Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Aziatische beurzen koersen lager na sell-off op Wall Street
Beeld: BinckBank

Aziatische beurzen koersen lager na sell-off op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Aziatische beurzen noteerden maandagochtend eensgezind lager, met als negatieve uitschieter de Hang Seng index in Hongkong met een daling van twee procent. De Japanse Nikkei index en de Shanghai Composite gaven circa een procent prijs.  

De consumentenprijzen in China bleken in augustus in een iets hoger tempo te zijn gestegen dan in juli, met een stijging op jaarbasis van 0,6 procent. In juli stegen de prijzen nog met 0,5 procent. Economen hadden voor augustus een prijsstijging van 0,8 procent verwacht.

De Japanse economie groeide daarnaast in het tweede kwartaal met 2,9 procent op jaarbasis, ofwel minder dan de 3,2 procent die werd verwacht door economen.

Wall Street sloot vrijdag fors in het rood na de vrijgave van een licht tegenvallend banenrapport. Hoofdgraadmeter S&P 500 daalde 1,7 procent, terwijl techbeurs Nasdaq 2,6 procent prijsgaf.

Amerikaanse beleggers reageerden vrijdag op een tegenvallende banengroei in augustus, terwijl de werkloosheid volgens verwachting op maandbasis daalde van 4,3 procent naar 4,2 procent. Vaak is tegenvallend macronieuws op de beurs juist goed nieuws voor beleggers, omdat de kansen op renteverlagingen daardoor stijgen, maar die vlieger ging nu niet op. 

Ondanks een daling van de Amerikaanse tienjaarsrente afgelopen week met 20 basispunten naar 3,71 procent, gingen aandelen in de uitverkoop. Tijdens een verkorte handelsweek, vanwege Labor Day op maandag, daalde de S&P op weekbasis met 4,2 procent. De Nasdaq daalde bijna 6 procent. 

De Amerikaanse olie-future sloot vrijdag in New York Mercantile ruim 2 procent lager op 67,67 dollar, ofwel het laagste niveau sinds juni 2023. Eerder dit jaar piekte de future nog ruim boven de 90 dollar. 

Zorgen over onder meer de vrees voor een wereldwijde economische vertraging en een weifelend OPEC+ kartel wogen de laatste weken op de koersvorming van het zwarte goud. Vanochtend in Azië zit de future wel met 1,3 procent in de lift. 

De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een hogere opening, na de scherpe dalingen van afgelopen week. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.