Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX start handelsdag vermoedelijk in het groen
Beeld: Euronext

AEX start handelsdag vermoedelijk in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,4 procent in het groen. 

Donderdag koerste de AEX index onder aanvoering van de halfgeleideraandelen al 1,0 procent hoger naar een slotstand van 893,25 punten.

De Europese handelsdag stond in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, die conform de marktverwachting de depositorente verlaagde met 25 basispunten tot 3,50 procent. Het besluit was unaniem, zei voorzitter Christine Lagarde in een toelichting. Daarin benadrukte ze ook dat "noch de volgorde, noch de omvang van ECB-renteverlagingen vooraf is bepaald."

De Duitse tienjaarsrente steeg na de toelichting op het besluit met 5 basispunten naar 2,16 procent. 

Nieuwe inflatieramingen van de ECB toonden vooral dat de kerninflatie nog enigszins hardnekkig blijft, onder meer door de aanhoudend hoge diensteninflatie. Verder werden de groeiramingen van drie maanden geleden licht neerwaarts bijgesteld.

De zwakkere groei zal volgens econoom Carsten Brzeski van ING de drijfveer worden voor meer agressieve renteverlagingen door de ECB, maar die komen er pas volgend jaar, denkt hij.

Wall Street wist donderdagavond zijn herstel, na de valse start van de maand september, verder vorm te geven en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot met een winst van 0,8 procent. Het was de vierde handelsdag op rij van winst.

Na de ECB is het volgende week de beurt aan de Federal Reserve om met een nieuw rentebesluit te komen. Marktvolgers rekenen in meerderheid op een daling van de rente met 25 basispunten, alhoewel een daling met 50 basispunten nog niet wordt uitgesloten.

Net zoals in Europa, is ook in de VS de inflatie hardnekkig. Zo bleek woensdag dat de kerninflatie voor consumenten in augustus iets was gestegen op maandbasis. En donderdagmiddag bleek dat de producentenprijzen op maandbasis ook weer met 0,2 procent zijn gestegen.

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien, met als positieve uitschieter de beurs in Hongkong met een winst van een procent, terwijl Tokio juist bijna een procent prijs gaf. 

De olieprijzen stegen daarnaast donderdag, net zoals woensdag, mede als gevolg van orkaan Francine die door de Golf van Mexico raasde en de olieproductie verstoorde. Inmiddels is Francine aan land gekomen in Louisiana en afgeschaald tot een tropische storm. 

Een vat WTI-olie werd donderdag 2,5 procent duurder op 68,97 dollar. Vanochtend steeg de future in de Aziatische handel verder met 0,7 procent.

Bedrijfsnieuws

De Nederlandse Staat is bereid om het belang in ABN AMRO met verlies te verkopen, zo bleek uit een Kamerbrief van minister Eelco Heinen van Financiën. "NLFI zal mij de komende periode adviseren over de verdere afbouw van het belang in ABN AMRO", voegde Heinen toe.

JPMorgan haalde ABN AMRO gisteren van de verkooplijst. De analisten bestempelden ABN AMRO als een potentiële overnameprooi. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg donderdag § 0,8 procent tot 5.595,76 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 41.096,77 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent hoger op 17.569,68 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.