Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Europese beurzen sluiten sterk derde kwartaal lager af
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten sterk derde kwartaal lager af

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager gesloten, waarbij autofabrikanten diep in het rood eindigden na winstwaarschuwingen van Volkswagen, Aston Martin en Stellantis, nadat eerder al BMW en Mercedes aan de noodbel trokken.  

De Stoxx Europe 600 index daalde 1,0 procent tot 522,89 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,8 procent op 19.324,93 punten. De Franse CAC 40 verloor 2,0 procent bij een stand van 7.635,75 punten. De Britse FTSE ging 1,0 procent lager op 8.236,95 punten.

Op maandbasis stond de Stoxx Europe 600 licht onder druk, maar op kwartaalbasis steeg de pan-Europese index 1,9 procent. De DAX won in september ruim 2 procent en in het derde kwartaal steeg de Duitse index 5,7 procent.

In tegenstelling tot vorige week konden de Europese markten maandag niet meeliften op het positieve sentiment in China. Daar wonnen de beurzen vandaag opnieuw fors terrein. De Shanghai Composite steeg zelfs met 8 procent. De rest van de week vindt er geen handel plaats, vanwege de Golden Week in China.

"De stroom aan stimuleringsmaatregelen wijst erop dat het de Chinese overheid menens is. De economische groei moet omhoog", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Dat de Chinese economie onder druk staat, werd vanochtend duidelijk uit nieuwe inkoopmanagersindices. In september kromp de industrie in China licht, bleek uit overheidscijfers, terwijl de dienstensector uitkwam op 50 en dus op de grens tussen groei en krimp. Het beeld werd zo'n beetje bevestigd door de cijfers van S&P Global. Daar kromp de industrie ook en groeide de Chinese dienstensector nauwelijks.

De stemming op de overige Aziatische beurzen was maandag minder goed. "Chinese beleggers halen geld terug uit omringende landen om te beleggen in eigen land", verklaarde Wiersma. Dat was maandag zichtbaar in Tokio, waar de Nikkei met bijna 5 procent daalde, door een sterkere Japanse yen.

"Met de vorige week nieuw gekozen premier Shigeru Ishiba van de regerende partij, stijgt volgens analisten de kans op renteverhogingen door de Bank of Japan", zei de investment manager van ING. Dit duwde de yen maandag tot onder de 142 tegenover de dollar.

De euro/dollar handelde op 1,1147, terwijl de olieprijzen licht daalden.

Op macro-economisch vlak was er maandag ook aandacht voor Duitse inflatiecijfers. De consumentenprijzen stegen in september op jaarbasis met 1,6 procent, tegen 1,9 procent in augustus en 2,3 procent in juli. Economen hadden voor september gerekend op een inflatie van 1,7 procent.

De diensteninflatie, een indicator die de Europese Centrale Bank nauwlettend in de gaten houdt, kwam in september uit op 3,8 procent, tegen 3,9 procent in de voorgaande maand.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING geeft dit de ECB-duiven extra redenen om tijdens de vergadering in oktober opnieuw een renteverlaging te overwegen. Voorzitter Christine Lagarde leek maandag in een toespraak voor het Europees Parlement ook de deur verder open te zetten naar een volgende verlaging in oktober.

Dinsdag verschijnen actuele inflatiecijfers uit de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Defensieve aandelen als Henkel en Covestro stegen maandag in Frankfurt met circa anderhalf tot bijna twee procent, terwijl Fresenius net iets harder steeg en daardoor aan kop ging.

Europese halfgeleideraandelen beleefden een slechte dag: STMicroelectronics verloor 3,0 procent, Infineon daalde met 3,8 procent en ASML eindigde 1,5 procent lager.

Duitse autofabrikanten leverden flink in na de winstwaarschuwing van Volkswagen, vanwege de uitdagende marktomstandigheden. Dat aandeel daalde met 2,0 procent, terwijl Mercedes-Benz 2,4 procent verloor, Porsche Automobil, dat door zijn investering in Volkswagen ook een lagere winst verwacht, met 2,9 procent daalde en Porsche AG 4,3 procent moest inleveren. BMW leverde 2,4 procent in.

"De ooit zo gevierde autofabrikant zit in zwaar weer", zei Wiersma over Volkswagen. "De autoverkopen vallen zwaar tegen, en niet alleen bij Volkswagen", aldus de marktkenner.

In Parijs was Stellantis de gebeten hond na een winstwaarschuwing op maandag, met een verlies van bijna 15 procent als resultaat. Sectorgenoot Renault daalde met 5,6 procent.

Stijgers waren er nauwelijks in de CAC 40 en de winsten waren beperkt. ArcelorMittal steeg met een half procent.

Sectorgenoot Aperam steeg met 3,7 procent, nadat de staalproducent een positieve vooruitblik op de eigen kwartaalcijfers gaf. Verder zette Jefferies het aandeel op de kooplijst.

UniCredit zou ten minste 18 euro per aandeel Commerzbank moeten bieden, in plaats van de 14,10 euro per aandeel die het betaalde voor het eerste belang van 9 procent, vinden analisten van JPMorgan. Commerzbank steeg maandag met 0,3 procent, terwijl UniCredit met 1,5 procent daalde.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht lager.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.