Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX krijgt 900 punten weer in vizier
Beeld: Euronext

AEX krijgt 900 punten weer in vizier

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend overtuigend hoger, waarbij techaandelen de kar trokken. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,3 procent op 896,32  punten.

"Techaandelen, en groeiaandelen in het algemeen, zijn weer gevraagd, nadat ze sinds de top van halverwege juli flink waren gecorrigeerd", merkte investment manager Simon Wiersma van ING. De winstnemingen waren volgens hem dan ook een beetje te ver doorgeslagen.

"De waardering van sommige groeiaandelen was misschien iets te ver opgelopen, maar lagere rentes in een omgeving waarin er geen sprake is van een recessie, zijn echter optimale omstandigheden voor groeiaandelen", aldus Wiersma. "We verwachten daarom dat groeiaandelen weer een inhaalslag kunnen maken ten opzichte van de nu soms wat te hoog gewaardeerde waardeaandelen."

Wall Street sloot woensdag uiteindelijk overtuigend hoger. "Vandaag reageren Europese beleggers op de late rally op Wall Street. De Europese beurzen hebben nog wat in te halen na de rally in de VS", stelde Wiersma, wijzend op het gemengde slot op woensdag in Europa.

De Amerikaanse inflatie bleek gisteren conform verwachting, maar de kerninflatie op maandbasis lag iets hoger dan voorzien, aldus SEB. "We denken dat dit de Federal Reserve niet zal afremmen om de rentes volgende week te verlagen", aldus analisten van de Zweedse bank. Na de inflatiecijfers van woensdag, lijkt de kans op een verlaging met 50 basispunten volgens de analisten evenwel verkeken.

Voor vandaag verwacht SEB dat de Europese Centrale Bank de rentes met 25 basispunten zal verlagen tot 3,50 procent, hetgeen ook door de bredere markten wordt voorziet.  

Verder is er vandaag nog aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen vanuit de VS.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1017. De olieprijzen stegen met ruim een procent.

Stijgers en dalers

Onder de volledig groengekleurde hoofdaandelen won Besi 5,7 procent, gevolgd door sectorgenoten ASML en ASMI, met winsten van circa 4,5 procent. ABN AMRO won 3,3 procent. JPMorgan verhoogde het advies voor de bank van Onderwogen naar Neutraal, terwijl het koersdoel 15,30 euro bleef. JPMorgan ziet ABN AMRO als een potentiële overnameprooi.

KPN verloor 1,2 procent.

In de Midkap won AMG opnieuw 4,8 procent. Persbureau Bloomberg schreef over speculatie dat de Chinese batterijreus CATL de lithiumproductie bij een grote mijn heeft stilgelegd vanwege zorgen over een overaanbod. Deze beslissing zou het aanbod van lithium beter moeten afstemmen op de vraag en daarmee ook de prijzen goed moeten doen.

Alfen schreef 2,7 procent bij. Air France-KLM verloor juist 1,3 procent.  

In de AScX wonnen BAM en NX Filtration 1,8 en 1,4 procent.

Smallcap Vivoryon won 6,7 procent na een update. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.