Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
BMW verkoopt minder auto's
Beeld: ABM Financial News

BMW verkoopt minder auto's

(ABM FN-Dow Jones) BMW heeft in het derde kwartaal minder auto's verkocht, maar de verkoop van elektrische auto's bleef stabiel en steeg sterk bij MINI. Dat maakte de Duitse autofabrikant donderdag bekend.

De fabrikant verkocht afgelopen kwartaal 540.882 auto's, wat 13,0 procent minder was dan een jaar eerder. Het aantal verkochte BMW's daalde met ruim 11 procent tot 487.062 en van de MINI werden er 25 procent minder verkocht, namelijk 52.669 exemplaren.

Er werden wel 10,1 procent meer elektrische auto's verkocht, namelijk 103.440. In het derde kwartaal steeg het aantal verkochte elektrische MINI's zelfs met 54 procent tot 16.536.

Over de eerste negen maanden van dit jaar daalden de autoverkopen met 4,5 procent tot 1,754 miljoen. Deze daling van het aantal verkochte BMW's, MINI's en Rolls Royces komt deels door de leveringsstop vanwege het remsysteem IBS in het derde kwartaal. In combinatie met een zwakke Chinese vraag moest BMW in september daarom de doelstellingen voor dit jaar naar beneden bijstellen. 

Bij het merk BMW was de daling 2,3 procent en bij MINI 21 procent.

De verkoop van geheel elektrische auto's steeg in deze periode met 19,1 procent tot 294.054 exemplaren. Dit waren merendeels BMW's. "Onze volledig elektrische auto's winnen wereldwijd klanten", zei directeur Jochen Goller in een toelichting.

Europa

Ook in de regio Europa stegen de verkopen, merkte Goller op, ondanks de uitdagende markt. Het merk BMW won aan marktaandeel. BMW verkocht dit jaar in Europa 577.808 auto's tot en met eind september, wat 7,6 procent meer is dan een jaar eerder. Vooral in het VK, Italië en Frankrijk was er een sterke vraag. Het aantal verkochte elektrische BMW's in Europa steeg met 36 procent tot 121.844 exemplaren.

Winst daalt 

BMW gaf op 10 september een winstwaarschuwing. De autofabrikant voorziet voor 2024 een lichte daling van het aantal afgeleverde auto's ten opzichte van vorig jaar, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een lichte stijging. Ook komt de marge lager uit en brengen de problemen met het remsysteem hoge kosten met zich mee.

"De winst voor belastingen van de groep zal daarom significant dalen", waarschuwde BMW, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een kleine daling.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Meerderheid EU stemt voor invoerrechten op Chinese EV's
  2. Beleggers kotsen aandeel BMW uit: terecht?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BMW kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.