Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen naar verwachting vlak
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen naar verwachting vlak

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een verdeelde opening tegemoet, nadat de kwartaalcijfers van Nivdia woensdagavond resulteerden in een koersdaling.

Nvidia zag in het tweede kwartaal de omzet en winst hard stijgen en overtrof ook de verwachtingen. Daarbij zei het bedrijf voor het lopende kwartaal een verdere omzetstijging te voorzien. Desondanks lijkt het aandeel Nvidia vanmiddag circa 7 procent lager te gaan openen.

IG voorziet een openingsverlies van 7 punten voor de Duitse DAX, een min van 14 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 24 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten. Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Franse consumentenvertrouwen in augustus verder is gestegen. De index kwam uit op 92. Dat was 91 een maand eerder.

Bedrijfsnieuws

Een grootschalige consolidatie van Europese maaltijdbezorgers is een goed scenario, volgens analisten van JPMorgan. Zij denken dat het nieuwe management bij Prosus de aanjager kan worden. De voormalig CEO van iFood, eigendom van Prosus, is nu de topman van de investeerder. Hij zou de activiteiten van Delivery Hero in Latijns-Amerika kunnen kopen en combineren met iFood. Ook zou Prosus zowel Just Eat Takeaway als Delivery Hero kunnen kopen en samenvoegen met iFood. Topman Jitse Groen van Just Eat tweette lachend naar zijn collega bij Delivery Hero dat er dan wel moet worden gewerkt aan de naam die de analisten hebben bedacht, JustiFoodHero. Het aandeel Just Eat Takeaway daalde 0,6 procent en Delivery Hero verloor 1,4 procent. Prosus daalde 1,6 procent.

In Brussel steeg verzekeraar Ageas bijna 4 procent na sterke halfjaarcijfers en de aankondiging van een aandeleninkoop.

Nordea Bank moet een boete van 35 miljoen dollar betalen aan de toezichthouder in New York voor het niet nakomen van de regelgeving. Het aandeel steeg fractioneel.

Lego boekte 13 procent meer omzet, meldde de Deense speelgoedfabrikant, na de lancering van ongeveer 300 nieuwe sets van bouwsteentjes sinds januari.

In Frankfurt steeg Covestro ruim 3 procent, Symrise won ook ruim 3,0 procent en Munich Re noteerde bijna 2 procent hoger. Zalando daalde met 2,6 procent.

BMW daalde met 1,5 procent, Volkswagen verloor ongeveer een half procent en Porsche noteerde ook een half procent lager. Mercedes Benz verloor 0,7 procent.

In Parijs won ArcelorMittal 1,2 procent na een koopadvies van Deutsche Bank. Schneider Electric steeg 0,6, terwijl Kering 1,2 procent lager noteerde. Hermes daalde 0,5 procent.

Euro STOXX 50          4.913,03 (+0,3%)
STOXX Europe 600       520,60 (+0,3%)
DAX                    18.782,29 (+0,5%)
CAC 40                 7.577,67 (+0,2%)
FTSE 100               8.343,85 (0,0%)
SMI                    12.348,70 (+0,4%)
AEX                    910,74 (+0,3%)
BEL 20                 4.132,83 (+0,4%)
FTSE MIB               33.880,05 (+0,3%)
IBEX 35                11.332,00 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures verdeeld op donderdag, met winst voor de Dow Jones, maar verlies voor de Nasdaq.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten, waarbij alle ogen waren gericht op de kwartaalcijfers van Nvidia, die nabeurs verschenen.

"De cijfers van Nvidia zullen bepalend zijn voor de korte-termijnontwikkeling van de Nasdaq. De cijfers worden gezien als het ijkpunt om te beoordelen of de AI-trein nog op het goede spoor zit", zeiden analisten van ING.

Daarnaast kijkt de markt uit naar PCE-inflatiecijfers, die vrijdag worden gepubliceerd. Econoom Tani Fukui van MetLife Investment Management verwacht geen vuurwerk van de cijfers, maar gelooft dat een bescheiden stijging van de inflatie op maandbasis door de markten zal worden getolereerd. Het is volgens haar echt de arbeidsmarkt die de omvang zal bepalen van een renteverlaging door de Fed.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde woensdag 1 basispunten hoger op 3,848 procent, terwijl de tweejaarsrente stabiel noteerde op 3,871 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen met 0,5 procent. De marktindex steeg van 225,8 naar 226,9.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,01 dollar, ofwel 1,3 procent, lager op 74,52 dollar. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een drietal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en economische groeicijfers, gevolgd door de aanstaande woningverkopen later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Super Micro Computer daalde 19,0 procent, nadat het concern zei meer tijd nodig te hebben om de jaarcijfers aan te leveren bij de toezichthouder. De cijfers over het boekjaar dat op 30 juni eindigde, zouden uiterlijk op 30 augustus moeten worden ingediend. Super Micro verwacht niet dat dit lukt en zal daarom uitstel aanvragen.

Box heeft zijn outlook verhoogd en meldde dat zijn AI-producten de omzet laten groeien. Het aandeel steeg 10,8 procent.

Coinbase en MicroStrategy daalden respectievelijk 4,1 procent en  5,7 procent, samen met de prijs van bitcoin, die onder 60.000 dollar zakte.

SentinelOne meldde kwartaalcijfers die beter dan verwacht waren terwijl de omzetverwachting overeenkwam met de verwachtingen van analisten. Het aandeel daalde desondanks 1,4 procent.

Junee daalde 2,4 procent, nadat het bedrijf een deal sloot met een partner van Nvidia in Australië om AI-producten en centra voor supercomputers te ontwikkelen in het land. Een daarvan zou 200 miljoen dollar moeten kosten.

NCino verloor 13,9 procent, na een licht tegenvallende omzet van het fintechbedrijf in het derde kwartaal.

General Motors stelt de productie in een geplande batterijfabriek met een jaar uit. De autofabrikant schakelt zijn overstap naar elektrisch rijden al een tijdje naar een lagere versnelling. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

De Chinese maker van elektrische auto's BYD, een rivaal van Tesla, maakte in de eerste helft van het jaar 24 procent meer winst van omgerekend 1,7 miljard euro, terwijl de omzet sterk steeg met 16 procent. Het bedrijf zet agressief in op buitenlandse verkopen nu er in China een prijsoorlog woedt.

De Chinese e-commerce-reus PDD Holdings, eigenaar van Temu, kwam deze week met sombere vooruitzichten die benadrukten dat de economische vertraging in China serieus is. Ook moet het bedrijf zijn aanvoerketen verbeteren, nu Chinese consumenten de broekriem aanhalen. De voordeelwebsite Temu is inmiddels in het vizier van toezichthouders in het Westen gekomen.

S&P 500 index              5.592,18 (-0,6%)
Dow Jones index            41.091,42 (-0,4%)
Nasdaq Composite           17.556,03 (-1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag in het rood, maar de verliezen bleven relatief bescheiden.

Nikkei 225                     38.321,16 (-0,1%)
Shanghai Composite      2.824,62 (-0,5%)
Hang Seng                    17.576,83 (-0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1134. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1115 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1127 op de borden.

USD/JPY Yen   144,68
EUR/USD Euro  1,1134
EUR/JPY Yen   161,09

MACRO-AGENDA:
06:30 Producentenvertrouwen - Augustus (NL)
11:00 Consumentenvertrouwen en econ. sentiment - Augustus (eur)
14:00 Inflatie - Augustus vlpg (Dld)
14:30 Economische groei - Tweede kwartaal 2e raming (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Aanstaande woningverkopen - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Delivery Hero - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
13:00 Best Buy - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Campbell - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

DAX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt verkopen

3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.