Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Media: OPEC+ zet plannen voor gefaseerde productieverhoging door
Beeld: ABM Financial News

Media: OPEC+ zet plannen voor gefaseerde productieverhoging door

(ABM FN-Dow Jones) OPEC+ zet de plannen door om de productie vanaf oktober stapsgewijs te verhogen. Dit meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van informatie van verschillende bronnen.

De productieverstoringen in Libië en de toegezegde productieverlagingen door sommige leden om de overproductie te compenseren zorgen voor een krapper aanbod en zouden de impact van een afnemende vraag voldoende moeten compenseren, volgens het kartel en zijn bondgenoten.

Acht OPEC+ leden zullen hun productie in oktober met 180.000 vaten per dag verhogen, volgens het persbureau, als onderdeel van het plan om te beginnen met het afbouwen van de vrijwillige productiebeperkingen, die momenteel 2,2 miljoen vaten per dag omvatten. De overige outputbeperkingen worden tot eind 2025 gehandhaafd, zei Reuters.

Een vertraging in de groei van de olievraag, met name in China, woog de afgelopen tijd op de olieprijzen en wakkerde de speculatie aan dat OPEC+ zijn geplande productieverhogingen wellicht niet door zou zetten.

Maar zes OPEC+ bronnen vertelden Reuters dat het plan om de productie te verhogen van kracht blijft nu het verlies van Libische productie de markt krapper maakt en de hoop groeit dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente medio september zal verlagen.

"Er zijn veel onzekerheden over de vraag, maar er is ook de hoop dat de renteverlaging door de Fed de economische groei zal stimuleren", zei een van de bronnen tegen het persbureau.

OPEC+ heeft geen formele besprekingen gepland totdat de energieministers in het Joint Ministerial Monitoring Committee bijeenkomen op 2 oktober. Het JMMC kan aanbevelingen doen aan de bredere OPEC+ groep.

Een vat WTI-olie werd in reactie op het bericht van Reuters ruim 2 procent goedkoper op 74,23 dollar en de prijs van een vat Brent daalde 1,9 procent op 77,32 dollar.

Analist Phil Flynn van de Price Futures Group sprak van een zogeheten 'taper tantrum', een term die eerder ook gebruikt werd in relatie tot het afbouwen van steun door centrale banken.

Volgens Flynn lijkt het "een reflexmatige reactie en een mogelijke overreactie die waarschijnlijk wordt versterkt omdat we het vakantieweekend van Labor Day ingaan", aldus de expert. "Het is de zoveelste taper tantrum als het gaat om olieproductieverlagingen."

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.