Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Unilever beloond voor cijfers in groene AEX

Unilever beloond voor cijfers in groene AEX
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,1 procent op 900,12 punten.

Daarmee lijken Europese beleggers zich niets aan te trekken van de lagere koersen op Wall Street woensdagavond. "Beleggers worden blijkbaar wat nerveus in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen op 5 november", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Volgens de peilingen gaan Trump en Harris nek aan nek, al lijkt de markt steeds meer rekening te houden met een terugkeer van Trump in het Witte Huis."

Wiersma stelde dat met de verkiezingen in aantocht en de wat oplopende rentes, het niet vreemd is dat er "hier en daar" wat winst wordt genomen.

Volgens CIO Mark Haefele van UBS zal het aantrekkende begrotingstekort in de VS weer onder het voetlicht komen, met het oog op de presidentsverkiezingen.

De expert verwacht dat de dollar aanvankelijk kan aansterken bij een overwinning van Trump, maar dat dit effect er op termijn weer uit zal lopen. "De mogelijke invoer van nieuwe handelstarieven zullen de Amerikaanse economie en consument harder treffen dan waar ook in de wereld en de zorgen over het begrotingstekort zullen bovendrijven met mogelijk belastingverlagingen", aldus Haefele.

Beleggers reageerden vanochtend positief op cijfers van Unilever en Besi en hielpen daarmee de AEX in het groen. Toch houdt het Europees cijferseizoen "niet over", aldus Wiersma, met een wisselvallige start. Ongeveer 42 procent van de bedrijven uit de MSCI Europe-index heeft tot nu toe de schattingen overtroffen, terwijl 34 procent de verwachtingen heeft gemist, aldus ING. "Wij zijn nog steeds niet enthousiast over Europese aandelen."

De industrie in de eurozone is in oktober in een iets lager tempo gekrompen, maar de groei in de dienstensector vertraagde juist iets, bleek vanochtend.

"De eurozone zit een beetje vast", zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. "Het is de tweede maand op rij dat de economie marginaal krimpt."

Waar de situatie in Frankrijk verslechterde, was er een kleine verbetering in Duitsland, hoewel daar nog altijd sprake is van krimp, aldus De la Rubia.

"Op dit moment is het onduidelijk of we een verdere verslechtering zullen zien of een verbetering op korte termijn."

Het muntpaar euro/dollar 1,0803. De olieprijzen stegen met ruim een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Unilever na cijfers aan kop met een winst van 4,0 procent. De sterke onderliggende groei van Unilever van 4,5 procent in het derde kwartaal was "nuttig", na recente zorgen over India en Indonesië, maar als de ijsdivisie wordt weggelaten, dan ziet het plaatje er minder mooi uit, stelde zakenbank Jefferies.

De duimen gingen uiteindelijk ook omhoog voor de cijfers van Besi, na een lagere opening van het aandeel. De eigen outlook werd gehaald, maar de verwachting voor het lopende vierde kwartaal is tegenvallend, zo stelde Degroof Petercam. Ook de orderinstroom was zwakker dan voorzien. Het aandeel won 2,2 procent.

In de AMX was Alfen de grootste stijger met 5,7 procent, gevolgd door Aalberts met 3,2 procent. Aalberts kreeg een koopadvies van ING.

In de AScX won Acomo na cijfers 5,2 procent, terwijl Pharming na cijfers 8,6 procent verloor. CEO Sijmen de Vries van Pharming stapt na zestien jaar op.

Ebusco maakte nog maar eens een koersval van 18,7 procent. Woensdagavond bleek dat een rechtszaak tegen Qbuzz is verloren. De toekomst van de bussenbouwer is onzeker. Vandaag vindt er een aandeelhoudersbijeenkomst plaats. Ebusco hoopt met een claimemissie het voortbestaan te kunnen zeker stellen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.