Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beursblik: Bank of Japan wacht af
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: Bank of Japan wacht af

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of Japan zal de rente vrijdag vermoedelijk handhaven, nadat de Japanse centrale bank deze eind juli met circa een kwartprocentpunt verhoogde.

Daarmee staat de kortetermijnrente nu rond 0,15 procent. In maart dit jaar nam de Bank of Japan na acht jaar afscheid van een negatieve rente.

"Als de economie en de prijzen zich ontwikkelen in lijn met de verwachtingen van de BoJ, denken we dat ze zal vasthouden aan haar communicatie over toekomstige renteverhogingen die binnen de grenzen van een accommoderend monetair beleid blijven", zeiden economen van Nomura in een vooruitblik.

Nomura verwacht de volgende renteverhoging in december en daarna twee verhogingen in 2025.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen is de monetaire cyclus in Japan "het spiegelbeeld van die van de Amerikaanse en Europese economieën."

Volgens Aben "ondersteunen hogere lonen de consumptie en geven bedrijven ruimte om hun prijzen te verhogen. Daardoor zal de Bank of Japan de rente blijven verhogen. Vooralsnog verwachten wij echter dat zij nog even zullen afwachten voordat zij verdere stappen ondernemen."

Gregor Hirt van Allianz Global Investors denkt ook dat de Japanse centrale bank het zich kan veroorloven om te wachten en de volledige impact van haar beleidswijzigingen in juli te beoordelen alvorens verdere aanpassingen door te voeren.

Volgens Hirt zal voorzitter Ueda tijdens zijn persconferentie vooral de nadruk leggen op de afhankelijkheid van gegevens en opnieuw wijzen op de noodzaak om het huidige, nog steeds zeer soepele, monetaire beleid verder af te bouwen, bijvoorbeeld door de rente gematigd te verhogen.

 Maar in dit stadium worden er volgens de expert van Allianz vermoedelijk geen details gecommuniceerd over een volgende Japanse renteverhoging.

"Als de BoJ in oktober haar volgende outlookrapport uitbrengt, kunnen we waarschijnlijk alleen verklaringen verwachten over de vraag of het vertrouwen in de huidige vooruitzichten is veranderd of niet", aldus Hirt.

De Bank of Japan maakt zijn rentebesluit vrijdagochtend vroeg bekend rond 06.00 uur. Voor die tijd verschijnen ook inflatiecijfers uit Japan, over de maand augustus.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.