Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
IMCD uitblinker in vlakke AEX
Beeld: Euronext

IMCD uitblinker in vlakke AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel in het rood.

De AEX index daalde met 0,4 procent tot 916,90 punten.  

"Met een aansterkende euro voelt de markt wat risk-off-achtig aan", stelde Friso Rengers van ING Investment Office. "Maar dat is alleen interessant voor kortetermijnhandelaren. De langere trend is nog altijd positief en riks-on met aanhoudende liquiditeit en lagere rentes in het vooruitzicht, terwijl economieën intact blijven en bedrijfswinsten meevallen."

Beursexperts zijn neutraal gestemd over de maand september, maar zien daarin wel kansen voor ASML, bleek uit een maandelijkse enquête die analist Corné van Zeijl van Cardano afneemt.

Over de maanden daarna is men optimistischer gestemd, omdat september doorgaans een slechte beursmaand zou zijn. Voor deze maand is er vooral vertrouwen in ASML, ASR Nederland, Heineken en Shell. Besi moet juist worden gemeden, net als ArcelorMittal, volgens de experts.

Vanmiddag zal de aandacht uitgaan naar de Amerikaanse ISM-inkoopmanagersindex.

Olie werd goedkoper. Een future voor een vat West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot net onder de 73 dollar en Brent-olie kostte 75,63 dollar, een daling van 1,4 procent.

De euro/dollar daalde tot 1,1051. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er nog 1,1069 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door IMCD.

De distributeur van chemicaliën profiteerde van een positief rapport van Jefferies, dat IMCD en sectorgenoot Azelis op zijn kooplijst zette, op een verwacht marktherstel en aanstaande strategie-updates van de nieuwe CEO's van beide bedrijven. Het koersdoel voor IMCD werd verhoogd van 140,00 naar 170,00 euro. Het aandeel noteerde dinsdag 4,1 procent hoger op 153,30 euro.

ArcelorMittal was de sterkste daler, met 1,6 procent. Oliebedrijf Shell deed ook een stap terug, evenals halfgeleiderbedrijven Besi en ASML. Volgens Van Zeijl beschouwen beursexperts ASML als een kansrijk aandeel voor september, maar geldt het tegenovergestelde voor Besi. "De experts hebben een haat-liefde verhouding met dit aandeel. Dan staat het bij de toppers, dan weer bij de floppers", aldus Van Zeijl.

Klik hier voor: ASML kansrijk maar beter wegblijven bij Besi

Randstad won 0,7 procent, nadat branche-organisatie ABU meldde dat de daling van de omzet in de uitzendbranche in de afgelopen periode tot staan kwam, hoewel het aantal gewerkte uren nog wel daalde. 

De grondstofgevoelige aandelen AMG en Aperam waren de sterkste dalers in de AMX. Zij verloren 2,8 procent.

Ook Alfen verloor 1,9 procent terrein na een koersdoelverlaging van Jefferies, terwijl Allfunds de sterkste stijger was met een plus van 1 procent.

Bij de smallcaps was FastNed in trek met een koerswinst van 3,5 procent. Bussenfabrikant Ebusco verloor juist 6,6 procent. Het geplaagde aandeel zag de koers maandag nog omhoogschieten op het bericht dat er een nieuwe CEO is aangetrokken.  

Euronext steeg 1 procent. ING verhoogde de winstverwachtingen na de sterke halfjaarcijfers en de volumecijfers voor juli. Het koopadvies en het koersdoel van 107,80 euro bleven ongewijzigd.

De fabrikant van funderingen voor windturbines Sif meldde een definitieve opdracht in de Baltische Xee. Het aandeel steeg met 1,5 procent.

Voetbalclub Ajax verkoopt zijn vleugelspits Steven Bergwijn voor 21 miljoen euro aan Al-Ittihad uit Saoedi-Arabië. Het aandeel Ajax daalde een half procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.