Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street fors hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

Wall Street fors hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag fors hoger gesloten, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell eerder op de dag bevestigde dat de Amerikaanse centrale bank op het punt staat om de rente te verlagen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,2 procent tot 5.634,61 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 41.175,08 punten en de Nasdaq noteerde 1,5 procent hoger op 17.877,79 punten.

"De tijd is gekomen om het monetaire beleid aan te passen", zei Powell in zijn speech tijdens het jaarlijkse symposium van centrale bankiers in Jackson Hole, die daarmee de weg vrijmaakt voor een renteverlaging tijdens de vergadering op 17 en 18 september.

"We willen geen verdere afkoeling van de arbeidsmarkt en zijn daar ook niet blij mee", zei hij. Herziene banencijfers toonden eerder deze week dat de Amerikaanse arbeidsmarkt minder robuust is dan gedacht.

"De markt is voorstander van een [rente]verlaging van 25 basispunten, maar het banenrapport van 6 september zal bepalen wat er gebeurt", zei econoom James Knightley van ING. "Ze willen geen verdere verzwakking, dus een stijging van de werkloosheid naar 4,4 procent of 4,5 procent zou een verlaging van 50 basispunten kunnen veroorzaken", voegde hij toe.

Econoom Stephen Brown van Capital Economics noemde de opmerkingen van Powell "onmiskenbaar duifachtig". "Het ontbreken van enige leidraad over de omvang van de stap volgende maand suggereert dat Powell zijn opties openhoudt", voegde hij toe. 

Volgens econoom Stephen Stanley van Santander dwingt Powell de Fed nu min of meer om de rente te verlagen, ongeacht de data van de komende weken. "Maar wat gebeurt er als we een banengroei van 300.000 banen zien en een daling van het werkloosheidspercentage?", vroeg hij zich hardop af. "Dit is niet wat ik voorspel, maar het is niet onmogelijk", voegde hij toe.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 5 basispunten lager op 3,804 procent, terwijl de tweejaarsrente 9 basispunten daalde tot 3,915 procent.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het aantal woningverkopen in de VS in juli ten opzichte van de maand ervoor is gestegen met 10,6 procent tot 739.000 stuks. De gemiddelde verkoopprijs in juli 2024 was 514.800 dollar. 

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,82 dollar, ofwel 2,5 procent, hoger op 74,83 dollar. Op weekbasis sloot de olieprijs evenwel 0,9 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1192. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1114 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1112 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS slechts de orders voor duurzame goederen op de agenda.

Bedrijfsnieuws

De winst en omzet in het tweede kwartaal van Workday overtroffen de verwachtingen van analisten en het aandeel steeg circa 12,3 procent. Het HR-softwarebedrijf zei vertrouwen te hebben in de groei in de komende jaren. Workday rekent op een jaarlijkse abonnementsgroei van 15 procent.

Ross Stores rapporteerde in het tweede kwartaal een winst die de verwachting overtrof en de discountretailer verhoogde de verwachtingen voor het hele boekjaar, waardoor het aandeel bijna 2,0 procent won.

Restaurantketen Cava Group steeg bijna 20,0 procent, nadat de omzetstijging afgelopen kwartaal hoger uitviel dan analisten hadden voorzien. Het bedrijf verhoogde ook de outlook voor 2024.

BILL Holdings noteerde ruim 7,0 procent lager. Het softwarebedrijf rapporteerde over het afgelopen kwartaal een winst die de verwachtingen overtrof en zei dat het voor 300 miljoen dollar aan eigen aandelen gaat inkopen.

Peloton Interactive steeg 7,0 procent, nadat de kwartaalcijfers donderdag een koerssprong van 35 procent opleverden, de beste dag ooit voor het aandeel.

Intuit, het financiële softwarebedrijf en eigenaar van TurboTax, rapporteerde beter dan verwachte winstcijfers over het afgelopen kwartaal en de afgegeven outlook overtrof de schattingen van Wall Street. Het aandeel daalde circa 6,7 procent.

Halliburton won circa 2,0 procent. De oliedienstverlener is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Een onbevoegde partij heeft toegang gekregen tot een aantal systemen. Halliburton is een intern onderzoek gestart en is bezig om de systemen te herstellen. Ook brengt het bedrijf uit Houston de gevolgen van de cyberaanval in kaart.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.