Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Slechte cijfers ASML bevestigd

Slechte cijfers ASML bevestigd
Beeld: ASML

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft inderdaad vroegtijdig de cijfers over het derde kwartaal gepubliceerd en die bleken een stuk slechter dan verwacht.

Rond half vijf dinsdagmiddag dook het aandeel ASML stevig in het rood. De koers ging wel 15 procent lager en trok ook de aandelen ASMI en Besi omlaag.

Hoewel de kwartaalcijfers van ASML voor woensdagochtend stonden gepland, verscheen er dinsdagmiddag al een bericht op de website van het bedrijf. Dit bericht werd even later weer verwijderd.

Rond tien over vijf stuurde ASML vervolgens officieel de cijfers uit.

Daarin meldde ASML voor het derde kwartaal een omzet van 7,5 miljard euro en een orderinstroom van 2,6 miljard euro. De brutomarge was 50,8 procent.

Voor het derde kwartaal rekende ASML op een omzet van 6,3 tot 7,3 miljard euro met een brutomarge tussen de 50 en 51 procent.

De focus van analisten, zo bleek uit een rondgang van ABM Financial News in aanloop naar de cijfers, lag vooral bij de orderinstroom en die viel tegen.

ASML meldde dinsdag 2,6 miljard euro aan orders afgelopen kwartaal. Dat was een kwartaal eerder nog 5,6 miljard euro. EUV droeg 1,4 miljard euro bij aan de orders afgelopen kwartaal.

UBS ging uit van circa 6 miljard euro aan nieuwe orders in het derde kwartaal, vooral dankzij bestellingen door TSMC en Samsung. Daarmee zat de Zwitserse bank naar eigen zeggen iets boven de 5,6 miljard euro waarop de markt rekent.

Outlook stevig omlaag

ASML meldde dinsdag voor het vierde kwartaal uit te gaan van een omzet van 8,8 tot 9,2 miljard euro met een marge van 49 tot 50 procent.

En voor heel 2024 rekent ASML nu op ongeveer 28 miljard euro omzet. Dat is in lijn met de oude outlook van een omzet gelijk aan die in 2023, toen dit 27,6 miljard euro was.

In 2025 denkt ASML een omzet te genereren van 30 tot 35 miljard euro, wat minder is dan de 30 tot 40 miljard euro waarop eerder werd gerekend. En de brutomarge zal niet 54 tot 56 procent zijn, maar 51 tot 53 procent, zo meldde ASML dinsdag. Dat is volgens het bedrijf vooral het gevolg van vertragingen in de vraag naar EUV.

CEO Christophe Fouquet zei in een toelichting dat AI het goed blijft doen, maar dat andere marktsegmenten meer tijd nodig hebben om te herstellen. "Het lijkt nu dat het herstel meer geleidelijk is dan eerder voorzien. En de verwachting is dat dit in 2025 doorzet."

Het aandeel ASML daalde na de officiële publicatie van de cijfers met 15 procent tot 673,60 euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: flink tegenvallende orderinstroom ASML
  2. ASML vertrouwt op leveranciers

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML kopen verkopen

61% zegt kopen

28 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 M357 15 oktober 2024 17:45
    Dit stinkt aan alle kanten! 125 Euro van de koers af in 35 minuten! Wellicht handig voor de beurswaakhond naar het volume in puts te kijken gedurende de uren voor de daling en wie die gekocht heeft.

    Het is toch spotten met alles wat met beleggersbelangen te maken heeft. Een dag te vroeg de cijfers op de website, het bericht vervolgens verwijderen terwijl het al gezien is en het aandeel onderuit gaat en vervolgens de cijfers "officieel" uitsturen. Dit kan toch gewoon niet wat een schandaal!
  2. Windows2000 15 oktober 2024 18:02
    Erg slordig ASML en graag duidelijkheid geven wat er nu gebeurt is, maar zelf op de website zetten is van de IR afdeling niet echt handig, heel zacht uitgedrukt. Ik kijk snel door de cijfers heen en weet dat ASML niet per kwartaal handelt maar hopelijk meer duiding gewenst. Nu maar wachten tot Beleggingsdag in november....
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.