Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wall Street richting groene opening met Tesla als blikvanger

Wall Street richting groene opening met Tesla als blikvanger
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een overwegend groene opening tegemoet, waarbij de Nasdaq lijkt te gaan profiteren van de goed ontvangen cijfers van Tesla. De futures op de S&P 500 noteerden in aanloop naar de openingsbel tot 0,5 procent hoger en die op de Nasdaq stegen zelfs 0,9 procent. De Dow-future noteerde voorbeurs 0,1 procent lager, onder meer door de tegenvallende cijfers van IBM.

Beleggers kunnen vandaag reageren op de sterke cijfers van Tesla en de positieve outlook van topman Elon Musk, die woensdagavond laat aangaf te rekenen op een groei van 20 tot 30 procent van het aantal geleverde voertuigen in 2025. Daarbij ligt de focus op goedkopere auto's en zelfrijdende technologie.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild is het moeilijk te zeggen hoe winstgevend de goedkopere modellen zullen zijn.

"En laten we ook niet vergeten dat een groot deel van de winst van Tesla afkomstig is van de verkoop van wettelijke koolstofkredieten aan andere autofabrikanten", aldus de beleggingsstrateeg. Sinds 2009 genereerde Tesla al meer dan 9 miljard dollar uit de verkoop hiervan.

"Maar naarmate andere concurrenten zich meer en meer op de EV-markt begeven, zullen ze minder nodig hebben. Hoe dan ook, het kopen van Tesla-aandelen blijft een sprong in het diepe", volgens Vranken. Het aandeel Tesla steeg woensdag in de nabeurshandel met ruim 12 procent en noteerde donderdag voorbeurs nog steeds meer dan 14 procent in het groen.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx noemde Tesla een "lichtpuntje", nu de mondiale beurzen de afgelopen tijd meer onder druk staan. Woensdag verloor Wall Street nog aardig terrein, terwijl de obligatierentes opliepen. Vooral techaandelen werden geraakt. De Amerikaanse tienjaarsrente en tweejarige variant noteerden donderdag licht lager.

Bedrijven als American Airlines, Honeywell, UPS en Dow openden vanmiddag de boeken. Verder was er aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen in de VS en de Chicago Fed index.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS kwam afgelopen week uit op 227.000, een daling van 15.000. Gerekend werd op een stijging van 242.000 naar 245.000.

De Chicago Fed toonde in de maand september een sterkere krimp, na een neerwaartse herziening voor het cijfer van augustus. De index daalde van -0,01 tot -0,28.

Verder staan later vanmiddag nog de samengestelde inkoopmanagersindex en de nieuwe woningverkopen op de macro-economische agenda.

De euro/dollar handelde vanmiddag rond 1,08. De olieprijzen stegen aanvankelijk met meer dan twee procent, maar de winst liep in aanloop naar de opening van Wall Street terug tot 0,8 procent.

De markt blijft klem zitten tussen aanvoerrisico's in verband met de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en aanhoudende zorgen over de vraag, aldus Warren Patterson en Ewa Manthey van ING.

Bedrijfsnieuws

Tesla behaalde in het derde kwartaal een aangepaste winst per aandeel van 0,72 dollar, waar de markt rekende op 0,58 dollar. De omzet lag met 25,2 miljard dollar wel licht onder de verwachting, maar de outlook werd positief ontvangen. De groeiverwachting die Musk uitsprak zou een aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van de krimp van circa 6 procent, gemeten over de eerste drie kwartalen dit jaar.

IBM heeft het afgelopen kwartaal de aangepaste winstverwachtingen overtroffen, maar de omzet stelde teleur. Het aandeel gaat donderdag een 3,5 procent lagere opening tegemoet.

Na de zwakke kwartaalcijfers over het derde kwartaal leverde Boeing woensdag al bijna 2 procent in. Donderdag noteerde de geplaagde vliegtuigbouwer opnieuw 2,7 procent in het rood, nadat bekend werd dat een voorstel om de al zes weken durende staking onder tienduizenden personeelsleden te beëindigen, door de vakbond is afgewezen. Zo'n 64 procent van de leden stemde tegen een loonsverhoging van 35 procent, verspreid over vier jaar.

American Airlines heeft in het derde kwartaal de verwachtingen overtroffen en zag ruimte om de outlook voor heel het jaar te verhogen. Het aandeel daalde toch met 2,5 procent in de voorbeurshandel.

UPS rapporteerde voorbeurs een beter dan verwachte omzet en dat was voor het eerst in twee jaar. Ook de aangepaste winst was beter dan verwacht, terwijl de outlook iets werd aangescherpt. Het aandeel steeg in de voorbeurshandel met 8,3 procent.

Harley-Davidson heeft de omzet in het afgelopen kwartaal zoals verwacht fors zien dalen en werd somberder over de vooruitzichten. Het aandeel verloor in de voorbeurshandel 2,6 procent.

Honeywell wist de winstverwachting in het afgelopen kwartaal weliswaar te verslaan, maar de omzet bleef achter. Bovendien ging de outlook voor de omzet omlaag. Voor de winst werd de outlook iets naar boven bijgesteld. Het aandeel daalde in de voorbeurshandel met 2,4 procent.

Dow heeft in het derde kwartaal een lagere winst geboekt, ondanks dat de omzet licht steeg, vooral dankzij betere prestaties in Noord-Amerika en Canada, terwijl in Europa en China nog geen sprake was van duidelijk herstel. Daarom kondigde het bedrijf donderdag een strategische herziening aan van bepaalde activa in Europa. De winst was in het derde kwartaal conform de verwachting, terwijl de omzet beter was dan verwacht. Het aandeel steeg voorbeurs met 1,5 procent.

McDonald's herstelde donderdag voorbeurs met een plus van 0,5 procent, na een koersval van 5 procent op woensdag in reactie op een E.coli-uitbraak bij restaurants in de VS.

Slotstanden

De S&P 500 index daalde woensdag 0,9 procent tot 5.797,42 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 42.514,95 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 18.276,65 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.