Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Dollar licht lager in aanloop naar toespraak Powell
Beeld: ABM Financial News

Dollar licht lager in aanloop naar toespraak Powell

(ABM FN-Dow Jones) De dollar stond vrijdag richting het einde van de ochtend licht onder druk ten opzichte van andere grote valuta, in afwachting van de toespraak die Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell vrijdagmiddag geeft tijdens het symposium voor centrale banken in Jackson Hole.

Beleggers hopen op duidelijkheid over de omvang van een Amerikaanse renteverlaging in september, die vrijwel vast staat. Bijgestelde banencijfers en de Fed-notulen wakkerden de afgelopen dagen weer de verwachting aan dat de Fed de rente volgende maand weleens met 50 basispunten zou kunnen verlagen.

Of Powell echt boude uitspraken zal doen is nog maar de vraag en valuta-analisten van Commerzbank denken dat de Fed-voorzitter zich vooral zal inspannen "om de markten rustig te houden."

"De herinnering aan de recente marktturbulentie is nog vers", volgens de Duitse bank, die verwacht dat de uitspraken van Powell, vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd, geen hele grote impact op de dollar zullen hebben.

Maar gezien de zwakte van de Amerikaanse munt in de afgelopen dagen, kan een Powell die de markten sust, mogelijk voldoende zijn om de greenback wat steun te bieden, aldus Commerzbank.

Op macro-economisch vlak was het vanochtend vrij rustig. In Japan stabiliseerde de inflatie in juli op 2,8 procent. De kernprijzen stegen met 1,9 procent, na een prijsstijging van 2,2 procent in juni.

De yen won ten opzichte van de dollar vanochtend 0,2 procent op 146,02, waarbij marktkenners naast de dollarzwakte ook wezen op uitspraken van de gouverneur van de Bank of Japan, Kazuo Ueda, die aangaf dat de centrale bank de rentes wil blijven verhogen.

"Er is geen verandering in ons basisstandpunt om het niveau van monetaire versoepeling in de toekomst aan te passen als de bank bevestigt dat de economie en de prijzen zich volgens de prognoses ontwikkelen", zei Ueda vrijdag in een parlementaire zitting. Eerder deze maand probeerde de centrale bankier de markten nog te sussen met de belofte dat de Japanse centrale bank de rentes niet zal verhogen zolang de markten instabiel zijn. Inmiddels is de Nikkei volledig hersteld van de forse dalingen eerder deze maand.

De euro/dollar handelde vrijdag aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 1,1126, terwijl de dollar ten opzichte van het Britse pond 0,3 procent daalde tot 1,3134.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.