Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Ingetogen beursreactie op nieuwe Chinese stimuleringsmaatregelen
Beeld: ABM Financial News

Ingetogen beursreactie op nieuwe Chinese stimuleringsmaatregelen

(ABM FN-Dow Jones) De Shanghai Composite koerste maandagochtend ruim anderhalf procent hoger, terwijl de Hang Seng index in Hongkong krap een half procent prijs gaf. Sydney en Mumbai winnen circa een half procent, terwijl Tokio de deuren gesloten hield vanwege een feestdag.

Afgelopen week strandde de rally op de beurs in Hongkong, na een ongekende stijging van meer dan 25 procent in de weken daarvoor na een reeks aan stimuleringsmaatregelen, waaronder renteverlagingen en het stimuleren van de liquiditeitspositie van banken. 

Zaterdag kondigde het Chinese ministerie van Financiën vervolgens aan dat het omvangrijke maatregelen zal nemen om de verborgen schulden van lokale overheden weg te werken, en meer beleid gaat uitrollen om de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen. Specifieke bedragen bleven evenwel achterwege en zorgden voor wat teleurstelling.

In China werd daarnaast zondag bekend dat de consumenteninflatie in september op jaarbasis op 0,4 procent is uitgekomen, waar de prijzen in augustus nog met 0,6 procent stegen. Economen rekenden voor september opnieuw op een inflatie van 0,6 procent. 

De kerninflatie, berekend zonder de volatiele voedselprijzen die in september met 3,3 procent stegen, daalde in september zelfs met 0,2 procent. De cijfers voeden de vrees voor deflatie, maar het geeft de autoriteiten ook een extra argument om meer stimuleringsmaatregelen uit te rollen.  

Ook de producentenprijzen in China bleken in september opnieuw te zijn gedaald, en ook harder dan in de maand ervoor. De producentenprijzen daalden op jaarbasis met 2,8 procent, waar werd gerekend op een afname met 2,5 procent. In augustus daalden de prijzen nog met 1,8 procent en in juni en juli met 0,8 procent.De Chinese producentenprijzen dalen nu al twee jaar op rij. 

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend 1,2 procent lager naar 74,65 dollar per vat, na een weekend waarin de vergeldingsactie van Israël na de raketaanval van Iran van ruim anderhalve week geleden, vooralsnog uitbleef. Ook helpen de deflatoire ontwikkelingen in China niet mee.

De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een min of meer neutrale opening. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.