Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen waarschijnlijk hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen waarschijnlijk hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, na het rentebesluit van de ECB en in afwachting van de Fed volgende week.

IG voorziet een openingswinst van 81 punten voor de Duitse DAX, een plus van 29 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten. Het was de dag van de ECB, en zoals verwacht werd de rente met 25 basispunten verlaagd.

Toch wilde de Europese Centrale Bank zich niet committeren aan een specifiek rentepad, nadat de rente donderdag voor de tweede keer dit jaar werd verlaagd. Dit werd duidelijk tijdens de toelichting van voorzitter Christine Lagarde op het rentebesluit.

De inflatie blijft taai en dus waarschuwde de centrale bank dat de inflatie naar verwachting aan het einde van dit jaar weer zal stijgen, deels omdat eerdere scherpe dalingen van de energieprijzen wegvallen uit de jaarcijfers. "In de tweede helft van volgend jaar wordt dan een daling richting onze doelstelling voorzien", zei de ECB.

De verwachtingen voor de kerninflatie werden wel licht opwaarts bijgesteld en Lagarde erkende in haar toelichting dat de ECB wel aandacht moet houden voor componenten van de kerninflatie. Lagarde benoemde daarbij de diensteninflatie en de loongroei, hoewel de laatstgenoemde wel volatiel zal blijven.

Ondertussen blijven de risico's voor de economische groei neerwaarts gericht, volgens Lagarde. De ECB verlaagde donderdag de groeiramingen licht ten opzichte van drie maanden geleden.

Die zwakkere groei zal volgens econoom Carsten Brzeski van ING de drijfveer worden voor meer agressieve renteverlagingen, maar die komen er pas volgend jaar, denkt hij.

Stijgers en dalers

In Frankfurt was de dagwinst voor Siemens Energy wat ruim 5 procent kon bijschrijven, gevolgd door Adidas, wat met 2,7 procent steeg.

Sartorius en Porsche hadden het lastiger en daalden respectievelijk 1,6 en 2,0 procent.

In Parijs voerde Safran de lijst aan met een winst van 3,2 procent, gevolgd door Legrand en Schneider Electric die 2,9 en 2,7 procent konden bijschrijven.

Edenred daarentegen verloor 2,6 procent.

De beurs in Amsterdam werd geleid door de chippers Besi, ASML en ASMI die tussen de 2,8 en 3,8 procent stegen.

Brussel werd gesteund door Azelis met een winst van 4,3 procent na een positief analistenrapport van ING en won Syensqo 2,5 procent op 70,66 euro. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Syensqo van 111 naar 105 euro, maar met handhaving van het koopadvies.

Het Zwitserse Roche daalde met meer dan 2 procent. Dit nadat woensdag het bedrijf aangaf dat de positieve resultaten die in juli werden vrijgegeven uit een vroege fase van een proef met de experimentele afslankpil, gebaseerd waren op slechts zes patiënten.

 

Euro STOXX 50          4.814,08 (+1,1%)
STOXX Europe 600       512,08 (0,8%)
DAX                    18.518,39 (+1,0%)
CAC 40                 7.435,07 (+0,5%)
FTSE 100               8.240,97 (+0,6%)
SMI                    11.982,34 (+0,5%)
AEX                    893,25 (+1,0%)
BEL 20                 4.216,75 (0,5%)
FTSE MIB               33.453,78 (+0,8%)
IBEX 35                11.400,20 (+1,1%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag licht in het groen.

De aandelenkoersen stegen donderdag, nadat beleggers de moeilijke start van september van zich af lijken te schudden en gebruik maakten van de dip in technologieaandelen. Dit met name in anticipatie op een renteverlaging door de Federal Reserve volgende week.


Woensdag verloor Wall Street aanvankelijk nog wat terrein, maar richting het slot werden die verliezen ruimschoots goedgemaakt. Het was voor de Dow en S&P 500 zelfs het grootste intradag herstel in 2 jaar.

De Nasdaq kon profiteren van de flink stijgende koersen van halfgeleideraandelen, waarbij zwaargewicht Nvidia zo'n 8 procent steeg. Jensen Huang, topman van Nvidia, uitte zich tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Goldman Sachs positief over de uitrol van Nvidia's nieuwe Blackwell processor en dat viel goed bij beleggers.

Nadat donderdagmiddag de ECB de rente met 25 basispunten had verlaagd naar 3,5 procent is het volgende week aan de Fed om haar rentebesluit bekend te maken. Het grootste gedeelte van de markt rekent op een daling van 25 basispunten.

Net zoals in Europa is ook in de VS de inflatie taai. Zo bleek woensdag dat de kerninflatie voor consumenten iets was gestegen op maandbasis en nog steeds meer dan 3 procent bedraagt.

Donderdagmiddag bleek dat in de VS de producentenprijzen op maandbasis met 0,2 procent ook weer zijn gestegen. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in augustus met 1,7 procent. Een maand eerder bedroeg de stijging nog wel 2,1 procent. De kernprijzen stegen in augustus met 3,3 procent op jaarbasis. In juli was dit 3,2 procent.

Ook werden afgelopen week in de VS 230.000 aanvragen voor een werkloosheidsuitkering gedaan, 2.000 meer dan een week eerder. Er werd een aantal van 225.000 nieuwe aanvragen verwacht.

Beleggers houden zich verder ook bezig met de nasleep van het presidentiële debat tussen Kamala Harris en Donald Trump eerder deze week. Volgens experts van Wellington Management vergroot een nek-aan-nek race de kans op een betwiste uitkomst van de verkiezingen en daarmee ook een moeizame overgangsperiode.

"Een dergelijke uitkomst zou een duidelijk negatief effect hebben op de bredere markten en op de toch al moeilijke geopolitieke context", aldus Wellington.

De olieprijzen stegen net zoals donderdag, mede als gevolg van orkaan Francine die door de Golf van Mexico raasde en de olieproductie verstoorde voordat deze aan land kwam in Louisiana. Francine is sindsdien gedegradeerd tot een tropische storm. Een vat WTI-olie werd 2,5 procent duurder op 68,97 dollar.

De rentes liepen wat op, wellicht gevoed door de voorzichtigheid van Lagarde aangaande toekomstige rentedalingen en ook dat er steeds meer kans lijkt op een 25 dan 50 basispuntenverlaging in de VS. De Amerikaanse tienjarige rente liep 3 basispunten op 3,69 procent.

De euro/dollar steeg licht naar 1,1070.

Stijgers en dalers

Chipaandelen als die van Nvidia en Advanced Micro Devices zaten woensdag nog stevig in de lift. Donderdag kwam daar een licht vervolg aan een steeg Nvidia 1,9 procent, terwijl AMD 0,6 kon bijschrijven.

Werknemers van Boeing gaan vandaag stemmen over een nieuwe cao die het gemiddelde loon in vier jaar met ongeveer een derde kan verhogen. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Farmaceut Champions Oncology steeg 9,6 procent hoger na sterke kwartaalcijfers.

De aandelen van Moderna daalden met 12,4 procent nadat de maker van de coronavaccins aankondigde dat het de R&D-kosten gaat verlagen en de ontwikkeling van sommige medicijnen zal stopzetten om geld te besparen.

Microsoft steeg 0,9 procent. De beursgigant is van plan om ongeveer 650 banen te schrappen bij zijn gamingdivisie. Dit meldde The Wall Street Journal donderdag op basis van een interne mail van het bedrijf.

General Mills daalde 0,2 procent. Het bedrijf verkoopt zijn Noord-Amerikaanse yoghurtbedrijf voor 2,1 miljard dollar aan de Franse zuivelbedrijven Lactalis en Sodiaal.

De aandelen van Kroger stegen met 7,2 procent. De supermarktketen rapporteerde gemengde resultaten over het tweede kwartaal en boekte aangepaste winsten die de verwachtingen met 2 cent per aandeel overtroffen. Echter, de inkomsten bleven achter bij de verwachtingen van Wall Street.

De aandelen van de dierenwinkel Petco stegen met 11,3 procent en bouwt voort op de rally van bijna 33 procent na de winstcijfers van woensdag, die de beste dag ooit voor het aandeel markeerde.

Nabeurs overtrof Adobe de verwachtingen, maar stelden de vooruitzichten voor het huidige kwartaal wat teleur en daalden de aandelen ruim 9 procent na de cijfers.


S&P 500 index              5.595,76 (+0,8%)
Dow Jones index            41.096,77 (+0,6%)
Nasdaq Composite           17.569,68 (+1,0%)

AZIË

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld.

Nikkei 225                     36.512,61 (-0,9%)

Shanghai Composite      2.714,77 (-1,0%)
Hang Seng                   17.408,38 (+1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1081. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1070 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1039 op de borden.

USD/JPY Yen   141,00

EUR/USD Euro  1,1081

EUR/JPY Yen  156,92

MACRO-AGENDA:

08:45 Inflatie - Augustus def. (Fra)
11:00 Industriële productie - Juli (eur)
14:30 Importprijzen - Augustus (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - September vlpg (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 Immobel - Halfjaarcijfers

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.