Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Zwakke Amerikaanse cijfers zetten Europese beurzen lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Zwakke Amerikaanse cijfers zetten Europese beurzen lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten, mede na tegenvallende cijfers uit de VS waardoor de zorgen over de economie weer toenamen.

De Stoxx Europe 600 index daalde 1,0 procent naar 519,84 punten. De Duitse DAX verloor ook 1,0 procent tot 18.747,11 punten. De Franse CAC 40 moest 0,9 procent terrein prijsgeven op 7.575,10 punten. De Britse FTSE sloot 0,8 procent lager op 8.298,46 punten.

De stemming was al wat bedrukt voor de opening van de Amerikaanse beurzen, maar de Europese markten kwamen extra onder druk te staan na tegenvallende macro-economische data in de VS. Zo vertoonden twee metingen over de Amerikaanse economie verdere zwakte. Die van S&P Global liet in augustus een verdere krimp zien van de industrie, terwijl de inkoopmanagersindex van ISM onder het niveau kwam dat werd verwacht door economen en daarbij ook opnieuw krimp toonde.

Tevens keken beleggers alvast vooral naar de ontwikkeling van de Amerikaanse banenmarkt waar deze week meer over bekend wordt gemaakt. Zo staan woensdag de vacatures op de rol, donderdag de ADP-cijfers plus de wekelijkse steunaanvragen en is het vrijdag tijd voor de officiële banencijfers van de Amerikaanse overheid. Deze werden recent nog flink neerwaarts bijgesteld.

En nu de inflatie voldoende lijkt af te koelen, lijkt de Fed in toenemende mate gefixeerd op de arbeidsmarkt als het gaat om het te volgen rentebeleid.

"Amerikaanse beleggers keren terug van het lange weekend...met het meest cruciale banenrapport van het jaar in het vooruitzicht. Dit rapport zal de koers van de Fed voor 2024 bepalen en iedereen hoopt op een stabiele situatie waarbij de cijfers precies in het 'Goldilocks'-scenario passen", aldus SPI Asset Management.

"Met iets minder dan 100 basispunten aan versoepeling door de Federal Reserve op tafel, verspreid over drie rentebesluiten tegen het einde van het jaar, klinkt dit scenario de aandelenmarkten als muziek in de oren, vooral omdat de groei en de [bedrijfs]winsten standhouden. Maar wanneer de lat zo hoog wordt gelegd, kan zelfs een kleine neerwaartse misser leiden tot een golf van teleurstelling", waarschuwde SPI.

Dinsdag viel ook de daling van de olieprijzen op. Zo bereikte een vat Brent olie de laagste prijs van 2024, met een verlies van 4,6 procent op 73,99 dollar rond het slot van de Europese beurzen. Dit was vooral het gevolg van de tegenvallende economische ontwikkelingen in China waar dit weekend bleek dat de productie in de industrie in augustus is gedaald tot het laagste punt in zes maanden. China is de grootste importeur van ruwe olie ter wereld. Bovendien staan er ook nog steeds geplande versoepelingen van de OPEC+ op de agenda en lijken de problemen in Libië minder erg dan eerder werd aangenomen. Dat alles is dinsdag een negatieve cocktail voor de olieprijzen.

De rentes daalden zowel in de VS als Europa na de tegenvallende data in de VS, terwijl de euro/dollar ten opzichte van de ochtendhandel stabiliseerde op 1,1037. Maandagavond handelde het muntpaar echter nog op 1,1069.

Stijgers en dalers

In een overwegend roodgekleurd Frankfurt wist Symrise een winst van 1,9 procent op de borden te zetten, gevolgd door Hannover Re met een winst van 0,9 procent. Zalando won 0,7 procent.

Onderaan was het een stuk drukker en verloor Infineon 4,7 procent. Ook Porsche en Daimler Truck beleefden een slechte dag en verloren meer dan 3 procent.

Volkswagen verloor 1,2 procent, terwijl het zich opmaakt voor een confrontatie met de vakbonden, kort nadat het bedrijf zei dat het niet kan uitsluiten dat fabrieken in het thuisland voor het eerst in zijn bijna 90-jarige geschiedenis worden gesloten. Ook de aandelen van Mercedes-Benz en BMW stonden dinsdag onder druk.

In Parijs wist Teleperformance met een winst van 2,7 procent zich aan het negatieve sentiment te onttrekken. TotalEnergies verloor ruim 3 procent als gevolg van de dalende olieprijzen. Ook Shell verloor bijna 3 procent. STMicroelectronics daalde met 4,6 procent. In Parijs was ArcelorMittal de grootste daler met een verlies van ruim 5 procent.

In Amsterdam was IMCD de grootste stijger. Het aandeel kon bijna 3 procent bijschrijven. De distributeur van chemicaliën profiteerde van een positief rapport van Jefferies. Het koersdoel voor IMCD werd verhoogd van 140,00 naar 170,00 euro.

De chippers hadden dinsdag een negatieve invloed op het sentiment. ASMI, ASML en Besi daalden tussen de 3,1 en 4,6 procent.

In Brussel was Azelis de grootste stijger na ook een positief rapport van Jefferies De analisten verhoogden dinsdagmorgen het advies voor Azelis naar Kopen met een koersdoel van 24 euro. Het aandeel steeg met 1,8 procent in de Bel20. Umicore was de grootste daler met een verlies van ruim 5 procent. Chipper Melexis verloor 3,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street roodgekleurd en begonnen alle drie de indices slecht aan de nieuwe maand. De toonaangevende S&P 500 noteerde 1,4 procent lager en de Nasdaq daalde meer dan 2 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt verkopen

2 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.