Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Powell bevestigt: renteverlagingen komen eraan
Beeld: Federal Reserve

Powell bevestigt: renteverlagingen komen eraan

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse Federal Reserve staat op het punt om de rente te verlagen, om te voorkomen dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten verder verzwakt. Dit was de boodschap van voorzitter Jerome Powell in de toespraak die hij vrijdagmiddag hield tijdens het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole.

"We willen geen verdere afkoeling van de arbeidsmarkt en zijn daar ook niet blij mee", zei Powell in zijn speech. Herziene banencijfers toonden eerder deze week dat de Amerikaanse arbeidsmarkt minder robuust is dan gedacht.

"De tijd is gekomen om het monetaire beleid aan te passen", aldus de Fed-voorzitter, die daarmee de weg vrijmaakt voor een renteverlaging tijdens de beleidsbijeenkomst op 17 en 18 september. De markt ging er in het algemeen al vanuit dat de federal funds rate, die momenteel op 5,25 tot 5,50 procent staat, dan zal worden verlaagd.

De vraag is alleen met hoeveel: 25 of toch 50 basispunten? De kans op een verlaging met 25 basispunten was vrijdag ruim 71 procent, terwijl de markt de kans op een verlaging met 50 basispunten schatte op circa 29 procent, volgens de actuele FedWatch Tool van CME Group.

Powell waagde zich in zijn toespraak niet aan details over een aanstaande renteverlaging.

"De timing en het tempo van renteverlagingen zullen afhangen van de binnenkomende gegevens, de zich ontwikkelende vooruitzichten en de risicobalans", zei Powell vrijdag.

In juli handhaafde de centrale bank de rente nog, maar zeven bankiers wilden toen al een renteverlaging, bleek woensdagavond uit de notulen van die vergadering. Powell was toen nog terughoudend en gaf aan meer economische data te willen zien als bewijs dat de inflatie afkoelt. 

Powell sprak vrijdag in zijn speech de hoop uit dat een 'zachte landing' voor de Amerikaanse economie mogelijk blijft, hoewel hij die term niet gebruikte.

"Met een gepaste afzwakking van de beleidsrestricties is het goed mogelijk dat de economie terug zal keren naar een inflatie van 2 procent, met behoud van een sterke arbeidsmarkt", aldus de Fed-voorzitter.

Wall Street reageerde positief op de woorden van Powell, met winsten van een procent of meer voor de drie indexen. De obligatierentes daalden, net als de dollar. De euro/dollar steeg met 0,4 procent naar 1,1157.

"Powell's opmerkingen over renteverlagingen hebben het vertrouwen onder handelaren en beleggers een impuls gegeven", zag analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Volgens de expert doen de woorden van Powell er maar deels toe, want het zal vooral het volgende banenrapport, dat over twee weken verschijnt, zijn dat de beursstemming zal gaan bepalen, zeker nu de Fed geen verdere verzwakking wil zien in de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Mochten de banencijfers over augustus dus tegenvallen, dan zou de rente in september met mogelijk meer dan 25 basispunten kunnen worden verlaagd, aldus Aslam.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.