Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Opnieuw flink beroerde maandstart voor Wall Street
Beeld: ABM Financial News

Opnieuw flink beroerde maandstart voor Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenkoersen op de Amerikaanse beurzen beleefden net zoals begin Augustus een beroerde maandstart. Dit vooral omdat technologienamen dinsdag het moeilijk hadden en nieuwe economische gegevens de angst rond de gezondheid van de economie weer aanwakkerden.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,1 procent tot 5.528,93 punten, de Dow Jones index verloor 1,5 procent tot 40.936,93 punten en de Nasdaq noteerde zelfs 3,3 procent lager op 17.136,30 punten.

Na een lang weekend begon het in eerste instantie nog vrij rustig, maar tijdens de handel intensifieerde de dalingen zich als gevolg van de dalingen bij een aantal zwaargewichten. Zo daalden alle namen van de “magnificent seven” met Nvidia als negatieve uitschieter. Het lijkt erop dat beleggers nog steeds twijfelen over AI en of het wel de gehoopte kasstromen zal opleveren. Daarnaast werden de beurzen ook geconfronteerd met tegenvallende macro-economische data.

Zo vertoonden twee metingen over de Amerikaanse economie verdere zwakte. Die van S&P Global liet in augustus een verdere krimp zien van de industrie, terwijl de inkoopmanagersindex van ISM onder het niveau kwam dat werd verwacht door economen en daarbij ook opnieuw krimp toonde.

De ISM-productie-index wijst nog steeds op een krimpende sector, waarbij de belangrijkste nieuwe orders en productiecomponenten zich in het slop bevinden. Ook de bouwactiviteit koelt af, wat betekent dat de groei in de tweede helft van dit jaar door de dienstensector zal moeten worden verzorgd, aldus James Knightley, hoofdeconoom bij ING.

Ook keken beleggers alvast vooruit naar de ontwikkeling van de Amerikaanse banenmarkt waar deze week meer over bekend wordt gemaakt. Zo staan woensdag de vacatures op de rol, donderdag de ADP-cijfers plus de wekelijkse steunaanvragen en is het vrijdag tijd voor de officiële banencijfers van de Amerikaanse overheid. Deze werden recent nog flink neerwaarts bijgesteld.

En nu de inflatie voldoende lijkt af te koelen, lijkt de Fed in toenemende mate gefixeerd op de arbeidsmarkt als het gaat om het te volgen rentebeleid.

"Amerikaanse beleggers keren terug van het lange weekend...met het meest cruciale banenrapport van het jaar in het vooruitzicht. Dit rapport zal de koers van de Fed voor 2024 bepalen en iedereen hoopt op een stabiele situatie waarbij de cijfers precies in het 'Goldilocks'-scenario passen", aldus SPI Asset Management.

"Met iets minder dan 100 basispunten aan versoepeling door de Federal Reserve op tafel, verspreid over drie rentebesluiten tegen het einde van het jaar, klinkt dit scenario de aandelenmarkten als muziek in de oren, vooral omdat de groei en de [bedrijfs]winsten standhouden. Maar wanneer de lat zo hoog wordt gelegd, kan zelfs een kleine neerwaartse misser leiden tot een golf van teleurstelling", waarschuwde SPI.

Dinsdag viel ook de daling van de olieprijzen op. Zo naderde een vat WTI-olie de laagste prijs van 2024. Een vat WTI-olie werd 4,4 procent goedkoper op 70,34 dollar. Dit was vooral het gevolg van de tegenvallende economische ontwikkelingen in China waar dit weekend bleek dat de productie in de industrie in augustus is gedaald tot het laagste punt in zes maanden. China is de grootste importeur van ruwe olie ter wereld. Bovendien staan er ook nog steeds geplande versoepelingen van de OPEC+ op de agenda en lijken de problemen in Libië minder erg dan eerder werd aangenomen.

De rentes daalden na de tegenvallende data in de VS, terwijl de euro/dollar ten opzichte van de ochtendhandel stabiliseerde op 1,1040.

Stijgers en dalers

De grootste klappen vielen in de technologiehoek, waar alle “magnificent seven” aandelen terrein verloren met Nvidia als negatieve uitschieter met een verlies van 9,5 procent. Maar er waren meerdere aandelen die flink daalden, zoals het veel geplaagde Intel dat bijna 9 procent verloor.  AMD daalde 7,8 procent en Broadcom en Qualcomm moesten meer dan 6 procent inleveren.

De Dow Jones Index werd geconfronteerd met een flink verlies van Boeing wat ruim 7,0 procent verloor na een flinke afwaardering van Wells Fargo, waardoor het aandeel het laagste niveau in een jaar bereikte. Ook zwaargewicht Goldman Sachs verloor 4,5 procent.

Constellation Brands wist daarentegen 2,5 procent bij te schrijven, ondanks een flinke neerwaartse bijstelling van de outlook. Voor dit jaar rekent Constellation Brands niet langer op een winst per aandeel van 14,63 tot 14,93 dollar, maar op 3,05 tot 7,92 dollar, als gevolg van de miljarden afschrijving.

De stijging was met name te danken aan de opwaarts bijgestelde bandbreedte van de verwachte aangepaste winst per aandeel, van 13,50 tot 13,80 dollar per aandeel naar 13,60 tot 13,80 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen momenteel op een aangepaste winst per aandeel van 13,71 dollar. Op 3 oktober komt het bedrijf met cijfers over het tweede kwartaal.

De aandelen van Tesla daalden 1,6 procent. Het bedrijf is van plan om een zeszits variant van zijn Model Y auto te produceren in China vanaf eind 2025 om zo de populariteit van zijn bestverkochte model te verhogen. Dit meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van bronnen. Verder toonden Chinese overheidscijfers maandagavond dat Tesla in China in augustus meer auto's heeft verkocht, nadat ruimere subsidies voor het vervangen van oude auto's door elektrische of hybride auto's de vraag aanjoeg in de grootste markt voor elektrische auto's ter wereld.

US Steel daalde 6,1 procent. Vicepresident Kamala Harris zei maandag tijdens een campagnebijeenkomst dat ze tegen de verkoop van de Amerikaanse staalproducent aan het Japanse Nippon is. US Steel moet volgens Harris in Amerikaanse handen blijven.

Halliburton daalde 4 procent. De oliedienstverlener werd in augustus slachtoffer van een cyberaanval, zo werd eerder bekend. Dinsdag meldde Halliburton dat men nog altijd werkt aan een oplossing en dat er kosten zijn gemaakt vanwege de hack. Er wordt echter geen grote financiële impact verwacht, aldus het bedrijf.

Onder meer Hewlett Packard Enterprise, FuelCell en Broadcom publiceren in de loop van deze week nog kwartaalcijfers.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.