Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX blijft dicht bij huis
Beeld: Euronext

AEX blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De AEX noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel vrijwel onveranderd, in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers.

De AEX index daalde met 0,1 procent tot 923,36 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen.

"Vandaag kijkt de markt uit naar de Amerikaanse PCE", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. "De Fed houdt deze metriek nauwlettend in de gaten en het zou nog steeds van invloed kunnen zijn op het rentebesluit van de beleidsmakers in september", voegde hij toe.

De inflatie in de eurozone is in augustus conform de verwachting gedaald, evenals de kerninflatie. De consumentenprijzen stegen deze maand met 2,2 procent, hetgeen ook werd voorspeld, waar de inflatie in juli nog uitkwam op 2,6 procent. In juni was de inflatie 2,5 procent. De kerninflatie bedroeg 2,8 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder. De daling was een bevestiging van de inflatieontwikkeling in Duitsland en Frankrijk.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse consumentenprijzen in augustus ook iets minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. De inflatie bedroeg echter nog altijd 3,6 procent op jaarbasis, tegen 3,7 procent in juli.

Olie werd vrijdag 0,2 procent duurder op 76,08 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1084. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1076 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1077 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een winst van 1,8 procent. IMCD was met een winst van 1,2 procent een goede tweede. Besi, ASMI en ASML bungelden onderaan met verliezen van 1 tot 2,5 procent.

In de AMX ging Air France-KLM aan kop met een winst van 2,8 procent, OCI steeg 2,0 procent. OCI meldde donderdagavond de afronding van de verkoop van IFCO aan Koch voor 3,6 miljard dollar.

Alfen noteerde 1,2 procent lager en Basic-Fit verloor 1,4 procent. ING wees op de plannen van de Nederlandse regering om de btw op sporten te verhogen van 9 naar 21 procent.

Eurocommercial steeg 1,3 procent, na cijfers. Terwijl Berenberg sprak van solide cijfers, waren de halfjaarcijfers van het vastgoedconcern volgens de analisten van Jefferies min of meer in lijn met sectorgenoten.

Smallcap Sif steeg 1,6 procent, na cijfers. Volgens ING was bde funderingsspecialist in het tweede kwartaal veel winstgevender dan verwacht. Dit verschil schreef de bank echter toe aan timing. "Want Sif herhaalde de outlook voor 2024 van een aangepaste EBITDA van circa 35 miljoen euro".

Brunel noteerde 0,3 procent hoger. De raad van commissarissen van Brunel heeft Peter de Laat benoemd tot CEO per 1 oktober 2024.  

HAL daalde 0,2 procent, na halfjaarcijfers. De nettovermogenswaarde van HAL steeg in de eerste zes maanden van 2024 met 6,7 procent tot 160,20 euro per aandeel. Dit was volgens Degroof Petercam met name het resultaat van de goede prestaties van Vopak en SBM Offshore, maar vooral van Boskalis. De rest van de portefeuille presteerde volgens de analist minder indrukwekkend. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 123 naar 136 euro met handhaving van het Houden advies.

Avantium daalde met meer dan 10 procent, nadat ABN AMRO Oddo het advies verlaagde naar Underperform. De recent gepubliceerde halfjaarcijfers bevatten volgens ABN twee grote tegenvallers.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.