Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen iets lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen iets lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een iets lagere opening tegemoet. Vermoedelijk wordt het een weinig spannende dag, totdat de Federal Reserve vanavond met het rentebesluit komt.

IG voorziet een openingsverlies van 34 punten voor de Duitse DAX, een min van 11 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten dinsdag hoger, nadat optimisme de overhand kreeg na de opening van de rentevergadering van de Federal Reserve, die woensdagavond eindigt met een langverwacht besluit om de rente te verlagen.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild vraagt zich af waarom de Fed in de komende achttien maanden agressief de rente zou moeten verlagen. "Er komen maar twee antwoorden bij me op: of de economie zakt in, of de inflatie daalt snel tot onverwachte niveaus, of allebei".

Economische cijfers zoals beter dan verwachte Amerikaanse detailhandelsverkopen en een herstellende industriele productie in augustus bieden nog geen uitsluitsel. De economische trend blijft vlak en er is niets dat schreeuwt dat de economie onderuit gaat, stelde ING. Toch blijven de markten stug rekenen op een forse ingreep door de centrale bank. ING betwijfelt over de rentecommissie van de Fed er ook zo over denkt.

Van de Bank of England wordt een pauze verwacht, na de renteverlaging in augustus.

Beleggers worden intussen voorzichtiger over de vooruitzichten voor Europese aandelen op de korte termijn omdat de economische groei hier afzwakt, volgens een enquête door Bank of America onder Europese geldbeheerders.

De Europese markten negeerden vanochtend een zwakke ZEW-index voor het economisch sentiment in Duitsland. In september verslechterde de index  verder tot net boven nul. De index daalde van 19,2 tot 3,6, waar een beperkte daling tot 15,5 werd voorzien. Volgens ING bewijst dit dat de vooruitzichten voor Duitsland somber blijven.

Bedrijfsnieuws

Infineon, maandag nog de grootste verliezer in de DAX, herstelde dinsdag met een plus van 3,2 procent. Zalando ging aan kop in Frankfurt, met een winst van ruim 7 procent. Verder steeg Deutsche Bank met 2,8 procent.

Defensiebedrijf Rheinmetall behoorde tot de grootste dalers en leverde 6,8 procent in. Sectorgenoot MTU Aero Engines verloor 2,4 procent.

In Parijs was het ook een dag van herstel voor aandelen die maandag onder druk stonden. STMicroelectronics ging aan kop met een plus van 2,7 procent en ook Hermes en Kering zaten in de lift. BNP Paribas ging er 1,8 procent op vooruit.

Net als in Frankfurt stonden in Parijs ook defensie-aandelen onder druk. Thales verloor 3,8 procent en Dassault eindigde ook in het rood. EssilorLuxottica leverde 1,3 procent in.

Stellantis wordt aangeklaagd wegens oneerlijke arbeidspraktijken in de VS. Dit maakte de Amerikaanse vakbond UAW bekend. Het aandeel steeg met een half procent.

Flutter Entertainment, eigenaar van gamingmerk FanDuel, koopt het Italiaanse Snaitech van Playtech voor 2,3 miljard euro. In Londen won Flutter Entertainment 3,2 procent.  

In Amsterdam steeg UMG aanvankelijk om toch lager te sluiten, na het presenteren van nieuwe groeidoelen die volgens ING meevielen. Verder stegen halfgeleiders ASMI, ASML en Besi met 0,5 tot 1,6 procent.

In Brussel deden Umicore en Solvay goede zaken, met winsten van 4,8 en 4,1 procent en was D'Ieteren opnieuw de gebeten hond. Het aandeel verloor 1,0 procent. Solvay kreeg een koersdoelverhoging van Deutsche Bank en Kepler Cheuvreux verlaagde juist het koersdoel voor D'Ieteren. Jefferies haalde D'Ieteren van zijn kooplijst.

Euro STOXX 50          4.860,78 (+0,69%)
STOXX Europe 600       517,19 (+0,40%)
DAX                           18.726,08 (+0,50%)
CAC 40                        7.487,42 (+0,51%)
FTSE 100                    8.309,86 (+0,38%)
SMI                              12.042,78 (+0,31%)
AEX                                 900,32 (+0,51%)
BEL 20                       4.239,66 (-0,12%)
FTSE MIB                 33.780,28 (+0,63%)
IBEX 35                      1.703,40 (+1,06%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag iets hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag ook al vlak tot licht hoger. Beleggers leken te wachten op het startschot van de cyclus van renteverlaging door de Fed woensdag.

De kans op een renteverlaging met 50 basispunten door de Fed woensdag wordt inmiddels op 65 procent geschat door de markt. Zo niet, dan wordt het 25 basispunten, calculeren beleggers. In het weekend was de becijferde kans op 50 basispunten nog zo'n 45 procent. Volgens valutastrateeg Francesco Pesole van ING proberen beleggers de Fed mogelijk te beïnvloeden door de kans op een renteverlaging met 50 basispunten hoger in te schatten.

"Meestal start een cyclus van renteverlaging met 50 basispunten, maar de economische omstandigheden zijn nu anders: er komt geen duidelijke recessie op ons afdenderen", stelde Yardeni Research.  

De woorden van Jerome Powell worden woensdagavond weer op een weegschaal gelegd. Ook zal de nieuwe dot plot met renteverwachtingen die gelijktijdig met het rentebesluit verschijnt worden geanalyseerd.

Voordat het “main event” op woensdag plaatsvindt, hadden beleggers vanmiddag eerst nog aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Die stegen in augustus met 0,1 procent, waar een kleine daling werd verwacht.

De industriële productie liep in dezelfde maand met 0,8 procent op, waar een plus van 0,2 procent was voorzien. "Niets van dit alles schreeuwt economische zwakte", maar dat weerhoudt de markt er niet van om te gokken op een renteverlaging van 50 basispunten, volgens ING.

De olieprijs steeg en dat zou te maken hebben met de explosie van duizenden piepers in Libanon, die werden gebruikt als communicatiemiddel door Hezbollah-strijders. Hierdoor raakten duizenden mensen gewond. Een verdere escalatie van geweld tussen Israël en Hezbollah kan de olieprijs opdrijven.  

Bedrijfsnieuws

Intel steeg 2,7 procent, voortbouwend op een winst van ruim 6 procent maandag. Het halfgeleiderbedrijf kondigde maandagavond laat een miljardenovereenkomst met Amazon Web Services om AI-chips te gaan produceren.

Amazon.com steeg 1,1 procent.

Intel-CEO Pat Gelsinger zei dat Intel de fabricage en het ontwerpen van chips verder zal afsplitsen in een nieuwe reorganisatie. Intel pauzeert plannen voor fabrieken in Duitsland en Polen twee jaar en legt een project in Maleisië stil tot de vraag weer aantrekt, volgens de topman. Intel bevestigde maandagavond ook dat het 3 miljard dollar aan federale financiering zal ontvangen om chips te maken voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, nadat persbureau Bloomberg dat afgelopen weekend al meldde.

Mobileye, de Israëlische ontwikkelaar van ondersteund autorijden, steeg 3,7 procent. Beleggers in reageerden opgelucht dat Mobileye vooralsnog geen slachtoffer wordt van de transformatie van Intel. Eerder deze maand meldde Bloomberg dat Intel het belang in Mobileye overwoog af te stoten. Intel bezit momenteel 88 procent van Mobileye.

Het aandeel Nucor daalde 0,5 procent nadat het bedrijf waarschuwde voor een grote winstdaling in het derde kwartaal, vanwege dalende staalprijzen en een flinke afschrijving.

Microsoft steeg minder dan 1 procent nadat de softwaregigant aankondigde zijn kwartaaldividend met ongeveer 11 procent te verhogen tot 0,83 dollar per aandeel. Ook wordt gewerkt aan een aandeleninkoopprogramma van maximaal 60 miljard dollar.  

Shopify steeg 1,2 procent na een koopadvies van Redburn Atlantic.

S&P 500 index                   5.634,58 (+0,02%)
Dow Jones index            41.606,18 (-0,03%)
Nasdaq Composite          17.628,06 (+0,20%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag licht in het rood.

Nikkei 225                     36.166,70 (-0,1%)
Shanghai Composite      2.702,85 (-0,1%)
Hang Seng                    17.660,02 (slotstand 17 sept.)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1119. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1116 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,1117 op de borden.

USD/JPY Yen   141,36
EUR/USD Euro  1,1119
EUR/JPY Yen   157,18

MACRO-AGENDA:
00:50 Export - Augustus (Jap)
08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Augustus (VK)
11:00 Inflatie - Augustus def. (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Augustus (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)
20:00 Federal Reserve - Dot plot en econ. ramingen (VS)
20:30 Federal Reserve - Toelichting Powell (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.