Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

JDE Peet's blinkt uit op Damrak

JDE Peet's blinkt uit op Damrak
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtend min of meer onveranderd, na een verrassende beweging bij koffiebedrijf JDE Peet's.

De AEX index daalde met 0,1 procent tot 902,89 punten.

"Met een prima draaiende economie, je hoort weinig meer over een aanstaande recessie, de Fed die de rente verlaagt en prima kwartaalcijfers is er geen wolkje aan de lucht", stelde Simon Wiersma van ING.

De stemming was maandag positief na een sterker dan verwachte renteverlaging in China en in afwachting van meer bedrijfsresultaten, zei Wiersma.

Economisch nieuws was maandag beperkt.

De olieprijs steeg 1,1 procent tot 69,44 dollar voor WTI-olie met levering in december en 0,9 procent tot 73,37 dollar voor Brent.

De euro/dollar noteerde op 1,0856. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0865 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell met een winst van 1,1 procent.

Halfgeleiders ASMI en AMSL toonden bescheiden plussen, terwijl ABN AMRO juist 1,7 1,3 inleverde. Randstad werd 1,1 procent goedkoper.

Bij de Midkap-aandelen blok JE Peet's uit met een plus van bijna 17 procent. Het bedrijf kondigde een nieuwe topman aan, maar belangrijker was dat grootaandeelhouder JAB voor een slordige 2,15 miljard euro de resterende aandelen van Mondelez overneemt tegen een forse premie op de slotkoers van vrijdag. De helft van het belang werd doorgeplaatst bij partners waardoor de free float van het aandeel van 23 naar 32 procent stijgt. De nieuwe CEO Rafael Oliveira, afkomstig van Kraft Heinz, kan de strategie aanscherpen en zal het sentiment helpen, verwacht Jefferies.

Just Eat Takeaway.com won 0,5 procent. Thuisbezorgd neemt nu ook spullen van de Zuivelhoeve op in zijn aanbod.

Galapagos viel op op met een plus van 1,8 procent. Basic-FIt was hier de sterkste daler en verloor 1,4 procent.

Onder de smallcaps klom Avantium met 12 procent tot 2,92 euro. Het bedrijf meldde vorige week duurzame PEF-verpakkingen voor de salades van Albert Heijn te gaan helpen maken.  

Ook Fastned, CM.com en Pharming waren in trek.

Ebusco verloor juist 19 procent. De bussenfabrikant kampt met annulering en startte een rechtszaak om betalingen van een andere klant af te dwingen. De financiële situatie is "zeer precair", zei CFO Jurjen Jongma maandag tegen ABM Financial News. Dat voorspelt niet veel goeds voor de aankomende claimeemissie, aldus Degroof Petercam. 

Nedap won 0,7 procent, ondanks een koersdoelverlaging van Berenberg.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.