Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Short seller beticht Roblox van opblazen cijfers
Beeld: ABM Financial News

Short seller beticht Roblox van opblazen cijfers

(ABM FN-Dow Jones) Hindenburg heeft in een rapport het gameplatform Roblox beticht van het overdrijven van het aantal gebruikers en onveilige situaties voor kinderen te accepteren voor meer groei.

Hindenburg is een 'short seller' die speculeert op koersdalingen van bedrijven.  

Volgens de belegger heeft Roblox sinds de beursgang in 2021 de aantallen dagelijkse gebruikers en hun 'engagement' met de website te hoog voorgesteld tegenover beleggers. Die zouden 25 tot 42 procent te hoog zijn.  Door het aantal dagelijks actieve gebruikers te omschrijven als 'mensen', verhult het bedrijf het bestaan van dubbele accounts en' bots', en dat is volgens Hindenburg misleidend.

Ook zou het bedrijf prioriteit geven aan groei, boven maatregelen waardoor kinderen beter beschermd zouden worden tegen pedofielen en pornografische beelden. Hindenburg zegt zich deels te baseren op gesprekken met voormalige medewerkers van Roblox en de eigen ervaringen op het platform.

Een woordvoerder van Roblox wees de aantijgingen af, noemt ze "gewoon misleidend" en zegt dat de analisten van het rapport een "eigen agenda hebben" en dus niet neutraal zijn. "We geloven stellig dat Roblox een veilig platform is en in de financiële parameters die we rapporteren", aldus de woordvoerder.

Het aandeel Roblox daalde ruim 4 procent naar aanleiding van de aantijgingen.

Het bedrijf kreeg al eerder kritiek dat het te weinig deed om kinderen te beschermen tegen wat men in de Verenigde Staten aanduidt met ‘seksuele roofdieren’. In Turkije werd het platform geblokkeerd.  

Roblox is gratis en bevat vooral games die zijn gemaakt door de gebruikers zelf, die vaak jonger zijn dan dertien jaar. Het bedrijf, dat geen winst maakt, is op de beurs 26 miljard dollar waard. De omzet was vorig jaar 2,8 miljard dollar. Sinds de beursgang was het verlies 1,1 miljard dollar, stelde Hindenburg.

Betrokkenen bij het bedrijf hebben voor 1,7 miljard dollar aan aandelen verkocht sinds de beursnotering en in de afgelopen maanden deed CEO Gregory Baszucki voor 115 miljoen dollar aan aandelen van de hand, volgens Hindenburg.

Behalve door koersdalingen verdient Hindenburg ook aan de boetes die bedrijven door toedoen van de beleggers krijgen van de beurswaakhond SEC. Daarvan gaat tot wel 30 procent naar de tipgever.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Roblox Corp kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.