Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street op weg naar hoger slot
Beeld: NYSE

Wall Street op weg naar hoger slot

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag hoger met nog een paar uur handel te gaan, ondanks dat zwaargewicht Nvidia na goede cijfers toch een stapje terug moest doen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,8 procent tot 5.636,86 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 41.562,74 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent hoger op 17.729,27 punten.

Donderdag kregen de Amerikaanse indices onder meer wat steun van meevallende economische data. Het aantal wekelijkse werkloosheidsaanvragen daalde ten opzichte van de week ervoor, waardoor de zorgen over de recessie verder afnamen.

De zorgen bij de Fed over de arbeidsmarkt worden daardoor niet bevestigd. De wekelijkse steunaanvragen lijken te blijven steken rond het niveau van 235.000, stelde ING voorafgaand aan het rapport. "Maar op enig moment zouden ze moeten gaan stijgen en Fed-voorzitter Powell klonk eerder een beetje nerveus over het tempo waarin de arbeidsmarkt verslechtert."

Ook werd het bruto binnenlands product voor het tweede kwartaal naar boven herzien, van een initiële groei van 2,8 naar 3 procent.

Maar er was ook minder goed nieuws. Zo bleken de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in juli flink te zijn gedaald. De verkoopindex daalde met 5,5 procent naar 70,2, de laagste stand sinds 2001, toen werd begonnen met het bijhouden van deze data. Economen rekenden juist op een lichte stijging. Op jaarbasis daalden de aanstaande woningverkopen in juli met 8,5 procent.  

Vrijdag zal de focus van beleggers verschuiven naar de PCE-inflatie data, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve.

De olieprijzen stegen na twee dagen van dalingen als gevolg van de toenemende zorgen over de politieke ontwikkelingen in Libië en de mogelijke verstoringen in de toevoer van olie. Een vat WTI-olie werd 1,7 procent duurder op 75,74 dollar.

De rentes liepen wat op en noteerde de Amerikaans tienjarige rente op 3,87 procent en de tweejarige rente op 3,90 procent. Ofwel nog maar een verschil van 3 basispunten negatief. Het verschil is negatief sinds juli 2022 toen de Fed in dat jaar de rente flink begon op te schroeven.

De meevallende inflatiecijfers in Europa op donderdag zette druk op de euro/dollar. Het muntpaar daalde naar 1,1082.

Stijgers en dalers

Nvidia daalde bijna 4 procent, nadat het aandeel woensdag nabeurs nog krap zeven procent lager stond. De met veel fanfare afgewachte resultaten waren opnieuw sterk, maar onder de motorkap wezen de cijfers op de uitdagingen van de toegenomen complexiteit van de nieuwste producten van Nvidia, terwijl de groei vertraagde ten opzichte van het noodtempo dat afgelopen jaar werd neergezet.

Best Buy steeg ruim 15 procent. De elektronicaretailer verhoogde de winstverwachting na sterker dan verwachte omzet- en winstcijfers over het afgelopen kwartaal.

De aandelen van de discountretailer Dollar General daalden met ongeveer 30 procent nadat het bedrijf zijn omzet- en winstverwachtingen voor het hele jaar had verlaagd. Todd Vasos, CEO van Dollar General, zei dat de zwakkere verkooptrends gedeeltelijk te wijten zijn aan kernklanten die zich ‘financieel beperkt’ voelen. De retailer rapporteerde ook teleurstellende resultaten voor het tweede kwartaal. De aandelen van concurrent Dollar Tree daalden als gevolg met ongeveer 10 procent.

Fintechbedrijf Affirm steeg bijna 35 procent. Dit nadat het bedrijf bekendmaakte veel minder verlies te hebben geboekt dan verwacht in het afgelopen kwartaal, terwijl de omzet bijna 10 procent boven verwachting was met 659 miljoen dollar.

Salesforce steeg 0,5 procent. Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting na een omzetgroei van 8 procent in het tweede kwartaal.

De aandelen Birkenstock daalden bijna 17 procent nadat het bedrijf de winstverwachtingen niet kon waarmaken.

CrowdStrike won 5,5 procent. Dit ondanks dat het bedrijf liet weten dat de wereldwijde computerstoring die vorige maand werd veroorzaakt door een fout in zijn Falcon-software de toekomstige winsten zou beperken. Het bedrijf spendeerde meer dan 60 miljoen dollar aan incentives voor klanten na de pijnlijke blunder.

Campbell Soup daalde 2,1 procent. Het bedrijf boekte een klein verlies in het afgelopen kwartaal, bij een licht dalende autonome omzet omdat de prijzen met 2 procent daalden.

HP won 3,6 procent, ondanks een lager dan verwachte aangepaste winst, maar rapporteerde wel een sterkere omzet.

De aandelen van Berkshire Hathaway van Warren Buffet steeg 0,8 procent en scherpte daarmee de recordstanden aan.

Ook TransDdigm Group, de luchtvaarttoeleverancier scherpte de records aan en steeg het aandeel donderdag met 3,0 procent.

Nutanix steeg 20,0 procent na cijfers. Pure Storage daalde juist met 15,1 procent en Okta ruim 16,0 procent, na resultaten.

Yelp klaagt Google aan voor het misbruiken van zijn dominante marktpositie en het smoren van concurrentie in lokale markten. Yelp noteerde 2,3 procent hoger en Alphabet 0,1 procent lager.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.