Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Europese beurzen openen vlak
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen vlak

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een min of meer vlakke opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 15 punten voor de Duitse DAX, een onveranderde opening voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag licht lager, nadat het enthousiasme over stimulering in China wegebde.

Vanuit Azië kwam weinig meewind. Beleggers in Hongkong reageerden teleurgesteld, nadat een Chinese commissie voor ontwikkeling en hervorming weinig details presenteerde over nieuwe stimuleringsmaatregelen. "Sommige beleggers leken hoge verwachtingen te hebben van concrete maatregelen", stelde Goldman Sachs. De bank verwacht dat die nog wel zullen volgen.

De beurs in Hongkong steeg afgelopen weken met meer dan 25 procent, maar leverde dinsdag weer 9 procent in. De Shanghai Composite, die de afgelopen week de deuren gesloten hield vanwege de Chinese Golden Week, had nog flink wat in te halen en opende juist 10 procent hoger en eindigde met een plus van 4,6 procent.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zijn er meer overheidsstappen nodig om de recente rally in de lucht te houden. Blijven die uit, dan liggen winstnemingen op de loer. "Vooralsnog hanteren we bij ING een neutrale weging van Chinese aandelen in onze beleggingsstrategieën", aldus Wiersma.

In Europa stonden mijn- en staalgerelateerde aandelen onder druk. Dat gold ook voor luxegoederen, nadat het Chinese handelsministerie importheffingen van 30,6 tot 39 procent aankondigde voor Europese cognac.

Stijger en dalers

In Frankfurt trok softwarereus SAP de kar met een plus van 2,4 procent. Betaaldienstverlener Adyen won ook bijna 2 procent in Amsterdam.

Pernod Ricard en Kering sloten ruim 4 procent lager na het nieuws over de Chinese importheffing op cognac. Ook LVMH verloor 3,6 procent en Remy Cointreau daalde met 6,4 procent. Ook L'Oreal en Hermes horen bij dit lijstje.

Chemiebedrijf BASF was een sterke daler in Frankfurt, met een verlies van 3,6 procent. Porsche verloor 4 procent. In Parijs won Renault juist 3 procent.  

Mijnbouwers in Londen verloren aardig terrein nu de hoop op een Chinese herstel wankelt. Glencore, Antofagasta en Anglo American daalden 4,6 tot 6,7 procent.

Bij de metaalbedrijven verloor Umicore 5,8 procent. Volgens analist Tom Simonts van KBC Securities heeft dit te maken met het faillissement van een onderdeel van de Zweedse batterijmaker Northvolt, Ett Expansion. "Hoewel Umicore geen bekende leverancier is, stralen de financiële en operationele problemen van Northvolt wel af op de ganse sector", aldus Simonts.

Ook Solvay en Syensqo eindigden sterk in het rood in Brussel. Staalreus ArcelorMittal verloor 3,5 procent in Parijs.

In Amsterdam verloor Prosus 2,8 procent, nadat het aandeel eerder had meegelift op de enorme beurshausse in China op de verwachtingen van massale stimulering door de overheid. Het Chinese aandeel Tencent bepaalt grotendeels de waarde van Prosus. Dat aandeel leverde dinsdag in Hongkong ruim 8 procent in.

Euro STOXX 50          4.949,00 (+0,42%)
STOXX Europe 600       516,64 (-0,55%)
DAX                           19.066,47 (-0,20%)
CAC 40                        7.521,32 (-0,72%)
FTSE 100                    8.190,61 (-1,36%)
SMI                              12.010,99 (+0,02%)
AEX                                 910,19 (-0,28%)
BEL 20                        4.225,17 (-0,91%)
FTSE MIB                 33.733,90 (-0,24%)
IBEX 35                     11.734,70 (+0,15%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag licht lager.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag hoger, na opluchting over een daling van de olieprijs, terwijl een Chinese aandelenhausse wat tegenwind kreeg.

De olieprijs daalde bijna 5 procent, na een stijging met 9 procent in de voorgaande dagen. Vrees voor een Israëlische vergeldingsaanval op de Iraanse olie-industrie vervloog, tegelijk met de de hoop op een snelle economische opleving in China.

De winsten waren er voor de zogeheten Magnificent Seven, de grote technologienamen die de Amerikaanse indexen omhoog duwden. Nvidia steeg 4 procent en ook Apple won 1,8 procent.

Ook veel andere sectoren op Wall Street stegen dinsdag, nadat eerdere zorgen bij beleggers over oplopende olieprijzen en de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen afnamen.  

Een sterke rally op de Chinese aandelenmarkt kwam voorlopig ten einde, nadat een presentatie van stimuleringsmaatregelen van de Chinese regering nog weinig concreet bleek. De Hang Seng-index kende dinsdag de sterkste daling sinds 2008.

Economisch nieuws was er over de handelsbalans. Het Amerikaanse handelstekort daalde in augustus van 79 miljard tot ruim 70 miljard dollar, omdat de export steeg en de import daalde.

Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers bleef in september onder het lange termijn gemiddelde. "Eigenaren van kleine bedrijven voelen zich onzekerder dan ooit", zei Bill Dunkelberg van de NFIB. "Ze aarzelen om te investeren, omdat inflatie en financieringskosten het resultaat onder druk blijven zetten".

Bedrijfsnieuws

Roblox sloot 2 procent lager na een aanval van een short-seller. Het aandeel verloor aanvankelijk meer dan 9 procent, nadat Hindenburg het bedrijf betichtte van het opblazen van cijfers over het aantal gebruikers van het gamingplatform voor kinderen. Ook zou het bedrijf kinderen onvoldoende beschermen voor pedofielen op het platform.

Verzekeraars herstelden na zorgen over de orkaan Milton die Florida nadert.

Aandelen van Chinese bedrijven als Alibaba, Nio en JD.com leverden circa 7 tot 8 procent in, nadat er nog geen concrete stimuleringsmaatregelen werden aangekondigd. Eerder schoten de Chinese aandelenkoersen omhoog omdat de overheid een brede impuls aankondigde.

PepsiCo steeg 2 procent, na kwartaalcijfers.

Palantir bleef gewild. Het aandeel steeg dit jaar al meer dan 130 procent en steeg dinsdag nog eens 6,6 procent.

Industrieel conglomeraat Honeywell wil zijn Advanced Materials afplitsen met een aparte beursnotering om het overblijvende bedrijf te vereenvoudigen. Advanced Materials, dat speciale chemicaliën en materialen levert die gericht zijn op duurzaamheid, zal een omzet hebben van zo'n 3,8 miljard dollar, aldus Honeywell. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Het aandeel Super Micro Computer daalde 5 procent, na een winst van circa 16 procent op maandag. De chipmaker zei maandag dat het meer dan 100.000 grafische verwerkingseenheden met vloeistofkoeling heeft geleverd aan grote AI-fabrieken.

S&P 500 index                   5.751,13 (0,97%)
Dow Jones index            42.080,37 (+0,30%)
Nasdaq Composite          18.182,92 (+1,45%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag flink verdeeld, net als dinsdag het geval was. Gisteren was het al een heel slechte dag voor Hongkong en dat was vandaag niet anders. In China leverden de beurzen flink in, nadat ze dinsdag een inhaalslag maakten na een week gesloten te zijn geweest.

Nikkei 225                     39.218,83 (+0,7%)
Shanghai Composite      3.304,84 (-5,3%)
Hang Seng                    20,635,11 (-1,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0971. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0975 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,0972 op de borden.  

USD/JPY Yen   148,45
EUR/USD Euro  1,0971
EUR/JPY Yen   162,78

MACRO-AGENDA:
08:00 Handelsbalans - Augustus (Dld)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - Augustus (VS)
16:30 Olievooraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.