Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Lagere opening AEX voorzien
Beeld: Euronext

Lagere opening AEX voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet, na de verliezen op Wall Street dinsdagavond en in Azië vanochtend. Een koersval van Nvidia en zwakke macrocijfers uit de Verenigde Staten deden het sentiment geen goed.

Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 1,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 1,3 procent lager op 908,85 punten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Nvidia en enkele andere bedrijven dagvaardingen gestuurd, op zoek naar bewijs dat de chipmaker de mededingingsregels heeft geschonden, zo meldde persbureau Bloomberg dinsdagavond nabeurs op basis van bronnen. Het aandeel verloor bijna 10 procent van zijn waarde in de reguliere handel en nog eens 2,4 procent nabeurs.

Beleggers in de VS keerden dinsdag terug van een lang weekend in verband met Labor Day op maandag en kregen direct zwakke macrocijfers te verwerken over de industrie in het land, waardoor de zorgen over een recessie opnieuw de kop opstaken.

"Wellicht hebben beleggers hun eerdere zorgen over de economie te snel naast zich neergelegd", aldus strateeg Arun Sai van Pictet Asset Management.

De inkoopmanagersindex van S&P Global liet in augustus een verdere krimp zien van de industrie, terwijl de index van ISM onder het niveau kwam dat werd verwacht door economen en daarbij ook opnieuw krimp toonde.

De ISM-productie-index wijst nog steeds op een krimpende sector, waarbij de belangrijkste deelindexen, die voor nieuwe orders en productie, zich in het slop bevinden. Ook de bouwactiviteit koelt af, wat betekent dat de groei in de tweede helft van dit jaar door de dienstensector zal moeten worden gerealiseerd, aldus econoom James Knightley van ING.

De data volgen voorafgaand aan het maandelijkse banenrapport van aankomende vrijdag, een belangrijk datapunt dat kan bepalen hoe snel de Federal Reserve de rentes zal verlagen.

Ook in Azië stonden de beurzen vanochtend flink onder druk. Grote verliezen waren er in Japan voor halfgeleideraandelen als Renesas Electronics, Tokyo Electron en Advantest met koersdalingen tot wel 8 procent. Softbank, eigenaar van chipreus Arm, gaf 7 procent prijs.

Vanochtend bleek dat de Chinese dienstensector in augustus minder hard is gegroeid dan in juli, terwijl de Japanse dienstensector de groeiversnelling uit juli wist vast te houden.

De olieprijzen zijn dinsdag flink lager gesloten, waardoor alle winsten voor het jaar teniet werden gedaan. Dit vooral omdat oliehandelaren rekenen op een toename van het aanbod, terwijl de vraag onder druk staat.

Bij een settlement van 70,34 dollar werd een vat West Texas Intermediate 4,4 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde dinsdag bijna 5 procent naar 73,75 dollar. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 0,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1054. Dinsdagavond noteerde het muntpaar op 1,1040.

Bedrijfsnieuws

ForFarmers en team agrar, onderdeel van DLG Group, hebben besloten om hun voeractiviteiten in Duitsland samen te voegen.

FMR LLC heeft een kleiner belang in Galapagos gemeld. FMR meldde een belang van 2,69 miljoen aandelen Galapagos, ofwel een belang van 4,08 procent. De vorige melding, van 13 augustus toonde nog een belang van 5,61 procent.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 2,1 procent tot 5.528,93 punten, de Dow Jones index verloor 1,5 procent tot 40.936,93 punten en de Nasdaq noteerde zelfs 3,3 procent lager op 17.136,30 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

AMX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.