Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street doet stap terug in aanloop naar speech Jerome Powell
Beeld: NYSE

Wall Street doet stap terug in aanloop naar speech Jerome Powell

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag lager met nog een paar uur handel te gaan, in afwachting van de start van het jaarlijkse symposium van centrale bankiers in Jackson Hole.

De S&P 500 verloor 0,9 procent op 5.571,84 punten, de Dow Jones index daalde 0,6 procent tot 40.633,12 punten en de Nasdaq moest 1,4 procent terrein prijsgeven op 17.666,63 punten.

De Amerikaanse beurzen moesten wat terrein prijsgeven na de recente rally, terwijl beleggers zich klaar maakten voor een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag op de jaarlijkse Jackson Hole-conferentie van de centrale bank.

Hoewel beleggers rekenen op renteverlagingen in september, hopen ze wel van Powell bevestiging te krijgen. De voorzet werd alvast gegeven met goed ontvangen Fed-notulen in de VS en een flinke herziening van het aantal gecreëerde banen in de VS op woensdag.

"In reactie op de herziene banengroei en de notulen, was de meest logische reactie op de markt dat beleggers hun verwachtingen voor het aantal renteverlagingen door de Fed opschroefden", zeiden analisten van Deutsche Bank. Volgens de Duitse bank gaat de markt inmiddels ervan uit dat de rentes met 103 basispunten worden verlaagd tegen december dit jaar.

"Vergeet niet dat er nog slechts drie beleidsvergaderingen zijn voor dit Fed dit jaar, dus dat zou betekenen dat de centrale bank in ieder geval in één vergadering de rente met 50 basispunten moet verlagen", aldus Deutsche Bank.

Volgens de FedWatch-tool van de CME Group is de kans op een renteverlaging in september momenteel 100 procent, maar de markt is verdeeld over de vraag hoe groot de verlaging zal zijn. Dit zal wellicht afhangen van het Amerikaanse banenrapport dat op vrijdag 6 september staat geagendeerd.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen en de Chicago Fed-index over juli. De Chicago Fed-index daalde verder onder nul. De steunaanvragen stegen in de week eindigend op 17 augustus volgens verwachting licht. 

De dienstensector in de Verenigde Staten bleek in augustus iets sterker te zijn gegroeid, terwijl de Amerikaanse industrie juist harder kromp.  De samengestelde inkoopmanagersindex zakte daarmee licht, van 54,3 in juli naar 54,1 deze maand.

De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten waren in juli licht gestegen. Op maandbasis stegen de verkopen met 1,3 procent tot 3,95 miljoen woningen geannualiseerd. Dit was gelijk aan de verwachting van economen. De mediane verkoopprijs steeg vorige maand met 4,2 procent naar 422.600 dollar.

De olieprijzen liepen donderdag op. Een vat WTI- olie werd 1,7 procent duurder op 73,18 dollar, nadat het grootste deel van de jaarwinst de afgelopen tijd teniet werd gedaan omdat de zwakke vraag in China en de zorgen over de Amerikaanse economie de prijzen drukten.

De rentes liepen op in aanloop naar de speech van Powell vrijdag en steeg de tienjarige rente in de VS met 9 basispunten naar 3,86 procent. De euro/dollar daalde tot 1,1098, tegenover 1,1140 donderdagochtend.

Stijgers en dalers

Snowflake verloor 12,6 procent aan beurswaarde, ondanks dat het bedrijf met de cijfers over het tweede kwartaal de verwachtingen van analisten wist te overtreffen. Het datasoftwarebedrijf verhoogde ook zijn taxaties voor de voorziene productomzet dit jaar. Analisten van Evercore ISI denken dat de verhouding tussen risico en rendement op lange termijn gunstig is, maar dat op korte termijn de beren het voor het zeggen hebben.

Charles Schwab koerste 0,8 procent lager, nadat TD Bank zei dat het zijn belang in het bedrijf zou terugschroeven om een voorziene boete van 2,6 miljard dollar in de VS te kunnen betalen. Amerikaanse toezichthouders vinden dat de bank te weinig doet om witwaspraktijken te voorkomen. TD Bank verkoopt 40,5 miljoen aandelen Charles Schwab, waardoor het belang in de financiële dienstverlener daalt van meer dan 12 tot ongeveer 10 procent.

De aandelen van Peloton stegen met ruim 37 procent nadat het aangesloten fitnessbedrijf voor het eerst in negen kwartalen een omzetstijging boekte en het zijn herstelplan implementeerde.

Zoom Video Communications steeg 12,4 procent. Het bedrijf kwam met beter dan voorziene kwartaalcijfers en gaf een meevallende outlook af. Zoom profiteerde vooral van grote klanten, met klanten die meer dan 100.000 dollar bijdroegen aan de omzet in de afgelopen twaalf maanden

De aandelen van retailer Urban Outfitters daalde bijna 9 procent, nadat de vergelijkbare omzet tegenviel in het tweede kwartaal. 

De retailer in auto-onderdelen Advance Auto Parts daalde met ruim 16 procent na de rapportering van een winst per aandeel van 75 cent per aandeel over het tweede kwartaal, terwijl analisten geraadpleegd door FactSet hadden gerekend op een winst per aandeel van 93 cent.

Baidu en NetEase, twee Chinese techbedrijven met een notering aan de Nasdaq, kwamen met cijfers. Baidu boekte meer winst, ondanks een stabiele omzet. NetEase zag de omzet flink aantrekken, maar de winst dalen. Baidu daalde 4,6 procent en Netease 12,0 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.