Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall (ABM): Chippers houden AEX in bedwang
Beeld: ABM Financial News

Slotcall (ABM): Chippers houden AEX in bedwang

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag fractioneel hoger geëindigd, waarbij dalende halfgeleideraandelen de AEX in bedwang hielden. De hoofdindex sloot op 908,56 punten en daarmee net boven de slotkoers van donderdag. Op weekbasis steeg de index 0,3 procent.

De dag en eigenlijk de hele week stond in het teken van de bijeenkomst voor centrale banken in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming, waarbij beleggers en handelaren vooral benieuwd waren naar wat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell zou zeggen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

De verwachtingen waren hooggespannen, zeker nadat woensdagavond uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed bleek dat een aantal bankiers in juli al de rente wilde verlagen. Daarbovenop kwamen nog herziene banencijfers die suggereerden dat de Amerikaanse arbeidsmarkt wellicht toch niet zo robuust is als gedacht.

In zijn toespraak gaf Powell aan dat de Fed wil voorkomen dat de arbeidsmarkt in de VS verder verzwakt. En dus is de tijd gekomen om het monetaire beleid aan te passen, zei de Fed-voorzitter, die daarmee de weg helemaal vrijmaakte voor een renteverlaging in september.

Maar "de timing en het tempo van renteverlagingen zullen afhangen van de binnenkomende gegevens, de zich ontwikkelende vooruitzichten en de risicobalans", hield hij een slag om de arm.

De aandelenmarkten reageerden overwegend positief, maar leken ook al snel te beseffen dat Powell niet heel veel nieuws had gezegd. Bovendien, zo stelde econoom James Knightley van ING, het aanstaande banenrapport, dat op 6 september verschijnt, zal de omvang van de renteverlaging bepalen.

Dat rapport lijkt daarmee weer een nieuwe stip op de horizon voor de markten.

De Fed wil niet dat de arbeidsmarkt verder verzwakt, dus als de werkloosheid verder stijgt, naar 4,4 of 4,5 procent, dan zou een renteverlaging van 50 basispunten in september ook mogelijk zijn, aldus Knightley.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, zag geen uitgesproken reactie op de obligatiemarkten, omdat de opmerkingen van Powell uiteindelijk in lijn waren met de Fed-notulen van eerder deze week. De obligatierentes daalden licht.

Op macro-economisch vlak was vrijdag het verder vrij rustig. In Japan stabiliseerde de inflatie in juli op 2,8 procent. De kernprijzen stegen met 1,9 procent, na een prijsstijging van 2,2 procent in juni.

Verder verbeterde het Franse ondernemersvertrouwen in augustus van 94 naar 97. Donderdag werd al bekend dat de dienstensector in Frankrijk deze maand profiteerde van de Olympische Spelen. Dat gaf de eurozone als geheel ook een impuls, maar economen waarschuwden dat het economische plaatje onderliggend zwakker is dan het lijkt, waardoor de ECB in september vermoedelijk ook ruimte heeft om de rente te verlagen.

De nieuwe woningverkopen in de VS stegen in juli met liefst 10,6 procent naar 739.000 stuks, waar 620.000 was voorzien. Wel werd het cijfer voor juni flink naar boven bijgesteld.

De euro/dollar handelde rond het slot 0,7 procent hoger op 1,1193. De olieprijzen koersten vrijdag hoger, maar op weekbasis dreigt een daling.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging AkzoNobel aan kop met een winst van 1,4 procent, gevolgd door IMCD, dat 1,3 procent won en daarmee net iets harder steeg dan KPN. Halfgeleiders ASMI, ASML en Besi, die de hele dag al onder druk stonden, zagen de verliezen oplopen naar 1,7 tot 2,3 procent. Volgende week komt chipreus Nvidia met cijfers.

In de AMX won Galapagos 3,9 procent. Het biotechbedrijf kreeg van de Amerikaanse toezichthouder FDA een goedkeuring voor een nieuwe studie. Alfen steeg 2,9 procent. Van Lanschot Kempen haalde het aandeel van de verkooplijst.

Van Lanschot Kempen zelf daalde 0,9 procent in de Midcap. Verder waren er geen rode koersen in de index. Fagron sloot vlak.

In de AScX won Sligro 2,7 procent en Heijmans 2,5 procent. BAM steeg 1,9 procent.

Azerion sloot vlak. Uit een melding van de AFM bleek dat de oprichters van het bedrijf hun belang hebben zien dalen van 22,72 procent naar 18,43 procent.

Renewi was de grootste daler onder de smallcaps, met een verlies van 1,0 procent en Theon daalde 0,9 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het slot in Amsterdam tot 1,5 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

88% zegt kopen

8 stemmen

AMX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

ASCX kopen verkopen

50% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.