Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Vlakke opening AEX voorzien
Beeld: Euronext

Vlakke opening AEX voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot krap 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter 0,7 procent lager op 881,84 punten. 

Ook andere Europese beurzen lijken een voorzichtige opening tegemoet te gaan in aanloop naar het langverwachte inflatierapport uit de VS over augustus. Daarnaast proberen beleggers het eerste presidentsdebat tussen Kamala Harris en Donald Trump op waarde te schatten, terwijl ook cijfers over de Britse economie op de rol staan.

Recente zwakte in de Amerikaanse arbeidsmarkt heeft op Wall Street geleid tot de nodige terughoudendheid in aanloop naar de inflatiecijfers van vanmiddag, die meer inzicht kunnen geven in hoe sterk de Federal Reserve de rentes volgende week zal verlagen.

Ondanks een heropleving eerder dit jaar, lijkt de Amerikaanse inflatie de juiste kant op te tenderen, wat de Amerikaanse centrale bank de ruimte geeft om zich om de arbeidsmarkt te bekommeren en daarmee om de deur te openen voor de eerste renteverlaging in vier jaar.

"De inflatiecijfers van vanmiddag kunnen een beslissende factor zijn in de beslissing om de rentes met 25 basispunten of juist met 50 basispunten te verlagen", aldus Tom Essaye van Sevens Report Research. "Over het algemeen betekent een zwakker cijfer een positief bericht voor de markt en een grotere kans op een verlaging met 50 basispunten. En de markt zal een verlaging met 50 basispunten zeker verwelkomen", aldus Essaye.

"Ik zie geen reden voor de Fed om de rentes niet meer 50 basispunten te verlagen", stelde fondsbeheerder Chris Diaz van Brown Advisory. "Maar dat is wel de belangrijkste discussie in de markten."

Beleggers verwerken ook het eerste televisiedebat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. Analisten van Rabobank stelden dat Harris het eerste debat heeft gewonnen. "Dat is duidelijk wat de meeste polls laten zien", aldus de analisten van Rabobank. "Dit was in geen enkel opzicht een herhaling van het debat tussen Biden en Trump."

Volgens Rabobank verliep het debat teleurstellend, met weinig inhoudelijk diepgang. “Persoonlijke aanvallen waren er wel steeds.”

Het verkiezingsdebat kan ook van invloed zijn op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve volgende week, zeiden analisten van Evercore.

"Het vooruitzicht van een zeer spannende verkiezing kan de centrale bank ertoe aanzetten om een grote  renteverlaging uit te stellen tot na de verkiezingen.”

Toch denkt Rabobank nog aaltijd dat Trump de verkiezingen zal winnen. Harris zal nog een flinke inhaalslag moeten maken, om toch te winnen.

De olieprijs is dinsdag met meer dan 4 procent gedaald, nadat OPEC zijn groeiverwachting voor de wereldwijde vraag naar olie verlaagde. De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 4,3 procent lager op 65,75 dollar.

Oliekartel OPEC verlaagde zijn verwachting voor de vraag naar olie met 80.000 vaten per dag, tot een groei van ongeveer 2 miljoen vaten per dag dit jaar. Handelaren reageren daar sterk op, omdat OPEC vaak juist relatief optimistisch is over deze vraag, vergeleken met andere instanties.

De euro/dollar noteerde op 1,1045. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1025 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De vergunningen die ASML voortaan moet aanvragen in Den Haag voor de export van drie van zijn chipmachines naar China, betreft ook het onderhouden en het leveren van reserve-onderdelen en software updates voor deze machines, zo schreef persbureau Reuters dinsdagavond. In een reactie liet ASML dinsdag aan ABM Financial News weten dat wanneer er licenties moeten worden aangevraagd voor de export van machines, er ook toestemming nodig is voor onderhoud en reserve-onderdelen. "Zo werkt dat."

AI Prime & Cy, onderdeel van Advent International, is bezig om 20 miljoen aandelen InPost te verkopen. De verkoop via een versnelde boekprocedure betreft een belang van circa 4 procent.

Het Zweedse Connect Bus heeft een opdracht voor 47 bussen ingetrokken. Dit bevestigde de fabrikant uit Deurne woensdag aan ABM Financial News. Op vragen als hoeveel omzet met deze opdracht was gemoeid, of er boetes gepaard gaan met de annulering en waarom de order is geannuleerd, wilde Ebusco geen antwoord geven.

De fabrikant van nachtkijkers Theon International heeft een toeleveringscontract gesloten met Exosens, waardoor de gezamenlijke activiteit van beide bedrijven tot en met 2026 zeker gesteld is. Financiële details werden niet genoemd.  

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg dinsdag 0,4 procent tot 5.495,52 punten. Technologie-index Nasdaq steeg 0,8 procent tot 17.025,88 punten en de Dow Jones-index daalde 0,2 procent tot 40.736,96 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

3 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.