Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen lager rond middaguur
Beeld: EC

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur lager, waarbij autofabrikanten diep in het rood stonden na winstwaarschuwingen van Volkswagen en Stellantis, nadat eerder al BMW en Mercedes aan de noodbel trokken.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 524,42 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 19.393,55 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,5 procent op 7.678,75 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,4 procent lager op 8.288,86 punten.

Ook Aston Martin gaf een waarschuwing af. 

Daarnaast zijn beleggers in afwachting van een reeks macro-economische publicaties, waaronder Europese inflatiecijfers op dinsdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Vanmiddag zijn er al inflatiedata uit Duitsland.

Het toekomstig rentebeleid van centrale banken blijft daarbij tevens een punt van focus.

"0 of 25, 25 of 50. Dat zijn de dilemma’s waar de markt momenteel mee worstelt. Het gaat dan over de inschatting van de ECB respectievelijk de Fed op de volgende beleidsvergadering", zei econoom Mathias Janssens van KBC.

Markten zullen ook de escalerende spanningen in het Midden-Oosten in de gaten houden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat dat de Britse economie in het tweede kwartaal op kwartaal- en op jaarbasis is gegroeid met 0,5 procent en 0,7 procent.

Brent-olie noteerde maandag iets lager op 71,68 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1187. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1157 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1163 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Stellantis noteerde rond het middaguur 13,4 procent lager, nadat de automaker maandag in navolging van de Duitse autofabrikanten de outlook voor 2024 verlaagde. Vrijdagavond was het Volkswagen dat op de noodknop drukte, nadat eerder al BMW en Mercedes dit deden.

Volkswagen daalde 2,6 procent, Porsche verloor 3,6 en Mercedes-Benz noteerde 2,0 procent lager. BMW werd 2,2 procent goedkoper, terwijl Renault 6,2 procent lager noteerde.

Aperam steeg 3,1 procent, nadat het concern een positieve vooruitblik op de eigen kwartaalcijfers gaf. De verbetering van prijzen en volumes voor de zomer heeft zich tijdens de vakantieperiode gehandhaafd, en dat wijst erop dat dit jaar een afwijkende seizoensmatige trend heeft, met een hogere aangepast EBITDA in de tweede helft dan in de eerste helft, meldde het bedrijf. Verder zette Jefferies het aandeel op de kooplijst.

UniCredit zou ten minste 18 euro per aandeel Commerzbank moeten bieden, in plaats van de 14,10 euro per aandeel die het betaalde voor het eerste belang van 9 procent, vinden analisten van JPMorgan. Commerzbank noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager, terwijl UniCredit 0,5 procent daalde.

In Frankfurt won Bayer 0,8 procent, Beiersdorf steeg 1,0 procent, terwijl Henkel 0,9 procent hoger noteerde. Infineon verloor 3,2 procent en Continental daalde 3,9 procent.

In Parijs waren Sanofi, Essilorluxottica en Pernod Ricard de enige stijgers met winsten tot 0,4 procent. Vinci verloor 4,7 procent en Edenred daalde 4,2 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een fractioneel lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent lager op 5.738,17 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het groen op 42.313,00 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent tot 18.119,59 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.