Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
CFO ForFarmers vindt aandeel laag gewaardeerd
Beeld: ForFarmers

CFO ForFarmers vindt aandeel laag gewaardeerd

(ABM FN-Dow Jones) Voor ForFarmers is het essentieel dat het schaal behoudt in een krimpende markt. Dit zei CFO Marloes Roetgerink in gesprek met ABM Financial News.

"We zitten in een markt met dunne marges", aldus de recent aangetreden financieel directeur. "Maar je kunt ook geld verdienen in een markt die consolideert of krimpt."

Overnames helpen bij het vasthouden of zelfs laten groeien van de volumes, en ForFarmers deed de afgelopen periode dan ook verschillende overnames, zoals in juni met Van Triest Veevoeders, een specialist in reststromen, en begin dit jaar was er de afronding van de acquisitie van het Poolse Piast Pasze. Sowieso is Polen nog een groeimarkt, aldus de CFO, terwijl de regelgeving hier ook minder stringent is.

Ook in de toekomst denkt Roetgerink overnames te blijven doen, vermoedelijk binnen de vier landen waarin ForFarmers nu actief is, en dat kunnen kleinere 'add on' overnames zijn, maar ook een grotere acquisitie.

Een overname buiten Nederland, Polen, Duitsland of het VK is echter ook een mogelijkheid, aldus Roetgerink, mits er een goede 'fit' is met de overnameprooi.

Verticale integratie is daarnaast ook iets waar Roetgerink naar kijkt. Zij gaf als voorbeeld dat Britse veevoerspecialisten hun eigen slachterijen hebben. Daarbij denkt zij dat ketensamenwerking cruciaal is.

Een verticale integratie richting grondstoffen ziet de CFO niet erg zitten. "Grondstoffenprijzen zijn volatiel en dat zou ook ForFarmers volatieler maken", aldus Roetgerink, "en daar houden aandeelhouders niet van".

Eind juni had ForFarmers 55,7 miljoen euro aan nettoschuld, circa 35 miljoen euro meer dan eind 2023, onder meer door de overname van Piast Pasze. ForFarmers heeft een bankconvenant voor de nettoschuld van maximaal 3,5 keer de aangepaste EBITDA. Eind juni was deze ratio 0,7.

Mocht het tot een grote overname komen, dan kan ForFarmers altijd gebruik maken van zijn beursnotering, iets wat tot op heden nog niet is gebeurd.

Probleem is daarbij wellicht de waardering. "We zijn laag gewaardeerd", aldus Roetgerink. Dat merkt zij ook als er een overname wordt gedaan. Dat gebeurt doorgaans tegen een hogere waardering dan die ForFarmers zelf heeft op de beurs.

De beurswaardering omhoog krijgen door bijvoorbeeld meer dividend te betalen, ziet de CFO niet zitten. "We keren al 40 tot 60 procent uit." Die hogere waardering moet volgens haar "uit een betere performance komen". En dat kan door de schaal te behouden, terwijl de kosten worden "geoptimaliseerd", aldus de financieel directeur.

In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de onderliggende EBITDA met liefst 61 procent naar 42,6 miljoen euro, door een hogere brutowinst in combinatie met "kostencontrole", bleek bij de halfjaarcijfers van de veevoerspecialist in augustus. Een makkelijke vergelijkingsbasis hielp overigens ook mee.

"ForFarmers blijft absoluut inzetten op kostenbeheersing, dat is een van de punten op de management agenda. We kwantificeren dit niet, maar het verlagen en bewaken van onze kostenbasis is cruciaal om goed voer tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren", aldus Roetgerink tegen ABM Financial News.

Het aandeel ForFarmers noteerde maandag 0,9 procent hoger op 3,28 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. ForFarmers scherpt duurzaamheidsambities aan
  2. Goede strategische voortgang ForFarmers

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ForFarmers kopen verkopen

57% zegt kopen

7 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.