. De Nasdaq lijkt op weg om opnieuw de recordstanden aan te scherpen, met voorlopig een 0,5 procent hogere openingswinst in het verschiet.

Wall Street is vrijdag overwegend lager geëindigd, waarbij alleen de Nasdaq stand hield en een intraday record bereikte van 18.690 punten. De techindex sloot daar uiteindelijk wel duidelijk onder en ook onder de all time high slotstand van 18.647 punten.

Deze week kan de Nasdaq opnieuw een poging wagen, met techreuzen als Microsoft, Meta, Alphabet, Amazon, Intel en Apple die de boeken openen.

"Tesla gaf vorige week het goede voorbeeld door veel beter dan verwachte cijfers bekend te maken", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

De index van Magnificent Seven-aandelen, waarvan een groot deel dus deze week de boeken opent, steeg afgelopen week met 1,3 procent naar het hoogste niveau sinds begin juli, zag Wiersma.

"Vooralsnog houden we vast aan een overweging van aandelen uit de sectoren IT en Communicatiediensten in onze beleggingsstrategieën", aldus de expert van ING.

Na een moeizame beursweek in New York, waar de obligatierentes afgelopen week behoorlijk opliepen, is de stemming maandag beter en lijken risicovolle activa als aandelen weer meer in trek, ook na de beperkte aanval van Israël op Iran in het weekend, waarbij belangrijke energie- en nucleaire faciliteiten werden vermeden om niet onmiddellijk vergelding en dus een breder conflict uit te lokken.

De olieprijzen kelderden maandag met ruim 6 procent. Ondertussen wordt ook opnieuw onderhandeld over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas in Gaza.

Op macro-economisch vlak is het vandaag nog rustig, maar kunnen beleggers later in de week aan de slag met inflatie- en groeicijfers uit de VS, plus een tweetal banenrapporten.

"Wat banen betreft, zouden de vacatures op dinsdag en het banenrapport over oktober op vrijdag iets zwakker kunnen uitvallen dan verwacht, hoewel orkanen hier een rol kunnen hebben gespeeld en beleggers misschien niet overdreven zullen reageren op dergelijke cijfers", zeiden valutakenners van ING. De opmars van de dollar wordt er vermoedelijk niet mee gestuit.

De euro/dollar handelde maandag licht hoger op 1,0820, terwijl de Amerikaanse obligatierentes stabiliseerden na de stijgingen van vorige week. de Amerikaanse tienjaarsrente noteerde op 4,251 procent en de tweejarige variant op 4.116 procent.

"De Amerikaanse tienjaarsrente is de afgelopen maand met bijna 50 basispunten gestegen. Dit komt niet uitsluitend door de verkiezingen. De veerkracht van de Amerikaanse economie en de verlaagde verwachtingen voor toekomstige renteverlagingen door de Federal Reserve (Fed) hebben eveneens bijgedragen aan deze stijging. Alsnog ging de stijgende rente hand in hand met de toenemende kansen voor Trump om opnieuw het Witte Huis te veroveren. Althans, volgens de peilingen en de gokmarkten", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Bedrijfsnieuws

Onder druk van de flink dalende olieprijzen leverden Chevron en Exxon Mobil voorbeurs ruim 2 procent in. Eind deze week komen de twee bedrijven met hun kwartaalcijfers.

Amerikaanse bankaandelen als Morgan Stanley, JPMorgan en Goldman Sachs, die vrijdag onder druk stonden, veerden vanmiddag in de voorbeurshandel licht op.

Tesla kon afgelopen week meer dan 20 procent aan beurswaarde bijschrijven na de sterke kwartaalcijfers. Het aandeel noteerde in de voorbeurshandel opnieuw in het groen.

Een ander zwaargewicht, Nvidia, steeg voorbeurs met 1,1 procent. Afgelopen week stond de chipmaker wel onder druk, ondanks een opleving richting het weekend.

De Amerikaanse aandelen van Philips daalden 16,5 procent nadat het bedrijf zijn omzetverwachting voor 2024 verlaagde om "de verslechterde vraag in China te weerspiegelen".

Naast de grote technamen en oliereuzen die later in de week met cijfers komen, openen ook bedrijven als McDonald's, Pfizer, Eli Lilly, Visa, Caterpillar, Starbucks, Nikola, DoorDash en Mastercard in de komende dagen de boeken.

Boeing daalde in de voorbeurshandel met 1,8 procent nadat de in moeilijkheden verkerende vliegtuigbouwer een kapitaalverhoging van 19 miljard dollar aankondigde door middel van een openbaar aanbod van gewone aandelen en certificaten van aandelen. Het aanbod omvat 90 miljoen gewone aandelen, die op basis van de slotkoers van vrijdag op 155,01 dollar een waarde van 13,95 miljard dollar vertegenwoordigen. De emissie werd twee weken geleden al aangekondigd.

De kapitaalverhoging komt nadat het bedrijf afgelopen week een fors kwartaalverlies rapporteerde en eerder al een reorganisatie aankondigde, terwijl een staking van personeel zijn tweede maand ingaat. De zorgen over de hoge schuldenlast kunnen ondertussen leiden tot een verlaging van de kredietwaardigheid van het bedrijf naar de 'junk'-status.

Aandelen van de Engelse voetbalclub Manchester United stegen voorbeurs met 3,1 procent in New York nadat bekend werd dat Erik ten Hag is ontslagen als hoofdtrainer na een reeks slechte resultaten. Voormalig ManU-spits Ruud van Nistelrooy zal de leiding over het team overnemen als interim-hoofdtrainer terwijl een permanente hoofdtrainer wordt aangetrokken, aldus de club.

Slotstanden

De S&P 500 is vrijdag fractioneel gedaald op 5.808,12 punten en de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 42.114,40 punten. De Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 18.518,61 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.