Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
AEX start handelsdag vermoedelijk licht hoger
Beeld: Euronext

AEX start handelsdag vermoedelijk licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen. 

Maandag sloot de AEX index de maand september nog af met een verlies van 0,8 procent op 910,12 punten, onder aanvoering van Exor na een winstwaarschuwing van autoproducent Stellantis, waar Exor een groot belang in heeft. Op maandbasis daalde de hoofdindex met 0,9 procent.

De aandelenmarkten in Europa sloten maandag eensgezind lager, waarbij autofabrikanten diep in het rood eindigden na winstwaarschuwingen van Volkswagen, Aston Martin en Stellantis, nadat eerder al BMW en Mercedes aan de noodbel trokken.

Uit Duitsland kwam maandagmiddag het nieuws dat de Duitse consumentenprijzen in september op jaarbasis zijn gestegen met 1,6 procent, tegen 1,9 procent een maand eerder. De kerninflatie daalde van 2,8 naar 2,7 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING merkte op dat het Duitse rapport de ECB-'duiven' extra redenen geeft om de rente verder te verlagen tijdens de vergadering in oktober.

Het CBS maakte vanochtend op basis van een snelle raming bekend dat de Nederlandse inflatie in september is uitgekomen op 3,5 procent, na een stijging van 3,6 procent in augustus. Energieprijzen stonden onder druk, terwijl de prijzen voor voedingsmiddelen, waaronder drank en tabak, juist in de lift zaten. 

De Amerikaanse beurzen koersten maandag na een eindsprint hoger, met records voor de S&P 500 en de Dow Jones index. De winsten bleven maandag wel beperkt tot minder dan een half procent. Op maandbasis steeg de S&P 2,0 procent, won de Dow 1,9 procent en ging de Nasdaq 2,7 procent hoger.

Het was een rustig begin van de week, die in het teken zal staan van de Amerikaanse banenrapporten, die respectievelijk woensdag en vrijdag verschijnen.

Maandag was er ook aandacht voor een toespraak van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell.

"Over het geheel genomen is de economie in goede doen; we zijn van plan om onze instrumenten te gebruiken om dat zo te houden", zei Powell in Tennessee. Maar de Fed-voorzitter benadrukte daarbij dat het beleidscomité niet het gevoel heeft dat het haast moet maken om de rente snel omlaag te krijgen.

De Fed verlaagde de rente twee weken geleden met 50 basispunten. Het was de eerste verlaging sinds 2020. Daarmee is het benchmarktarief nu 4,75 tot 5,00 procent.

De markt rekende de afgelopen tijd in meerderheid op nog een verlaging van 50 basispunten in november. De kans daarop daalde maandag na de toespraak van Powell echter tot minder dan 35 procent.

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien. In Hongkong, Shanghai en Zuid-Korea bleven de beurzen gesloten vanwege een feestdag. Shanghai, dat maandag nog 8 procent steeg, zal zelfs de hele week gesloten blijven. 

De Nikkei index in Japan koerste vanochtend krap 2 procent hoger, na een daling van 4,8 procent op maandag, terwijl de beurs in Sydney 0,8 procent prijs gaf. 

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend nipt hoger op 68,28 dollar per vat. Maandagavond in New York koerste de future nog vlak.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de inkoopmanagersindices voor de industrie die in de loop van de handelsdag in de eurozone en de VS worden vrijgegeven. 

Bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse EcoR1 Capital Fund verhoogde zijn belang in Galapagos verder. EcoR1 Capital bezit nu 10,77 procent van de 65.897.071 momenteel uitstaande Galapagos aandelen. Vorige maand zei EcoR1 Capital dat Galapagos "enorm ondergewaardeerd" is en daarmee een "aantrekkelijke beleggingskans".

DSM-Firmenich rondde de verkoop van zijn MEG-3 visolie-activiteiten aan KD Pharma Group af. Als onderdeel van deze transactie ontving DSM een belang van 29 procent in MidCo Omega, het moederbedrijf van KD Pharma.

Alumexx boekte in de eerste zes maanden van 2024 een omzet van 21,1 miljoen euro, in vergelijking met 15,3 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De EBITDA steeg van 3,2 naar 3,8 miljoen euro en onder de streep resteerde een nettowinst van 668.000 euro, in vergelijking met een verlies van 336.000 in dezelfde periode een jaar eerder.

FlatexDeGiro start een aandeleninkoopprogramma met een maximale waarde van 50 miljoen euro. Dit maakte de broker maandagavond bekend. Het inkoopprogramma loopt vanaf 1 oktober aanstaande tot uiterlijk 7 mei 2025, aldus flatexDeGiro.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Ajax van 11,00 naar 9,00 euro, bij handhaving van het Houden advies.

Slotstanden Wall Street

De S&P steeg maandag 0,4 procent op 5.762,48 punten, de Dow Jones index won fractioneel terrein op 42.330,15 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 18.189,17 punten. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.